• /PublishingImages/wapedia-android.jpg

  Brezplačne aplikacije za radovedneže ali kako ne ostaneš brez odgovora  [Android, iOS]

  24. september 2013 - Tehnik

  Ali ima Angelina Jolie že oskarja, kdaj je nazadnje bruhal vulkan Etna, koliko prebivalcev ima Argentina, kako narediti kostum za kavboja, katera je pesem, ki se trenutno vrti na radiu, kje se nahaja Saturn ... Odgovore na vsa ta vprašanja najdeš s pomočjo aplikacij, ki jih predstavljam v nadaljevanju.

  Enciklopedije

  Wikipanion Platforma: iOS (iPhone, iPad)Razvijalec: Robert Chin

  Wikipedija ponuja odgovor na skoraj vse in je seveda na voljo tudi v mobilni različici, do podatkov pa lahko dostopaš tudi z aplikacijo Wikipanion. Na voljo je za iPhone in iPad, omogoča pa dodajanje zaznamkov, pregled zgodovine, iskanje po strani, dostop do slovarja Wiktionary, rezultate iskanje pa lahko deliš tudi s prijatelji na Twitterju ali jim jih pošlješ po e-pošti kar iz aplikacije.

  Plačljiva različica Wikipanion Plus ponuja nekaj več funkcionalnosti, med drugim shranjevanje strani, in je prav tako na voljo za iPhone in iPad.

  WapediaPlatforma: Android, iOS (iPhone)Razvijalec: Taptu

  Za vse tiste, ki jim Wikipedija ni dovolj, Wapedia prinaša še Wiktionary, Wiki Travel, Wikiquotes in še cel kup specializiranih wikijev, med katerimi lahko hitro in enostavno preklapljamo. Brskamo lahko tudi v slovenščini, aplikacija pa tako kot Wikipanion omogoča ustvarjanje zaznamkov, pregled zgodovine, deljenje vsebine s prijatelji prek Twitterja, Facebooka, e-pošte, itd. Če te ne zanima točno določena vsebina, pa lahko tudi pobrskaš po “novicah” ali priljubljenih člankih. Na domači zaslon si lahko dodaš widgete za hitrejši dostop do iskanja po različnih wikijih ali mape z zaznamki, zgodovino iskanja in najljubšimi wikiji.

  Preveri še podobno aplikacijo Wikidroid.

  FactBookPlatforma: AndroidRazvijalec: Urbian

  Če te zanima stopnja brezposelnosti v določeni državi, izdatki za vojsko, število prebivalcev, itd., zbrane podatke najdeš v aplikaciji FactBook, ki pobira podatke iz zbirk podatkov CIA World Fact Book in Združenih narodov. Statistični podatki o posamezni državi so združeni v kategorije, na voljo pa imamo tudi podatke za celotne regije ali lestvice (npr. po višini javnega dolga). Aplikacija je uporabniku prijazna, izredno preprosta za uporabo in je v času preizkusa delovala brez težav.

  Aplikcija The World FactBook, ki jo je razvilo podjetje Fuzzy Peach, je za naprave z iOS plačljiva.

  Kako ... ?

  How to videos from Howcast.comPlatforma: Android, iOS (iPhone, iPad)Razvijalec: Howcast

  Te zanima kako narediti dobre zimske fotografije, se znebiti mravelj, itd., Howcast ponuja video navodila za skoraj vse, od joga položajev do ustanovitve “boy banda”. Brskamo lahko po kategorijah ali pa uporabimo iskalno polje. Aplikacija je enostavna za uporabo s privlačnim uporabniškim vmesnikom, polna uporabnih, pa tudi malo manj uporabnih, a smešnih nasvetov.

  Do pusta je sicer še daleč, ampak za pripravo nikoli ni prehitro, nekaj navodil za pripravo kostumov najdeš tudi na Howcastu. Na voljo tudi za BlackBerry.

  Filmi

  IMDbPlatforma: Android, iOS (iPhone, iPad)Razvijalec: IMDb

  Nekatere filmske aplikacije za Android in iOS smo že predstavili, vendar pa IMDb ostaja največja zbirka informacij o filmih, zato se je znašla tudi na tem seznamu. Ko te zanima kdo je režiral kakšen film, ali v njem igral, je IMDb še vedno najboljša rešitev za hiter odgovor. V aplikaciji sicer ne bomo izvedeli ali je Angelina Jolie res dobila oskarja, vendar pa nas povezava odpelje na mobilno stran IMDb, kjer izvemo, da  Angelina Jolie dejansko ima oskarja, ki ga je dobila za stransko vlogo v filmu Girl, Interrupted. Aplikacija zadostuje za osnovne informacije o filmih in igralcih, več pa lahko vedno izvemo na podanih povezavah.

  Glasba

  ShazamPlatforma: Android, iPhone (iPhone, iPad)Razvijalec: Shazam

  Kateri je že ta komad? Za večino pesmi rešitev ponuja Shazam, aplikacija za prepoznavanje glasbe, ki z uporabo mikrofona omogoča, da hitro in enostavno najdemo informacije o glasbi. Podobno lahko storiš tudi z aplikacijo SoundHound, ki pa je za uporabnike iPhona in iPada plačljiva. Kako se obneseta obe aplikaciji, si preberi tukaj.

  Shazam je na voljo tudi za BlackBerry, mobitele Nokia in Windows .

  Vesolje

  Google Sky MapPlatforma: AndroidRazvijalec: Google

  Uporaba aplikacije je preprosta, saj ob zagonu aplikacije mobitel le usmeriš v nebo in na zaslonu se pojavijo nebesna telesa, ki jih vidiš na tem koncu neba, preveriš pa lahko tudi lego nebesnih teles. Podrobno smo aplikacijo že predstavili, več si preberi tukaj.

  Slovar

  Dictionary.comPlatforma: Android, iOS (iPhone, iPad)Razvijalec: Dictionary.com

  Slovarjev je v trgovinah z aplikacijami precej, tokrat smo izbrali dictionary.com, ki je angleško-angleški, ponudi pa definicijo besede, izvor, izgovorjavo in primere uporabe, vključuje pa tudi tezaver. Za hitro preverjanje pomena čisto dovolj. Z besedo dneva pa se lahko naučimo še kakšno novo besedo, tudi v španščini.

  Dictionary.com je na voljo tudi za BlackBerry.

  Trening možganov

  Trivia BurstPlatforma: Android,iOS ( iPhone ) (Trivia Burst Lite)Razvijalec: E5/ Bit33

  Možgančke je včasih dobro razgibati s kakšnim kvizom in Trivia Burst nas izzove na mnogih področjih, vse od geografije, filmov, zgodovine, do raznih športov. Ker je kviz v osnovi narejen za ameriški trg, na koncu seznama najdemo tudi kvize o Boston Red Soxih in New York Yankees na katere bomo le s težavo odgovorili pravilno. Na voljo je 24 kategorij z več kot 20.000 vprašanji, tako da se bo zagotovo našlo tudi kaj zate. Uporabniki naprav z iOS se boste za brezplačni dostop morali zadovoljiti z nekoliko okrnjeno različico, Trivia Burrst Lite, saj je polna različica plačljiva.

  Če si preizkusil/a kakšno podobno aplikacijo, nam svoje izkušnje zaupaj v komentarjih.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1498
24. september 2013
Brezplačne aplikacije za radovedneže ali kako ne ostaneš brez odgovora  [Android, iOS]
Aplikacije
Android, iOS