• /PublishingImages/museumsSI.jpg

  Brezplačna aplikacija Museums SI

  24. september 2013 - Tehnik

  S prenovo portala museums.si, kjer so predstavljeni slovenski muzeji in galerije ter njihove zbirke, smo dobili tudi brezplačni mobilni aplikaciji za iOS (iPhone, iPod touch, iPad) in Windows Phone 7, v pripravi je tudi aplikacija za Android. Vsebine, ki so objavljene na portalu, pripravljajo v muzejih in galerijah, projekt pa je namenjen predvsem digitalizaciji gradiv in omogočanju dostopa do teh podatkov splošni javnosti. Aplikacijo so razvili v podjetju Semantika d.o.o., ki je sodelovalo tudi na našem natečaju M:Windows Phone 7, na katerem je njihov predstavnik z aplikacijo za pregledovanje muzejev in kulturnih dogodkov osvojil prvo nagrado.

  Aplikacijo lahko uporabljamo brez uporabniškega računa, a bomo v tem primeru prikrajšani za nekatere funkcionalnosti (podajanje mnenj in dodajanje vsebin med priljubljene). Za uporabo teh funkcionalnosti se lahko prijavimo s svojim Facebook računom ali pa si ustvarimo uporabniški račun za museums.si. Uporaba aplikacije je intuitivna in preprosta, povezave med vsebinami logične, k prijetni uporabi pa pripomore tudi vizualna privlačnost.

  Na domači strani aplikacije nas pričaka devet razdelkov: Muzeji, Zbirke, Razstave, Dogodki, Aktivnosti, Priljubljene, Zemljevid, Izpostavljeno in Socialna omrežja. Na levi spodnji strani dostopamo do informacij o aplikaciji in razvijalcih, na desni pa do nastavitev, kjer lahko izberemo jezik aplikacije, saj je aplikacija na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. V posameznem razdelku imamo na voljo iskalnik, v pomoč nam bodo tudi filtri, s pomočjo katerih lahko zožimo nabor vsebin glede na kraj, vrsto vsebine, itd. Posamezne vsebine lahko dodamo med priljubljene (ikona srca) ali o njih podamo svoje mnenje.

  Aplikacija Museums SI

  Slovenske muzeje in galerije bomo podrobneje spoznali v razdelku Muzeji, kjer si lahko ogledamo muzeje in galerije v naši okolici, priporočene in ustanove, ki smo jih dodali med priljubljene. Lokacijske storitve na iPadu niso najbolje delovale, saj smo pri izbiri možnosti Blizu, dobili seznam muzejev v Mariboru, medtem ko je seznam na iPhonu vključeval ljubljanske muzeje in galerije v naši bližini (kar je najbrž posledica dejstva, da smo uporabili iPad z WiFi povezavo, ki nima GPS-a in lokacijo pridobiva prek omrežij WiFi). Iskanje zanimivih vsebin si lahko olajšamo tudi s pomočjo filtrov glede na mesto, kjer se nahajajo muzeji, in/ali vrste muzejev (npr. arheološki), ki so zaenkrat sicer zapisane v angleščini. Za ogled izbranih filtrov ali odstranitev kliknemo na ikono lijaka na desni strani.

  Aplikacija Museums SI

  Na strani posamezne ustanove imamo na voljo kratko predstavitev, osnovne informacije, podatke o odpiralnih časih in cenah vstopnic, razstavah, mnenjih, v desnem zgornjem kotu pa lahko s klikom na zemljevid preverimo lokacijo. Zemljevid lahko povečamo, tako da si lahko lokacijo podrobno ogledamo.

  Aplikacija Museums SI

  Podobno je zasnovan tudi razdelek Razstave, pri posamezni razstavi so na voljo osnovne informacije o razstavi, podatki o muzeju, kjer je razstava, zemljevid in podatki o drugih dogodkih v muzeju.

  Aplikacija Museums SI

  Tudi brskanje po Zbirkah si lahko olajšamo z uporabo filtrov glede na mesto in/ali muzej, lahko si ogledamo celotne zbirke ali le posamezne predmete. Pri vsaki zbirki so na voljo fotografije in kataloške informacije o predmetih. Predmete si lahko ogledamo glede na avtorja, muzej in/ali vrsto predmeta. Nekatere vrste predmetov so zaenkrat zapisane v slovenščini, druge v angleščini, tako v slovenski različici aplikacije kot tudi v angleški.

  Aplikacija Museums SI

  Razdelek Dogodki omogoča ogled priporočenih, priljubljenih in dogodkov v bližini. Pri posameznem dogodku imamo na voljo kratek opis, informacije o dogodku, podatke o muzeju, kjer bo dogodek, več o dogajanju v muzeju in mnenja.

  Aplikacija Museums SI

  Razdelek Aktivnosti omogoča dostop do podatkov o delavnicah, predavanjih, učnih poteh in urah ter vodstvih. Po vsebini lahko brskamo glede na muzej, mesto, vrsto aktivnosti ali ciljno skupino. Pri posamezni aktivnosti imamo na voljo podatke o vrsti aktivnosti, trajanju, ceni in ciljni skupini. Dostopamo pa tudi do osnovnih podatkov o muzeju, kjer se aktivnost odvija, več podatkov o dogajanju v muzeju, do zemljevida in mnenj.

  Aplikacija Museums SI

  V razdelku Priljubljene so zbrane vse vsebine, ki smo jih označili kot priljubljene, tako si lahko ogledamo priljubljene muzeje, razstave, dogodke, zbirke, aktivnosti, predmete.

  V razdelku Zemljevid moramo najprej pritisniti točko na zemljevidu, da določimo našo lokacijo, nato lahko izbiramo, kaj bo prikazano na zemljevidu. Na desni strani se pojavi seznam, s klikom na posamezno vsebino pa odstopamo do strani te ustanove/dogodka.

  Aplikacija Museums SI

  V razdelku Socialna omrežja so prikazane najnovejše objave muzejev in galerij, ki so prisotni na Facebooku in/ali Twitterju. Objave lahko le preberemo, ne moremo pa nanje odgovoriti neposredno iz aplikacije. V razdelku Izpostavljeno so na voljo tri vsebine (npr. predstavitev muzeja, galerije in zbirke).

  V posameznih razdelkih imamo na voljo tudi priporočene vsebine, da bi bila priporočila na voljo, pa moramo čim več stvari dodati med priljubljene.

  Čeprav naj bi aplikacija bila na voljo tudi v angleškem jeziku, je žal velik del kar v slovenskem jeziku. Opisi muzejev so načeloma podani v angleškem jeziku, prav tako odpiralni časi, če so seveda na voljo, in cene vstopnic. Zbirke in predmeti imajo le slovensko ime, osnovni klasifikacijski razdelki so sicer v angleščini, opisi pa v slovenščini, tudi podatki o razstavah so večinoma v slovenskem jeziku, prav tako je pri dogodkih in aktivnostih. Posledično je angleška različica za tujce žal v veliki meri neuporabna. Uporaben bi bil tudi podatek o možnostih uporabe brezžične povezave WLAN v muzejih ali njihovih kavarnah, želeli pa bi si tudi koledar, ki bi omogočal preprost dostop do podatkov o razstavah in dogodkih, ki jih želimo obiskati na določen dan (da ne bomo prestrogi, tega sicer ne nudi niti aplikacija muzeja Louvre, a kot obiskovalcu bi nam prišla prav).

  Aplikacija Museums SI

  Ker je vsebina prenesena iz portala museums.si, je torej kakovost in ažurnost podatkov odvisna od posameznih muzejev in galerij. Uporabniki bodo raje posegli po aplikaciji z ažurno vsebino, zato bi bilo seveda dobrodošlo, da ustanove redno osvežujejo vsebine, saj jih vse preveč ponuja le informacije o svojih stalnih razstavah. Da bi aplikacija res zaživela, pa je potreben tudi odziv uporabnikov, ki lahko s svojim mnenjem pomagajo pri odločitvi za obisk razstave ali dogodka.

  Vsekakor pohvalna poteza muzejev in galerij, dobro opravljeno delo razvijalcev, a da bi aplikacija vzpodbudila tudi tesnejše povezovanje s splošno javnostjo, bo potrebno še nekaj dela. Omogočanje dostopa do gradiv je dober začetek, v nadaljevanju pa upamo na uporabnikom prijaznejše predstavitve, uporabo večpredstavnih vsebin, aktualne vsebine, možnost deljenja zanimivih vsebin na družabnih omrežjih neposredno iz aplikacije, itd.

  Da bo do naslednje stopnje lahko prišlo, pa si le naloži aplikacijo in spremljaj dogajanje v slovenskih muzejih in galerijah.

  Aplikacijo Museums Si smo testirali na iPadu.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1627
24. september 2013
Brezplačna aplikacija Museums SI
Aplikacije
iOS, Windows Phone 7