• /PublishingImages/Najdi_zemljevid_kartica_podjetja.jpg

  Brezplačna aplikacija najdi.si zemljevid [Android, iOS]

  24. september 2013 - Tehnik

  Poletje in vročina sta v polnem naletu, čas je torej za izlete, dopuste in pohajkovanja. V poletni vročini in povečanemu prometu na cestah se seveda še toliko bolj želimo izogniti zastojem, čim prej prispeti na cilj in porabiti kar najmanj časa pri iskanju najbližje kavarne ali slaščičarne, da se osvežimo s hladno pijačo in sladoledom. Pri tem nam lahko pomaga aplikacija najdi.si zemljevid, ki smo jo preizkusili na iPadu. V različici za iPhone in Android so funkcionalnosti seveda enake, uporabniški vmesnik pa je nekoliko drugačen.

  Aplikacija Najdi.si zemljevid

  Na domači strani aplikacije nas pričaka zemljevid Slovenije, izbiramo lahko med navadnim in satelitskim pogledom, pogled pa preprosto zamenjamo s klikom na ikono. Za ogled podrobnosti v posameznem kraju ali začrtane poti lahko zemljevid seveda povečamo, in si tako ogledamo imena ulic, podrobnosti na naši poti in v okolici, zanimivosti oziroma interesne točke.

  Aplikacija Najdi.si

  Vstopna stran

  Aplikacija najdi.si zemljevid je namenjena uporabi v Sloveniji in jo lahko uporabljamo za iskanje ulice, kraja, zanimivosti, podjetja, itd., ponuja pa nam tudi možnost izračuna poti z natančnimi navodili. Že na domači strani izbiramo med iskanjem in iskanjem poti.

 Ob kliku v iskalno polje se nam odpre dodatna vrstica s kategorijami oziroma najbolj iskanimi dejavnostmi: gostilne, picerije, bencinski servisi, avtoservisi, slaščičarne, bankomati, lekarne, zdravstveni domovi in frizerji. Če na primer iščemo bankomat, le kliknemo ikono bankomati in s klikom na ikono na desni strani omogočimo lokacijske storitve, na seznamu rezultatov pa nam aplikacija ponudi najbližje bankomate.

  Aplikacija Najdi.si zemljevid

  Prikaz najbližjih bankomatov

  Ko se znajdemo v neznanem kraju, kjer bi na primer želeli kositi, pa ne poznamo nobene restavracije, v iskalno polje vpišemo npr. gostilna Kranj in že imamo na voljo seznam vseh gostiln v Kranju. Če omogočimo lokacijske storitve, bodo najprej navedene gostilne, ki so najbližje naši trenutni lokaciji. Če tega ne naredimo, so rezultati razporejeni glede na relevantnost, ocene in komentarje. Ta funkcija je seveda v veliki meri odvisna od sodelovanja uporabnikov (zaenkrat žal komentarjev ni veliko), saj komentarji o na primer kakovosti hrane in najboljših jedeh določene restavracije pomagajo drugim uporabnikom pri odločitvi. Na seznamu rezultatov niso na voljo le osnovni podatki o iskani točki, ampak tudi oddaljenost iskane točka od naše trenutne lokacije in predvsem zelo uporaben podatek o tem, ali je iskana točka, v tem primeru gostilna, še odprta. Pri posamezni strani podjetja/gostilne lahko uporabniki dodamo komentarje in slike.

  Na strani posameznega podjetja s klikom na različne ikone dostopamo do lokacije na zemljevidu, vnesemo naslov izbranega podjetja v izračun poti (tako lahko preprosto in hitro dobimo navodila za pot), s klikom na ikono telefona pa se nam odpre možnost vzpostavitve telefonskega klice. Lokacijo seveda lahko delimo prek elektronske pošte s prijatelji in sorodniki, če se nam ti na primer želijo pridružiti na slastnem kosilu. Vpisana so vsa podjetja, ki so v Telefonskem imeniku Slovenije in sistemu AJPES, podatke pa lahko lastniki podjetij dopolnite sami. O tem kako to storiti, preverite na spletni strani storitve najdi.si zemljevid.

  Aplikacija Najdi.si zemljevid

  Predstavitvena stran podjetja

  Iskanje poti je preprosto, saj le vpišemo začetek in konec poti. Če omogočimo lokacijske storitve (s klikom na ikono), pa se naša trenutna lokacija samodejno vnese v začetek poti. Možnost Uredi pot samodejno zamenja obe destinaciji, če želite še podrobna navodila za pot nazaj. Aplikacija nam omogoča izris poti za hojo ali vožnjo z avtomobilom, ustrezno ikono izberemo v desnem zgornjem kotu. V začrtani poti imamo na voljo podatke o dolžini in predvidenem času trajanja poti, do podrobnega navodila pa dostopamo s klikom na ikono v spodnjem levem kotu. V aplikaciji najdi.si zemljevid imamo na voljo le eno možnost poti, medtem ko lahko v spletni različici izbiramo med prikazom najhitrejše in najkrajše poti, dodamo pa lahko tudi zahtevo, da želimo pot večinoma opraviti po avtocesti, če je to seveda mogoče.

  Aplikacija Najdi.si zemljevid

  Izračun poti s prikazom prometnih nevščečnosti

  Vsekakor bo aplikacija prišla prav tudi vsem, ki vas skrbijo zastoji in delo na cesti. Delo na cesti, zapore in ovire zlahka podaljšajo naše popotovanje, in poleti je zaradi vročine še toliko pomembneje, da smo na tekočem z dogajanjem na cesti. V aplikaciji najdi.si zemljevid imamo na voljo vse te podatke, s klikom na ikono moramo le izbrati sloj Promet in tovrstne prometne nevšečnosti bodo označene na zemljevidu. Vir podatkov je promet.si, žal pa v aplikaciji nimamo na voljo toliko podatkov kot v spletni različici aplikacije.

  V aplikaciji si lahko ogledamo tudi podatke o avtobusnih postajališčih in progah mestnega prometa v Mariboru in Ljubljani. Tako kot v spletni različici se nam  ob kliku na ikono izpišejo številke avtobusov, ki stojijo na izbrani postaji, s klikom na številko avtobusa, pa se nam izriše celotna proga. Uporabnike bi prav gotovo razveselilo, če bi te podatke povezali še s podatki o prihodu in odhodu avtobusov. Na voljo so tudi podatki o parkiriščih, a žal brez podatkov o ceni parkirnine ali številu prostih mest, tako lahko le vidimo, koliko smo oddaljeni od parkirišča. V spletni različici imamo pri ljubljanskih parkiriščih na voljo tudi te podatke, a le pri parkiriščih, ki so v upravljanju JP LPT d.o.o.

  Aplikacija Najdi.si zemljevid

  Prikaz parkirišč, avtobusnega mestnega prometa in postajališč BicikeLJ

  V Ljubljani so na voljo tudi podatki o postajališčih BicikeLJ. Postajališča BicikeLJ je mogoče najti tudi prek iskalnika, kjer imamo v rezultatih na voljo tudi podatke o številu prostih koles na posamezni postaji. Pri povečanju zemljevida pa le lokacijo postajališča.

  Aplikacija najdi.si zemljevid je na voljo za iOS (iPhone, iPad in iPod z operacijskim sistemom 4.0 ali novejšim) in za mobitele z operacijskim sistemom Android 2.1. ali novejšim. Aplikacija za tablične računalnike z operacijskim sistemom Android je v razvoju.

  Preveri tudi spletno različico storitve najdi.si zemljevid, ki ima nekoliko več funkcionalnosti.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1634
24. september 2013
Brezplačna aplikacija najdi.si zemljevid [Android, iOS]
Aplikacije
Android, iOS