• /PublishingImages/DTG2_Android_04_WordToGo.jpg

  Delo z dokumenti na Androidu

  24. september 2013 - Tehnik

  Ko smo na poti, lahko precej stvari uredimo brez računalnika, kar z mobitelom. Nekateri mobiteli imajo programe, ki jih potrebujemo za delo z dokumenti že prednameščene, precej pa jih najdemo tudi v spletnih trgovinah z aplikacijami. V nadaljevanju predstavljam nekaj brezplačnih aplikacij za delo z dokumenti.

  Documents to Go

  Kot pove že samo ime, je aplikacija Documents to Go namenjena delu z dokumenti, ko smo na poti. Žal brezplačna aplikacija omogoča le pregledovanje dokumentov Word in Excel, medtem ko s plačljivo različico lahko pregledujemo tudi PDF-je in dokumente PowerPoint ter urejamo Word, Excel in PowerPoint, na voljo pa je tudi še cel kup naprednih nastavitev. V primerjavi z aplikacijo Quickoffice, ki je npr. prednameščena na HTC Desire, si lahko z aplikacijo Documents to Go med drugim ogledamo tudi komentarje.

  Ocena:

  GDocs

  Google Documents je odlična storitev, ki je nekaterim tudi povsem nadomestila druge pisarniške zbirke programov, vendar ob dostopu z brskalnikom mobitela lahko dokumente zgolj pregledujemo, ne moremo pa jih tudi urejati. To težavo naj bi odpravil program GDocs, vendar trenutno ne deluje povsem pravilno. V osnovi naj bi GDocs omogočil preprost dostop do dokumentov, ki jih imaš shranjene v Google Documents, urejanje teh dokumentov in prenos na novo ustvarjenih dokumentov v Google Documents, vendar pa je funkcionalnost trenutno omejena na odpiranje in urejanje besedilnih dokumentov, ki se že nahajajo v Google Documents. Dokumente, ki jih ustvarimo z GDocs, lahko nato sicer pošljemo po e-pošti, ne moremo pa jih naložiti v Google Documents. Kot razlaga razvijalec na svojem blogu, je Google nedavno uvedel nekatere spremembe v Documents, ki so omejile funkcionalnosti njegove aplikacije (ni več dostopa do preglednic in PDF-jev, na mobitelu ustvarjeni dokumenti pa se ne sinhronizirajo v Google Documents), vendar se trudi težavo odpraviti.

  Ocena:

  Adobe Reader

  V maju je Adobe izdal še svojo aplikacijo za pregledovanje dokumentov pdf, ki pa je na voljo le za mobitele z operacijskim sistemom Android 2.1. ali višjim. V primerjavi z aplikacijo PDF Viewer, ki je npr. prednameščena na mobitelu HTC Desire, pa mu manjkata dve pomembni funkcionalnosti: iskanje in pojdi na. To je predvsem pri večjih dokumentih lahko zelo uporabno, a za pregled kratkega PDF-ja ni ključnega pomena. Nobena izmed aplikacij ne omogoča dodajanja komentarjev ali kakšnega drugačnega urejanja PDFjev.

  Ocena:

  Foto: AndroLib, DataViz, GDocs


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1355
24. september 2013
Delo z dokumenti na Androidu
Aplikacije
Android