• /PublishingImages/MoMA-mobiletours.jpg

  Brezplačne aplikacije muzejev in galerij

  24. september 2013 - Tehnik

  Muzeji in galerije poskušajo obiskovalce privabiti, izobraževati in zabavati tudi s pomočjo sodobnih tehnologij. Aplikacija Museums Mobile, ki je zmagala na natečaju M:Windows Phone 7, uporabnikom omogoča dostop do informacij o dogajanju v muzejih po svetu, mi pa smo preverili še nekaj drugih muzejskih oziroma galerijskih aplikacij. Aplikacije, ki jih ponujajo muzeji, so večinoma še vedno na voljo le za iOS, vsekakor pa je pohvalno, da veliko muzejev nudi brezplačen dostop do omrežja WLAN, tako da lahko obiskovalci aplikacije uporabljajo brez dodatnih stroškov tudi v tujini.

  MoMA - The Museum of Modern Art

  Platforma: iOS, Android

  Aplikacija newyorškega Muzeja sodobne umetnosti (MoMA) uporabnikom nudi dostop do informacij, ki jim pomagajo pri načrtovanju obiska, kot tudi tistih, ki jih lahko uporabijo pri raziskovanju muzeja. Že sama imena zavihkov razkrivajo katere vsebine so na voljo: calendar (koledar), tours (vodstvo po muzeju), art (umetniška dela in umetniki), info (osnovne informacije) in more (več).

  Aplikacija MoMA

  V koledarju so zbrani podatki o dogodkih v muzeju, po njih lahko brskamo glede na datum, razstavo ali vrsto programa (npr. programi za družine). V zavihku z osnovnimi informacijami se nahajajo podatki o odpiralnem času, cenah vstopnic, zemljevid, torej vse kar bi nas utegnilo zanimati pred obiskom muzeja. Zavihek “vodstvo po muzeju” je seveda namenjen uporabi v muzeju, izbiramo lahko med avdio vodiči po razstavah ali posameznih razstavljenih eksponatih, na voljo pa so tudi prirejeni vodiči za otroke in mladostnike ter vodiči s podrobnimi opisi slik, ki so primarno namenjeni slepim in slabovidnim. Ker je v muzeju uporaba omrežja WLAN brezplačna, lahko obiskovalci do podatkov dostopajo brez dodatnih stroškov. V zavihku “umetniška dela in umetniki” so na voljo opisi umetniških del, po zbirki lahko brskamo glede na naslov dela, umetnika, zbirke, razloženi pa so tudi različni termini v umetnosti. V zavihku več najdemo povezave do muzejskih vsebin na YouTubu, podcastov, gradiv v iTunes U.

  Aplikacija MoMa uporabnikom nudi zanimive informacije pred in med obiskom muzeja, v ospredje pa postavlja izobraževanje.

  Če te zanimajo njihove druge aplikacije, obišči spletno stran muzeja MoMA namenjeno mobilnim aplikacijam.

  Musée du Louvre

  Platforma: iOS

  Vizualno zanimiva aplikacija ponuja precej vsebin, tako imamo na voljo podatke o umetniških delih, palači Louvre, osnovne informacije o Muzeju Louvre, ki vključujejo tudi načrt muzeja, kar je pri velikosti Louvra nepogrešljiv pripomoček.

  Pri orientaciji po muzeju si lahko pomagamo tudi sami, tako da pred prihodom pobrskamo po aplikaciji, dela, ki si jih želimo ogledati, shranimo med priljubljene in tako hitreje dostopamo do podatkov o njihovi lokaciji. Pred ali med obiskom lahko poslušamo kratke avdio opise najbolj znanih del in delov muzeja, ki so na voljo v angleščini, francoščini, japonščini in nemščini. Posamezna umetniška dela in deli muzeja so opremljeni s kratkim opisom in fotografijami, ki obiskovalcu omogočajo ogled detajlov, in pa podatki o lokaciji v muzeju.

  Aplikacija sicer ne ponuja klasičnih avdio vodičev, a je kljub temu uporabnikom v pomoč pri spoznavanju umetniških del pred ali med obiskom muzeja.

  MUMOK - Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien

  Platforma: iOS

  Odpravili smo se tudi nekoliko bližje in preverili, kaj nam ponuja aplikacija Muzeja sodobne umetnosti na Dunaju, ki je na voljo v angleščini. V treh zavihkih najdemo vse potrebne informacije o muzeju, osnovne podatke o muzeju (Visit), avdio vodič po pomembnih umetniških delih (Highlight Tour) ter zavihek “Experience art”.

  Pri pomembnih umetniških delih imamo na voljo avdio vodič, kjer je podan podroben opis in pomembne informacije povezane z umetnikom in umetniškim delom, ter fotografijo dela, ki pa žal ne omogoča ogleda detajlov.

  Aplikacija je razumljivo precej bolj preprosta kot aplikacija za MoMO, a kljub temu nudi zanimive izobraževalne vsebine o zbranih delih v dunajskem muzeju.

  Zgoraj opisane aplikacije vključujejo ali poskušajo vključiti vse podatke, ki bi lahko zanimali njihove obiskovalce, nekateri muzeji in galerije, pa so ubrali nekoliko drugačen pristop.

  Tako Tate Trumps, aplikacija londonske galerije Tate Modern, v ospredje postavlja igro, ki obiskovalcem približa razstavljena umetniška dela in jih na zabaven način vzpodbudi k razmišljanju.

  Aplikacija je na voljo za iOS, uporabimo jo lahko le ob obisku galerije, kjer je uporabnikom na voljo brezplačen dostop do omrežja WLAN.

  Amsterdamski Muzej Vincenta Van Gogha je pripravil aplikacijo Yours, Vincent. The Letters of Vincent Van Gogh, ki nam prek Van Goghovih pisem razkriva osebno plat umetnika. Video o njegovem življenju in pisma, ki jih je prijateljem in družini pisal Vincent, so torej odličen pripomoček za boljše razumevanje tega velikega umetnika. Za uporabo aplikacije seveda ni potrebno obiskati muzeja, aplikacija pa je na voljo za iOS.

  Zanimive so tudi aplikacije ameriške institucije Smithsonian, ki velja za eno od vodilnih institucij na področju uporabe mobilnih tehnologij v muzejih. Njihova aplikacija Leafsnap prepozna fotografijo rastline, ki jo uporabnik posname s svojim mobitelom, če je ta že v njihovi zbirki podatkov, in uporabniku posreduje podatke o posneti rastlini. Raziskovalci s pomočjo fotografij uporabnikov, ki seveda vsebujejo tudi GPS koordinate, pridobivajo podrobnejšo sliko o razporeditvi rastlin v regiji. Aplikacija je namenjena ameriškim uporabnikom.

  Njihove druge aplikacije, si oglej na spletni strani institucije Smithsonian.

  Če želiš priporočiti muzejsko aplikacijo, ki si jo preizkusil/a, ali želiš, da o tovrstnih aplikacijah še kaj napišemo, nam svoje želje sporoči v komentarjih.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1577
24. september 2013
Brezplačne aplikacije muzejev in galerij
Aplikacije
iOS, Android