• /PublishingImages/brez_frekvence-random.jpg

  Brez frekvence - slovenske radio postaje vedno na dosegu prstov

  24. september 2013 - Tehnik

  Brez frekvenceBrez frekvence, tretje uvrščena aplikacija na natečaju M:Android, ponuja enostaven dostop do slovenskih radijskih postaj preko interneta. Z aplikacijo ti ne bo več treba loviti prave frekvence na poti ali dopustu, hkrati pa te lahko zvoki najljubše radijske postaje tudi zbudijo ali uspavajo.Za aplikacijo Brez frekvence, ki deluje na Android telefonih od različice 1.6 dalje, so zaslužni avtorji iz podjetja MEDIASURF, Jernej Modic s.p.  Poleg hitrega delovanja jo odlikuje tudi privlačen uporabniški vmesnik, ki je zagotovo med najlepšimi na natečaju. Poglejmo si, kaj vse lahko z aplikacijo počnemo.

  Poslušanje radijskih postaj

  Brez frekvence - seznam vseh postaj

  Osnovna funkcija aplikacije je seveda možnost poslušanja radijskih postaj. Ko aplikacijo prvič uporabljamo, nas bo najverjetneje zaneslo kar na seznam vseh postaj, na katerem so postaje razvrščene po abecednem vrstnem redu. Na seznamu so seveda le postaje, ki ponujajo prosto dostopne "streame", tako da bomo na seznamu npr. zaman iskali postaje RTV Slovenija in še marsikatero drugo postajo.

  Pri poslušanju posamezne postaje lahko ustavimo in ponovno nadaljujemo predvajanje postaje, z gumboma naprej in nazaj pa se premikamo po drugih radijskih postajah, ki so na voljo. Pod imenom postaje, ki se trenutno predvaja, je izpisan tudi čas predvajanja ter trenutna količina podatkov, ki se pretaka. Ta informacija je še posebej uporabna v primeru, da radio poslušamo preko mobilnega interneta.Brez frekvence - predvajanje postaj

  Na dnu ekrana za predvajanje posamezne postaje najdemo tudi možnosti za nastavitev spanja, vklop snemalnika, dodajanje postaje med priljubljene in možnost deljenja trenutno predvajane postaje s prijatelji preko različnih kanalov (uporablja se sistemski izbirni meni za deljenje vsebin). Pri deljenju s prijatelji se generira preprosto sporočilo, ki omenja ime postaje in ime aplikacije.

  Ko začnemo s predvajanjem postaje, se ikona aplikacije pojavi tudi v sistemski opozorilni vrstici, tako da lahko aplikacijo Brez frekvence zapustimo brez tega, da bi prekinili predvajanje. Ko želimo nato predvajanje zaustaviti, enostavno izberemo ikono v opozorilni vrstici, da se nam prikaže ekran, na katerem predvajanje zaustavimo. Enostavno in uporabno.

  Brez frekvence - naključno izbrana postaja

  Poleg izbire postaje na seznamu vseh lahko novo postajo izberemo iz seznama priljubljenih postaj, ki ga lahko urejamo sami ali prek bližnjice za zadnjo poslušano postajo na osnovnem zaslonu aplikacije. Zelo zabavna pa je tudi možnost Zatresi na polno. Ko izberemo to ikono, lahko namreč s tresenjem telefona sprožimo predvajanje naključne postaje.

  Radio budilka ali uspavanka

  Brez frekvence - budilka in spanje

  Iz osnovnega zaslona aplikacije lahko dostopamo tudi do nastavljanja budilke. Pri tem izberemo čas, radijsko postajo za bujenje in dneve, ob katerih naj se budilka sproži. Škoda je le, da se nam ob nastavitvi budilke nikjer ne pokaže, da je budilka aktivna. Aplikacija bi lahko to prikazala denimo v sistemski opozorilni vrstici.

  Pri poslušanju posamezne radijske postaje pa imamo, kot že omenjeno, možnost za nastavitev "uspavanke". Pri tem enostavno določimo interval, po katerem naj aplikacije preneha s predvajanjem trenutne postaje - uporabno za tiste, ki radi zaspite z glasbo.

  Tako budilka kot možnost spanja delujeta zanesljivo, zmotilo nas je le to, da se pri nastavljanju teh dveh možnosti pojavljajo kratka zaslonska "toast" obvestila v hrvaščini. Upamo, da bodo v prihodnji različici vsa obvestila za pomoč uporabnikom ustrezno prevedena ;)

  Radijski snemalnik

  Brez frekvence - posnetki

  Pri poslušanju radijske postaje lahko kadarkoli vklopimo tudi snemalnik, ki posname trenutno predvajano vsebino. Do posnetkov lahko nato dostopamo preko bližnjice na osnovnem zaslonu aplikacije. Priznamo, da nas ta funkcija malo spomni na čase, ko smo pri poslušanju radia zavzeto snemali najljubše komade na kasete. Danes bo verjetno ta funkcija bolj prišla prav pri sodelovanju v kakšnih nagradnih igrah :)

  Nastavitve in spremljanje prometa

  Brez frekvence - meni in nastavitve

  Preko fizične menijske tipke telefona lahko kjerkoli v aplikaciji dostopamo do nastavitev aplikacije, v katerih lahko preverimo podatke o prenosu, omogočimo ali onemogočimo uporabo mobilnega prenosa preko 3G/Edge omrežja ter po potrebi ponastavimo seznam priljubljenih postaj. Vsekakor je zelo dobrodošlo, da imamo možnost uporabe aplikacije le takrat, ko smo priklopljeni na brezžično WiFi omrežje. Če pa že uporabljamo mobilni internet, je uporabno, da imamo kar znotraj aplikacije pregled na količino prenešenih podatkov.

  Povzetek

  Aplikacija Brez frekvence je nedvomno prijetna za uporabo in dobro opravlja svoje osnovno poslanstvo - predvajanje slovenskih radijskih postaj. Poleg osnovnega radijskega predvajalnika ponuja tudi možnost bujenja in uspavanja, snemanja programa in deljenja s prijatelji. Omogoča dober nadzor nad porabo podatkov, tako da nas zaradi telefonskega računa zagotovo ne bo bolela glava. Praktično edina omejitev aplikacije je nabor radijskih postaj, za katerega upamo, da se bo v prihodnje nadgrajeval.

  Navodilo za namestitev: Pred namestitvijo aplikacije si na telefonu vklopi možnost Settings > Applications > Unknown sources (Allow installation of non-Market applications).

  Za prenos aplikacije Brez frekvence izberi eno izmed možnosti:

  Brez frekvence QR koda

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1481
24. september 2013
Brez frekvence - slovenske radio postaje vedno na dosegu prstov
Aplikacije
Android