• /PublishingImages/camera_phone.jpg

  Bodo mobiteli nadomestili profesionalne kamere?

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Pred slabim mesecem dni je Anssi Vanjoki, direktor marketinga v Nokii izjavil, da bodo mobiteli kmalu lahko nadomestili potrebo po zrcalno-refleksnih in ostalih profesionalnih fotoaparatih. Za hip sem pomislil, da berem novico z leta 1999, ko me je prešinilo, da ne govori o kompaktnih digitalnih fotoaparatih, ampak o SLR mrcinah.

  Kamere v mobitelih so res napredovale v tolikšni meri, da lahko že danes nadomestijo kompaktne fotoaparate - no skoraj. Verjetno je največja hiba žepnih multipraktikov pomanjkanje optičnega zooma. Če torej odmislimo slednjo pomankljivost lahko brez težav rečemo, da je možno posneti primerljivo dobro fotografijo tako z mobitelom, kot z digitalnim kompaktnim fotoaparatom.

  Povsem druga zgodba je primerjati mobitele s kakovostnejšimi, zrcalno-refleksnimi fotoaparati. Le kako lahko nekaj tako majhnega, kot je mobitel, nadomesti vso optiko in ostalo tehnologijo, ki jo najdemo v profesionalnih kamerah?

  Preden izjavo enega izmed petindvajsetih najbolj vplivnih ljudi na internetu označimo za pretiravanje, si jo poglejmo še z drugačnega zornega kota.

  Ljubitelji fotografije kupujejo zrcalno refleksne fotoaparate predvsem zaradi njihove fleksibilnosti. Možnost menjave objektivov, ročnega nastavljanja parametrov in to da lahko v iskalu vidijo dejansko sliko, so glavni razlogi za nakup takšnega fotoaparata. Težko si predstavljam ljubiteljskega ali profesionalnega fotografa, ki bi z žepa potegnil mobitel. Vendar to ni nujno situacija, ki jo je Anssi imel v mislih.

  Na drugi strani imamo povprečnega uporabnika. Ta se niti ne želi ukvarjati z vsemi naprednimi nastavitvami. Večinoma ga zanima le, da posname približno enako kvalitetno fotografijo, kot jih objavljajo prijatelji na Facebooku. Takšen uporabnik ne izkorišča večine prednosti, ki jih prinašajo zrcalno-refleksni fotoaparati. V marsikaterem pogledu bi bilo bolje, če bi si lastil kompakten fotoaparat, oziroma namesto tega kar mobitel z dobro kamero.

  Seveda pa ni nujno, da takšni “nadomestki” pritegnejo toliko pogledov mimoidočih, kot profesionalna oprema. Ne slepimo se, velikost objektiva je lahko tudi statusni simbol.

  V kolikor bodo kamere v mobitelih še naprej tako hitele z razvojem, se lahko zgodi, da se priložnostni fotografi nehajo ozirati po dragih in okornih SLR kamerah, saj bo vse kar potrebujejo vedno na dosegu roke. Je morda Annsi imel v mislih scenarij, kjer bodo mobiteli na takšen način odvzeli tržni delež profesionalni opremi med širšo populacijo?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1178
24. september 2013
Bodo mobiteli nadomestili profesionalne kamere?
Novice