• /PublishingImages/piranja.jpg

  Človek ali tehnologija

  24. september 2013 - Tehnik

  Ljudje se radi dokazujemo v bolj ali manj pomembnih stvareh. Guinessova knjiga rekordov je letos marca ponudila priložnost, da se izkažejo tisti, ki so sposobni v najkrajšem času na mobitel z dotičnim ekranom natipkati določen stavek. In izziv je na plano izvabil dokazovanja željne teksterje. Prvi je svoje hitre prste v knjigo najboljših vpisal Franklin Page. Z rekordom 35,54 sekunde je s swype tehniko pisanja najhitreje zapisal v naprej določen stavek o ostro zobatih piranjah. Pet mesecev kasneje so Franklinove prehiteli prsti Melisse Thompson, ki je z enako tehniko podrla rekord za 9,6 sekunde. Je skrivnost v hitrih prstih ali tehnologiji?

  Kot smo na Tehniku že pisali, je swype (»sweep« in »type«) način tipkanja na mobitelih z dotičnim ekranom in QWERTY tipkovnico, pri kateri pišemo z vlečenjem prsta po zaslonu. Swype pri tem uporablja korekturne algoritme in model jezika s pomočjo katerega ugane, katero besedo nameravate napisati. Prst dvignete z ekrana samo ob začetku pisanja nove besede.

  Zgodba pa ima zanimiv preobrat, saj se je en dan po rekordu Melisse našel novi rekorder Brian Sweet, ki je za dobre 4 sekunde izboljšal rezultat z Applovim iPhonom 4. Jap, ta pa nima swypa. Brian je uporabil multitouch. Zato spet vprašanje: hitri prsti ali tehnologija?

  Če bi se kdo rad preizkusil v hitrostnem pisanju sporočila, je spodaj zapisan stavek, ki ga je za tekmovalce določila Guinessova knjiga rekordov.

  “The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.”

  Pri tem vam morda pomagajo nasveti za hitro tipkanje s swypom.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1419
24. september 2013
Človek ali tehnologija
Aplikacije
Android