• /PublishingImages/comscore-ipad-EU5.jpg

  comScore: Applov iOS ima še vedno več uporabnikov kot Android

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Kljub temu, da lahko že nekaj časa skoraj vsak mesec zasledimo raziskavo o tem, da je Android sedaj zares prehitel iOS, zadnji podatki podjetja comScore kažejo drugačno sliko. Če poleg pametnih telefonov upoštevamo še tablice in druge sorodne naprave, ima namreč iOS skupno več uporabnikov kot Android tako v Evropi kot čez lužo.

  Evropa: dvakrat več iOS naprav v primerjavi z Androidom

  Februarske meritve v petih evropskih državah (Velika Britanija, Nemčija, Francija, Španija in Italija) so pokazale, da iOS naprave (iPhone, iPad in iPod Touch) uporablja skoraj 29 milijonov uporabnikov. Od tega je kar dobrih 16 milijonov iPhone uporabnikov. Skupna številka za vse Android naprave (vključno s tablicami in drugimi napravami) pa je nekaj čez 13 milijonov uporabnikov.
  Deleži mobilnih naročnikov v EU5

  Vir: comScore

  Zanimiv je tudi podatek, da lastniki iPad-ov še zdaleč niso le zveste Applove stranke. iPhone uporabniki sicer predstavljajo največji delež lastnikov iPad-ov (27,2 %), tesno za petami pa so jim npr. tudi Nokiini uporabniki (26,4 %).

  Lastništvo iPad-a glede na znamko pametnega telefona v EU5

  Vir: comScore

  ZDA: 59 % več iOS naprav v primerjavi z Androidom

  Po podatkih iz ZDA je skupno število iOS uporabnikov slabih 38 milijonov, Android uporabnikov pa slabih 24 milijonov. Razlika je torej manjša kot v Evropi, kljub temu pa iOS naprave še vedno prepričljivo vodijo.
  Deleži mobilnih naročnikov v ZDA

  Vir: comScore

  Tudi v ZDA se je pokazala zanimiva struktura lastnikov iPad-ov. Vodijo sicer iPhone uporabniki (27,3 % vseh uporabnikov iPad-a), sledijo jim uporabniki RIM pametnih telefonov (17,5 %). Uporabniki Samsungovih, LG-jevih in Nokiinih pametnih telefonov imajo prav tako precejšen delež iPad-ov v primerjavi z deležem pametnih telefonov omenjenih podjetij.

  Lastništvo iPad-a glede na znamko pametnega telefona v ZDA

  Vir: comScore

  Bitka za uporabnike se nadaljuje

  Skupni podatki torej kažejo, da tekma med trenutno najbolj popularnima operacijskima sistemoma za pametne telefone, tablice in druge medijske naprave še zdaleč ni odločena. Ja, število Android pametnih telefonov strmo narašča, vendar lahko hkrati Apple računa tudi na iPod Touch in neverjetno popularen iPad, pri katerem proizvodnja še ne dosega velikega povpraševanja kupcev.

  Z vidika razvijalcev je torej skupno gledano največ potencialnih uporabnikov še vedno na iOS platformi. Če bo želel Android to preseči, se bo morala okrepiti tudi prodaja Android tablic in ostalih medijskih naprav. Zaenkrat se Android tablice na trgu niso najbolje odrezale, morda pa bodo vtis popravile letošnje tablice in Android Honeycomb.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
245
24. september 2013
comScore: Applov iOS ima še vedno več uporabnikov kot Android
Novice
Android, iOS