• /PublishingImages/Clear-tutorial.jpg

  Clear: urejanje seznamov brez enega samega gumba

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Aplikacija Clear je že pred uradnim izidom burila domišljijo zaradi svojega neverjetno enostavnega uporabniškega vmesnika. Brez enega samega gumba v aplikaciji Clear tudi ob hoji ali drugih aktivnostih vse brez težav opravimo le s preprostimi gestami. Ali bo ukinitev gumbov naslednji veliki trend v mobilnih aplikacijah?

  Iz ekranskih posnetkov je težko razbrati čarobnost izkušnje, ki jo ponuja aplikacija Clear, zato predlagam, da si pred nadaljevanjem pogledava predstavitveni video, ki je v slabem mesecu nabral že več kot pol milijona ogledov:

  Kaj ti bodo gumbi, če lahko uporabiš geste?

  Aplikacija Clear je v osnovi povsem preprosta. Namenjena je oblikovanju poljubnih seznamov. Od povprečja pa jo nedvomno loči povsem enostaven uporabniški vmesnik. V aplikaciji ne najdemo gumbov, zavihkov, ikon in druge krame. Osnova so barvite vrstice, ki se jih boste brez težav dotaknili tudi tisti z večjimi prsti.

  Uporabniški vmesnik aplikacije Clear

  Geste, ki jih uporabljamo v aplikaciji, so dokaj intuitivne. Za dodajanje novega elementa seznam potegnemo navzdol ali se dotaknemo praznega prostora. Še bolj simpatično je dodajanje elementov med obstoječe elemente: s palcem in kazalcem le razpremo prostor med poljubnima elementoma. Vsako vrstico v seznamu lahko tudi zagrabimo s prstom in odložimo na poljubno mesto.

  Moj najljubši del aplikacije pa je opravljanje in brisanje opravil. Ko končamo z določenim opravilom, s prstom po vrstici potegnemo proti desni strani in ob prijaznem zvoku se opravilo odkljuka in zatemnjeno premakne na dno seznama. Če želimo element izbrisati, pa s prstom potegnemo proti levi strani.

  Geste v aplikaciji Clear

  Za prehod med seznami in preprostim menijem aplikacije je najlažje uporabiti kar klasično "zoom out" gesto - palec in kazalec potegnemo skupaj in tako "zapremo" določen seznam. In kljub temu, da aplikacija Clear nima nobenih gumbov, lahko v meniju dostopamo do osnovnih nastavitev na podoben način, kot sicer uporabljamo s seznami in opravili.

  Ne skrbi, če se ti zdijo vse te geste na prvi pogled malce zakomplicirane. Ob prvi uporabi ti namreč aplikacija ponudi preprosti interaktivni vodič, preko katerega hitro spoznaš vse geste. Poleg tega pa so v glavnem meniju aplikacije na voljo tudi namigi za uporabo.

  Uvodni vodič v aplikaciji Clear

  Poleg tekoče uporabniške izkušnje, prijetnih zvočnih efektov in pestrih barv, aplikacija Clear prinaša še eno zanimivo presenečenje. V meniju aplikacije lahko privzeto izbiramo med rdeče/oranžno, grafitno, roza, zeleno in črno barvno temo, z uporabo aplikacije pa si lahko npr. prislužiš še modro in druge barvne kombinacije. Kako? No, ne želim ti pokvariti presenečenja; če pa res želiš vedeti, ti je lahko v pomoč tale povezava ;)

  Barvne teme v aplikaciji Clear

  Zaenkrat le za iOS, posnemovalci verjetno sledijo kmalu

  Sedaj pa še slaba novica: aplikacija Clear je za 0,79 € od včeraj na voljo le v Apple App Store za iPhone in iPod Touch (posebne podpore za iPad zaenkrat še ni). A nekako ne dvomim v to, da se bo kakšna podobna aplikacija hitro pojavila tudi na Android Marketu.

  Aplikacija Clear je sicer zaenkrat še dokaj preprosta (ne podpira denimo niti povezave s sistemskimi iOS opravili), a verjamem, da bodo sčasoma dodane tudi naprednejše funkcije. Vsekakor pa je razveseljivo videti aplikacijo, ki postavlja nova pravila igre in nakazuje nove oblikovne trende. Me prav zanima, kako hitro bodo tudi ostali razvijalci prevzeli tovrsten pristop.

  Po eni strani bo to za uporabnike pozitivna novost, saj je geste pogosto lažje in bolj zabavno uporabljati kot iskanje in ciljanje pravega gumba. Upam le, da se trend ne bo izrodil v preveč kompleksne aplikacije, pri katerih bomo za uporabo gest potrebovali šop navodil.

  Kaj pa ti meniš o novem pristopu, ki ga je ubrala aplikacija Clear? Je to prihodnost aplikacij ali le nepotrebna modna muha?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
317
24. september 2013
Clear: urejanje seznamov brez enega samega gumba
Aplikacije
iOS