• /PublishingImages/win8android.jpg

  Bomo Android 5.0 Jelly Bean spoznali še pred poletjem?

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android Jelly BeanKljub temu, da Android 4.0 Ice Cream Sandwich najemo šele na 1 % Android naprav, se že pojavljajo govorice o nasledniku, domnevno imenovanem Jelly Bean. Googlu naj bi se z izidom Android 5.0 mudilo predvsem zaradi tega, ker naj bi proizvajalcem tabličnih računalnikov želeli omogočiti hkratno podporo Androida 5.0 in Windows 8.

  Google s počasnim širjenjem Ice Cream Sandwicha vsekakor ne more biti zadovoljen. Android 4.0 je uradno luč sveta ugledal že oktobra lani, a šele v marcu bo večina večjih Android proizvajalcev začela uporabnikom ponujati ICS nadgradnjo za najnovejše Android telefone. Tudi tokrat lahko pričakujemo, da bo ICS potreboval vsaj eno leto, da se bo prebil na vsaj polovico vseh aktivnih Android naprav.

  Zakaj se torej Googlu mudi z novo različico Androida? Po poročanju Digitimes naj bi bil Googlov cilj prehiteti izid operacijskega sistema Windows 8, ki ga pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta. Windows 8 bo namreč prvi Microsoftov enoten operacijski sistem, ki bo prilagojen delovanju tako na navadnih računalnikih kot na tablicah.

  Za proizvajalce tablic bo Windows 8 vsekakor privlačna izbira, zato naj bi Google prednosti uporabe Androida 5.0 predstavil že v drugem letošnjem četrtletju. Primeren dogodek za to bi seveda bila Googlova razvijalska konferenca Google I/O, ki se bo letos odvijala nekoliko kasneje, med 27. in 29. junijem (ravno na koncu drugega četrtletja). Na lanski konferenci smo namreč prvič spoznali Ice Cream Sandwich.

  Windows 8 in Android (vir slike: Techland)

  (vir slike: Techland)

  Google naj bi v Android 5.0 vključil elemente svojega Chrome OS, operacijskega sistema, ki temelji na spletnih storitvah in ki zaenkrat še ni doživel kakšnega omembe vrednega uspeha. Proizvajalci tablic bi se tako z Jelly Bean-om lahko odločili, ali želijo na svojih tablicah imeti le Android 5.0 ali pa želijo Android 5.0 dodati na Windows 8 naprave, ki bi uporabnikom omogočale hitro preklapljanje med sistemoma brez potrebe po resetiranju naprave.

  Se pravi, po zaenkrat znanem naj bi bil glavni poudarek pri Androidu 5.0 ravno boljše delovanje na tabličnih računalnikih in konkuriranje prihajajočim Windows 8 tablicam. Zaenkrat pa se še nič ne govori o tem, ali bo Android 5.0 namenjen tudi telefonom in kakšne nove funkcije naj bi prinesel. Ko bo znanega kaj več, bomo seveda o tem poročali tudi na Tehniku.

  Vir: ReadWriteWeb

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
320
24. september 2013
Bomo Android 5.0 Jelly Bean spoznali še pred poletjem?
Novice
Android