• /PublishingImages/LG_Optimus_Pad_YouTube.jpg

  Bo 2011 leto Android Honeycomb tablic?

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android HoneycombAndroid 3.0 Honeycomb je prva različica Androida, namenjena tabličnim računalnikom. V tem tednu je izšel tudi uradni Honeycomb SDK za razvijalce, kar pomeni, da bodo na Android Marketu kmalu na voljo prve Honeycomb aplikacije. Seveda pa ostaja veliko vprašanje, kdaj bomo pod prste dobili prve Honeycomb tablice. Te zanima, kakšne so napovedi?

  O glavnih novostih, ki jih prinaša Honeycomb tako za uporabnike kot za razvijalce, smo že pisali ob izidu Preview različice razvijalskih orodij, tako da je tokrat glavna novica to, da je z novim SDK-jem možno Honeycomb aplikacije objaviti na Android Marketu. Če razvijaš Android aplikacije, lahko podrobnosti glede novega SDK-ja najdeš na uradnem Android blogu za razvijalce.

  Seveda pa same aplikacije za Honeycomb ne bodo zaživele brez tablic, ki jih bodo zmožne poganjati. Zato smo tokrat na Tehniku pripravili tudi kratek pregled tablic, za katere se že ve, da bodo letos izšle z Android Honeycomb-om.

  Motorola XOOM

  Motorola XOOM

  Prva tablica na trgu s Honeycomb-om. Ponuja 25,6 cm (10,1 palčni) zaslon visoke ločljivosti, Wifi, 3G in 4G povezljivost ter kamero na sprednji in zadnji strani. Čeprav promocijski materiali obljubljajo podporo Adobe Flash-u, le ta ob izidu ne bo omogočena in bo uporabnikom na voljo kot nadgradnja preko Android Marketa (predvidoma še letos spomladi). Cena osnovnega WiFi modela je 600 USD, v ZDA pa je na voljo od danes naprej. Motorola je izid posebnih 3G/WiFi in WiFi modelov XOOM-a v Evropi napovedala za začetek Q2 2011, vendar cena in dostopnost po državah še nista znana.

  Samsung Galaxy Tab 10.1

  Samsung Galaxy Tab 10.1

  Nova različica tudi pri nas priljubljenega Samsung Galaxy Tab-a bo poleg Android Honeycomb-a prinesla tudi večji, 25,6 cm zaslon visoke ločljivosti. Za razliko od izvirnega, 17,78 cm Samsung Galaxy Tab-a, bo nova različica Android Honeycomb poganjala brez posebne Samsungove prilagoditve uporabniškega vmesnika TouchWiz. V Evropi in Aziji naj bi nov Galaxy Tab dobili že marca, trenutno znana cena na Portugalskem je 699 EUR.

  LG G-Slate oz. LG Optimus Pad

  LG Optimus Pad

  LG-jeva Honeycomb tablica bo na ameriškem trgu na voljo pod imenom LG G-Slate pri operaterju T-Mobile, v Evropi pa naj bi jo dobili pod imenom LG Optimus Pad. V obeh primerih gre za Honeycomb tablico z 22,6 cm zaslonom, med zanimivosti pa sodi  podpora snemanju in ogledu vsebin v 3D tehnologiji, slednje žal z uporabo posebnih očal. V ZDA bo tablica na voljo marca, v Evropi pa bomo morali počakali vsaj na april ali maj. Cena še ni znana, gotovo pa zaradi dodatnih 3D zmogljivosti ne bo nizka.

  Acer Iconia Tab A100 in A500

  Acer Iconia Tab A100

  Acer je predstavil kar dve Honeycomb tablici v različnih velikostih: model A100 bo imel 17,78 cm zaslon, model A500 pa 25,6 cm. Tablica A500 bo nekoliko bolj zmogljiva, sicer pa imata oba modela dvojno kamero. V Evropi oba modela pričakujemo v aprilu, cena pa žal še ni znana.

  ASUS Eee Pad MeMo in Eee Pad Slider

  ASUS Eee Pad Slider

  Tudi Asus bo na trgu ponudil dva modela Honeycomb tablic z zanimivimi novostmi. Eee Pad Slider bo poleg 25,6 cm zaslona ponujal fizično tipkovnico, ki se skriva za zaslonom. Izid modela Slider se napoveduje za mesec maj, cena naj bi se gibala med 499 in 799 USD.

  ASUS Eee Pad MeMo

  Manjši bratec Eee Pad MeMo pa bo 17,78 cm tablica, ki bo podpirala tudi vnos s pisalom (stylus). Predvidoma bo na voljo v juniju, cena naj bi se gibala med 499 in 699 USD.

  Dell Streak 10

  Dell Streak 10

  Prva 25,6 cm tablica v Dell-ovi družini Streak naj bi nekje aprila prišla na trg s Honeycombom. Dosegljivost in cena v Evropi tudi pri tej tablici ostajata neznanka.

  Toshiba Tablet

  Toshiba 10 inch Tablet

  Toshiba je že na začetku leta predstavila svojo 25,6 cm tablico, ki je sedaj še brez posebnega imena. Ve se, da bo tablico poganjal Honeycomb, Toshibina tablica pa bo vključevala zanimivo novost: odstranljivo baterijo. Izid se pričakuje v prvi polovici letošnjega leta, cena ostaja neznanka.

  Kaj pa ostali proizvajalci?

  Na seznamu napovedanih tablic pogrešam še nekaj znanih proizvajalcev Android naprav, med drugimi npr. HTC, ki se je odločil, da bo njihovo prvo 17,78 cm tablico, imenovano Flyer, poganjal kar Android 2.3 Gingerbread. HTC je sicer že potrdil, da delajo na Honeycomb posodobitvi za Flyer, tako da jo lahko pričakujemo še v letošnjem letu.

  HTC Flyer

  Vse glasnejše so tudi govorice o izidu Sony 'S1' PlayStation tablice z 23,8 cm  zaslonom. Tablica naj bi bila optimizirana za igrice (kar ne preseneča glede na oznako PlayStation), na voljo pa naj bi bila v septembru za okoli 599 USD.

  iPad končno dobiva konkurenco

  Kot kaže, bo torej ponudba Android Honeycomb tablic letos precej pestra. Žal sicer še ni znano, kdaj in po kakšni ceni bodo omenjene tablice na voljo pri nas, seveda pa bomo na Tehniku poročali o vseh novostih. Zanimivo bo videti, kako bo Apple z novim iPad-om, ki bo predvidoma predstavljen naslednji teden, odgovoril na predstavljene Android tablice, ki bodo poleg strojne zmogljivosti končno ponudile tudi zmogljiv operacijski sistem.

  Kot kaže, bo večina Honeycomb tablic na trgu letos v "iPad velikosti" z 25,6 cm zasloni, čeprav se bodo našli tudi manjši modeli za tiste, ki prisegate na bolj žepne tablice. Med manjšimi tablicami še vedno prevladujejo 17,78 cm modeli.

  Za razvijalce Android aplikacij sicer to ni najboljša novica, saj bo potrebno pri razvoju še vedno upoštevati različne velikosti in ločljivosti zaslonov. Uporabniki pa se gotovo lahko veselimo zanimive ponudbe za različne okuse; upajmo le, da bodo tudi cene napovedanih naprav prilagojene različno globokim žepom.

  Katere izmed napovedanih Android Honeycomb tablic pa se ti najbolj veseliš?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
236
24. september 2013
Bo 2011 leto Android Honeycomb tablic?
Novice
Android