• /PublishingImages/CSR-nakit-hero.jpg

  Pametni CSR Bluetooth nakit

  9. januar 2014 - Alenka Selčan

  Je uporabnost res dovolj? Tudi pametne ure, zapestnice, očala in druga nosljiva tehnologija se ne bo mogla več dolgo upirati stilistični preobrazbi. Kot vsako tehnologijo, tudi nosljivo čaka trenutek, ko vprašanje kaj omogoča ne bo več tako pomembno. Četudi se Lady Gaga danes še lahko ponaša s precej neugledno letečo obleko Volantis, se bo slej ko prej zgodilo, da si bo vsak, ki vsaj malo skrbi za svoj videz, želel, da je njegova nosljiva pametna tehnologija videti kot krasen modni dodatek.

   

  Da človeška ničemrnost ni zanemarljiva, vedo tudi pri podjetju CSR (Cambridge Silicon Radio). Z raziskavo so namreč ugotovili, da si kar 72 odstotkov uporabnikov nosljive pametne tehnologije želi, da je ta videti čedna, 67 odstotkom pa je pomembno, da se ujema z njihovim osebnim stilom. Zato se je CSR povezal z butičnim izdelovalcem nakita Cellini in svoj pametni čip CSR1012 začeli vgrajevati v nakit. Zaenkrat so to ogrlice, ki so jo predstavili tudi na letošnjem CES-u.

  Pametna bluetooth ogrlica za svoje delovanje ne potrebuje kaj dosti energije, saj jo poganja mala litijska baterija. Obesek s CSR procesorjem prek bluetootha sprejema obvestila s katerekoli iOS naprave, a tudi uporabniki naprav z Androidom naj ne bi bili prikrajšani, saj je že na voljo ustrezna aplikacija.

   

  Se spomnite poceni prstanov, ki so jih prodajali na vsaki obmorski stojnici in so spreminjali barvo glede na razpoloženje? Nekaj podobnega so pametne bluetooth ogrlice, ki so povezane z mobilno napravo lastnika ali lastnice. Ti lahko njihovo barvo določijo glede na svoje razpoloženje ali trenutno podobo.

  Lepo. A vseeno - je tudi uporabno? Glavna naloga pametne ogrlice je, da opozarja na dogodke na z njo povezanem pametnem mobitelu ali tablici. Ob dogodku začne lučka na obesku utripati v poljubni barvi. Hm, če torej nosim tako ogrlico, bodo moji sogovorniki prej vedeli, da sem dobila sporočilo, kot jaz.

  No, stran s cinizmom. Prototip je zasnovan tako, da bo ogrlica lahko oddajala tudi vonj, trenutna tehnologija pa omogoča še nadzor uporabnikove aktivnosti, torej znova nekaj takega, kar že ponuja vrsto pametnih zapestnic in ur.

  Prvi koraki v svet pametnega nakita morda še niso prepričljivi, a človeški pohlep se nikoli ni znal upreti stvarem, ki se svetijo. Četudi morda pametne CSR ogrlice ne bo nihče poimenoval My Precious, nam najbrž ne bo treba čakati dolgo, ko bo pametnega nakita dovolj za vsak okus, pa tudi potrebo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

9. januar 2014
1935
10. januar 2014
Pametni CSR Bluetooth nakit
Novice
Android, iOS