• /PublishingImages/Carat-app-screenshots.jpg

  Carat: pametna priporočila za daljšo življenjsko dobo baterije [Android, iOS]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  (Pre)pogosto polnjenje telefona je nevšečnost, ki je skupna vsem uporabnikom pametnih telefon. Zato ne manjka aplikacij, ki nam na tak ali drugačen način poskušajo podaljšati življenje brez polnilca. Tudi nova aplikacija Carat ponuja nasvete za izboljšano trajanje baterije, iz množice pa izstopa po tem, da išče aplikacije, ki na naši napravi trošijo več baterije, kot pri drugih uporabnikih. Aplikacija Carat je zanimiva tudi zaradi tega, ker je plod raziskovalcev na UC Berkeley in pri ustvarjanju priporočil uporablja napredne matematične algoritme. Ker gre za akademski raziskovalni projekt, je aplikacija popolnoma brezplačna in na voljo brez zoprnih (in za baterijo potratnih) oglasov. Z uporabo aplikacije pa prispevaš svoj delež k raziskavam, ki poskušajo ugotoviti, kako izboljšati življenjsko dobo naših napravic.

  Uporaba aplikacije je povsem preprosta. Brezplačno si jo lahko namestiš iz trgovine Google Play (Android) ali Apple App Store (iOS), nato pa za par dni na aplikacijo pozabiš. Ja, aplikacija bo pridno sedela v ozadju in nevsiljivo občasno poslala anonimne rezultate meritev iz tvoje naprave na strežnike v oblak. Se pravi, aplikacija ne obremenjuje telefona ves čas, ampak opravi potrebne meritve le v določenih intervalih.

  Aplikacija Carat (Android in iOS)

  Po nekaj dnevih spremljanja, ti bo aplikacija začela ponujati personalizirane nasvete glede tega, kaj lahko storiš za podaljšanje življenjske dobe baterije, vključno s predvidenim prihrankom, ki ti ga določeno dejanje prinese.

  Pod zavihkom Hogs lahko nato najdeš aplikacije, ki so najbolj požrešne za baterijo, še bolj uporaben pa je zavihek Bugs. Slednji ti namreč poišče aplikacije, ki na tvoji napravi porabijo več baterije kot na napravah ostalih uporabnikov. To najverjetneje kaže na to, da se je v omenjenih aplikacijah na tvoji napravi pojavil hrošč, ki se ga lahko znebiš s ponovnim zagonom aplikacij.

  Zanimiv je tudi podatek "J-Score", ki ti pove, kako dolgo tvoja napravica zdrži v primerjavi z ostalimi uporabniki aplikacije Carat. Če ti uspe priti nad 90 točk (kar pomeni, da imaš boljšo življenjsko dobo baterije kot 90 % ostalih uporabnikov), se lahko s tem vsekakor považiš pred prijatelji!

  Skratka, aplikacija Carat ponuja še eno zanimivo orodje za boj proti (pre)hitrem praznjenju baterije, hkrati pa z uporabo aplikacije prispevamo k ambicioznemu raziskovalnemu projektu. Več o samem projektu in o tehničnih podrobnostih aplikacije lahko izveš na uradni spletni strani.

  Pa čim bolj uspešen boj z energijskimi hroščki ti želim! :)

  Vir: TechCrunch

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
367
24. september 2013
Carat: pametna priporočila za daljšo življenjsko dobo baterije [Android, iOS]
Aplikacije
Android, iOS