• /PublishingImages/iPad_textbooks_study_highlighting.jpg

  Bo Applu z iPad-om uspela revolucija na področju izobraževanja?

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Ali se začenja velika revolucija na področju šolskih učbenikov, o kateri je pokojni Steve Jobs spregovoril v uradni biografiji? Na iPad-u lahko sedaj uživamo v čudovitih interaktivnih učbenikih, sodelujemo pri predmetih najboljših svetovnih univerz, učitelji pa že ustvarjajo interaktivne knjige prihodnosti. Bo to dovolj za še eno veliko Applovo revolucijo?

  Bo iPad z iBooks 2 nadomestil težke, drage, zastarele učbenike?

  Apple je prejšnji teden v New Yorku predstavil kopico novosti, s katerimi želijo šolam pomagati pri modernizaciji učenja. Med uvodom smo lahko izvedeli, da naj bi bilo trenutno v izobraževanju v uporabi 1,5 milijonov iPad-ov, katerih uporabniki že lahko izbirajo med več kot 20.000 aplikacijami, posvečenimi izobraževanju. In ravno v iPad-u Apple vidi priložnost za rešitev nekaterih problemov, ki pestijo naše šole.

  Z iBooks do interaktivnih učbenikov na iPad-u

  Da bi učencem olajšali dostop do sodobnih, interaktivnih učbenikov, je Apple predstavil iBooks 2, novo različico (brezplačnega) bralnika knjig, ki ga najdemo na vseh iOS napravah. iBooks 2 sedaj podpira obogatene knjige, ki lahko vsebujejo animacije, 3D modele, napreden slovar novih pojmov, video posnetke in celo preproste kvize za preverjanje znanja. Velik poudarek pa je tudi na enostavnem dodajanju beležk, podčrtovanju besedila in ponavljanje snovi s pomočjo beležk in pomembnih pojmov v vsakem poglavju.

  Podrobno predstavitev tega, kako si Apple predstavlja učbenike prihodnosti, si lahko pogledaš v spodnjem videu.

  Seveda pa vsak bralnik knjig za uspeh potrebuje tudi bogat nabor vsebin. Za ta namen je Apple v tržnico knjig iBookstore dodal novo kategorijo za šolske učbenike in sklenil partnerstvo z, na ameriškem trgu vodilnimi, založniki učbenikov Pearson, McGraw Hill, Houghton Mifflin Harcourt ter založbo DK Publishing.

  Učbeniki v iBookstore

  Partnerji so ob izidu iBooks 2 že predstavili 7 učbenikov, ki se dejansko uporabljajo v ameriških srednjih šolah. Poseben učbenik Life on Earth, ki ga pripravlja E.O. Wilson Foundation, pa je za pokušino na voljo brezplačno. Sama knjigo že z veseljem prebiram in skoraj težko verjamem, da prostovoljno berem učbenik o biologiji, ki (milo rečeno) ni bila na seznamu mojih najljubših srednješolskih predmetov. Video posnetki in galerije slik res naredijo  celotno izkušnjo veliko bolj zanimivo.

  Najboljše pri vsem tem pa je, da je Applu uspelo ceno učbenikov omejiti na 14,99 USD, kar je precej manj, kot stane marsikateri fizični učbenik. Pred nakupom učbenika lahko, kot smo že pri navadnih e-knjigah vajeni, v svojo knjižnico prenesemo tudi vzorec učbenika.

  iBooks Author za brezplačno ustvarjanje interaktivnih knjig

  Ob predstavitvi novih interaktivnih učbenikov, ki so marsikoga spomnili na popularno aplikacijo o podnebnih spremembah Our Choice, smo seveda vsi pričakovali tudi najavo orodja za ustvarjanje tovrstnih knjig. Apple nas pri tem ni razočaral, saj smo kmalu dobili vpogled v novo Mac aplikacijo imenovano iBooks Author. Prijetno presenečenje pa je bila cena: aplikacija je namreč v Mac App Store na voljo povsem brezplačno!

  iBooks Author: Mac aplikacija za izdelavo interaktivnih iPad knjig

  Če si kdaj uporabljal/a Applova pisarniška programa Pages in Keynote, ti bo uporabniški vmesnik programa iBooks Author takoj znan. Sama sem se s programom že malce poigrala in lahko potrdim, da je njegova uporaba res preprosta, dobro pa se razume celo z obstoječimi vsebinami v obliki Wordovih dokumentov ali Keynote predstavitev. Končni rezultat lahko v iBooks formatu objavimo v iBookstore, na voljo pa imamo tudi možnost izvoza v navadno datoteko PDF.

  Vstavljanje interaktivnih elementov v iBooks Author

  Pogoji uporabe iBooks Author so sicer pri marsikomu sprožili burno reakcijo: Apple namreč zahteva, da se dela, ustvarjena v iBooks Author, prodajajo izključno v iBookstore. V primeru, da želimo svojo knjigo ponuditi brezplačno, jo lahko brez težav objavimo npr. na svoji spletni strani, omejeni smo le v primeru, da želimo z njo zaslužiti. Osebno se mi sicer dogovor zdi dokaj pošten: v zameno za brezplačno uporabo programa (ki bi sicer lahko stal tudi na stotine dolarjev) se zavežemo, da bomo ob komercialni uporabi del zaslužka odstopili Applu.

  Študiraj na najboljših univerzah preko aplikacije iTunes U

  Poleg vsega tega je Apple predstavil še eno novo iOS aplikacijo: iTunes U. iTunes U morda že poznaš kot zbirko predavanj iz najbolj znanih svetovih univerz, na katere si se lahko naročal/a preko programa iTunes. V novi, brezplačni iOS aplikaciji pa bodo učitelji lahko poleg video posnetkov objavljali še dodatne informacije o svojih predmetih, zadolžitve za študente in povezave do učbenikov in aplikacij, ki so v uporabi pri predmetu.

  Nova aplikacija iTunes U za iOS

  Pomembna novost pa je tudi ta, da se bodo v program iTunes U lahko vključile tudi osnovne in srednje šole; do sedaj so namreč lahko sodelovale le univerze. Uporabniki si lahko tako obetamo, da se bo nabor vsebin v iTunes U še povečal in da se bomo lahko s pomočjo nove aplikacije lahko počutili skoraj kot pravi študenti MIT, Open University, Yale, Duke in drugih (vse to seveda brez pregrešno dragih šolnin).

  Bo Applu uspelo izpeljati novo revolucijo?

  Nobenega dvoma ni, da so predstavljene novosti zelo zanimive tako za šole kot za vse tiste, ki bi radi do novega znanja prišli na lastno pest. Apple učencem preko iBookstore ponuja neposreden, cenejši dostop do interaktivnih učbenikov, ki so prilagojeni učenju in delu v razredu, učiteljem in drugim strokonjakom preko iBooks Author brezplačno ponuja vrhunsko orodje za ustvarjanje interaktivnih učbenikov in knjig, šolam na vseh nivojih izobraževanja pa ponuja enostaven način za posredovanje vsebin preko iTunes U. Kje se lahko torej zatakne?

  Ustvarjanje zapiskov v iBooks na iPad-u

  Najbolj očiten problem je seveda ta, da so vse predstavljene novosti namenjene le posvečenim v Applovem ekosistemu. Se pravi, za uporabo učbenikov potrebujemo iPad, za njihovo izdelavo računalnik Mac. Seveda to ni naključje; le predstavljamo si lahko, koliko dodatnih iPad-ov in Mac-ov bo Apple na ta račun prodal. A po drugi strani to predstavlja precejšen strošek za šole in učence.

  Srednješolci praviloma nimajo lastnih sredstev za nakup iPad-a, se pravi, da morajo za to poskrbeti bodisi starši bodisi šole s programom izposoje iPad-ov. Za šole so tovrstne investicije vse prej kot enostavne. Kljub vsemu so tablice še relativno nova, neuveljavljena tehnologija, šole pa si ne morejo privoščiti velikih tveganj. Nedolgo tega so se denimo naše šole na veliko opremljale z mini prenosniki, ali naj jih sedaj kar tako zamenjajo z iPad-i? Čez par let pa, recimo hipotetično, z Windows 8 tablicami?

  Apple iPad Learning Labs

  Veliko vprašanje je tudi, kako hitro bodo založniki sposobni ponuditi kakovostne vsebine v tej novi obliki. Trenutno lahko recimo izbiramo le med sedmimi učbeniki, kar je le kaplja v morju v primerjavi s številom učbenikov na trgu. Za naš trg zna seveda biti še dodaten problem počasnost založnikov pri sprejemanju novih tehnologij; šele konec lanskega leta smo recimo v iBookstore končno dočakali prve knjige slovenskih založnikov. Nekako sama težko verjamem, da bo vstop v e-obliko pri učbenikih kaj hitrejši.

  Dilema, ki se je dokaj hitro pojavila, je tudi - koliko učbenikov lahko sploh spravimo na iPad? Osnovni model za 479 € ima le 16 notranjega pomnilnika, obsežnejše interaktivne knjige pa zlahka zahtevajo tudi do 1 GB spomina. Hiter izračun nas kmalu pripelje do tega, da bo za hkratno uporabo učbenikov za celo šolsko leto morda potrebno investirati kar v najdražji iPad.

  V iTunes U trenutno najdemo predvsem večje tuje univerze

  Na eni strani imamo torej privlačne, brezplačne aplikacije in učbenike po dostopni ceni, na drugi pa dokaj visoke stroške vstopa v Applov iPad-Mac svet. Zaenkrat je še težko napovedati, na katero stran se bo nagnila tehntnica, nedvomno pa lahko trenutna tržna prevlada iPad-a Applu pomaga pri osvajanju šol, učiteljev in učencev. Počakati pa bo vsekakor potrebno še na to, da se ostali igralci na trgu odzovejo na novo Applovo ofenzivo.

  Kaj pa ti meniš? Bo Applu uspelo spremeniti podobo naših šol ali bo vse skupaj ostalo omejeno na peščico ameriških šol, ki si lahko privoščijo Applovo opremo?

  Vir slik: Apple in Education

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
313
24. september 2013
Bo Applu z iPad-om uspela revolucija na področju izobraževanja?
Novice
iOS