• /PublishingImages/lenovo-skylight-smartbook-2.jpg

  CES 2010: novosti s sejma zabavne elektronike

  24. september 2013 - Tehnik

  Las Vegas med 7. in 10. januarjem gosti sejem zabavne elektronike CES 2010, kjer proizvajalci zabavne elektronike, računalnikov in mobilnih telefonov vsako leto predstavijo ključne novosti za tekoče leto. Glavni trend leta 2010 bo očitno 3D, saj so televizorje s podporo za 3D predstavili skoraj vsi večji proizvajalci, v tretjo razsežnost pa so se spustili tudi proizvajalci raznih predvajalnikov in računalnikov. Pa si oglejmo nekaj novosti:

  Skype na televizorju

  Na računalnikih ima storitev internetne (video)telefonije Skype precej konkurence, zato so se odločili za naslednji korak in prinesli storitev tudi na TV. In to v visoki ločljivosti. Panasonic in LG sta na CESu predstavila televizorje, ki imajo Skype že integriran (internetna povezava preko WLAN), nad TV-jem pa sedi kamera visoke ločljivosti. Drug uporabnik lahko “skypa” iz katerekoli naprave (računalnik, mobitel, TV), le nadgraditi si mora Skype na različico 4.2.

  Še bolj mini prenosniki
  Lenovo Skylight je eden izmed nove generacije mini prenosnikov (netbookov), ki namesto Intelovih (ali združljivih) procesorjev uporabljajo procesorje ARM, sicer načeloma namenjene za mobitele. Skylight poganja enak procesor kot Googlov Nexus One, operacijski sistem pa je različica Linuxa, posebej prilagojena za delo s spletom. Računalnik je tanjši od nekaterih mobitelov, a ima zaslon velikosti 10.1", v Evropi pa naj bi bil na voljo še letos.Tablice

  V pričakovanju Applovega tabličnega računalnika, ki naj bi ga podjetje napovedalo konec januarja, je cela vrsta drugih proizvajalcev predstavila svoje različice tabličnih naprav. Te so na voljo v mnogo razredih, od polnokrvnih računalnikov, ki poganjajo Windows 7, do nekoliko nadgrajenih mobitelov z Androidom in v kombinacijah z bralniki e-knjig, z zasloni, ki so deloma e-ink, deloma LCD.

  3D televizorji

  Napovedali so jih vsi proizvajalci, Panasonic pa je predstavil tudi največjega, s kar 152" diagonale. Vseeno jih je (vsaj po napovedih) prekašala Toshiba, ki naj bi letos predstavila televizorje, ki zmorejo pretvoriti 2D sliko v 3D, saj bodo vanje vgrajevali za pravi superračunalnik procesorjev.

  Mobiteli

  Čeprav je februarski Mobile World Congress v Barceloni glavni sejemski dogodek mobilne telefonije v letu, je v Evropi, in Američani raje predstavijo svoje stvari doma. Sploh tiste, ki delujejo zgolj v ZDA. Tako je Palm predstavil nekoliko nadgrajena Pre in Pixi, z več pomnilnika in v več barvah. HTC je predstavil mobitel Smart, ki je, zanimivo, prvi njihov izdelek, ki ni pametni telefon, saj ne uporablja operacijskega sistema Windows Mobile ali Android. Bo pa zaradi tega najverjetneje tudi cena nižja, uporabniški vmesnik pa ostaja Sense UI. Lenovo je poleg majhnega prenosnika predstavil tudi LePhone , prvi mobitel, ki ga bodo prodajali tudi izven Kitajske. Datumov niso omenjali.

  Foto:Lenovo, Panasonic, CES


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1254
24. september 2013
CES 2010: novosti s sejma zabavne elektronike
Novice
Android