• /PublishingImages/android-mixed-widgets.jpg

  Dodajanje in urejanje Android widgetov

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android widgeti (vtičniki) so poenostavljene aplikacije, ki omogočajo hiter dostop do informacij in različnih funkcij kar preko domačih zaslonov. Ker Android omogoča uporabo več domačih zaslonov, so widgeti tudi idealno orodje za personalizacijo telefona, saj lahko en zaslon namenimo e-pošti, drug objavam prijateljev iz družabnih omrežih, tretji predvajanju glasbe itn. V prispevku smo zbrali nekaj osnovnih nasvetov za uporabo Android widgetov.

  Dodajanje widgetov

  Najbolj enostaven način za dodajanje widgetov je ta, da na praznem prostoru na kateremkoli od razpoložljivih domačih zaslonov zadržimo dotik. V pojavnem oknu, ki se prikaže, izberemo dodajanje widgetov, kar odpre seznam vseh razpoložljivih widgetov. Od razvijalcev aplikacij je odvisno, ali bodo aplikaciji dodali widget ali ne, tako da na seznamu widgetov ne boste našli widgetov za vse nameščene aplikacije.

   Add to Home zaslon

  Widgeti za razliko od programov, bližnjic in map ponujajo dostop do informacij in funkcij kar na domačih zaslonih

  Nastavitev widgetov

  Pri dodajanju widgetov imamo pogosto možnost izbire različnih stilov, včasih tudi filtrov za vsebino ali drugih nastavitev widgeta. Dober primer raznolikosti stilov ponuja denimo HTC-jev Clock widget, ki ponuja kar 12 različnih podob za vsak okus. Android News widget pa denimo omogoča, da pri dodajanju izberemo vir novic, ki ga želimo prikazovati.

  Različni stili HTC-jevega widgeta Clock

  Pri dodajanju widgetov lahko včasih izbiramo med različnimi stili in drugimi nastavitvami

  Naj kaj moramo biti pozorni pri dodajanju widgetov

  Ker je ponudba raznovrstnih widgetov na Androidu res pestra, nas lahko hitro zamika, da vse razpoložljive zaslone napolnimo s kopico uporabnih widgetov. Nezaželena posledica tega je lahko upočasnjeno prehajanje med zasloni (sploh na počasnejših napravah). Ker so widgeti osnovi pomanjšane aplikacije, vplivajo tudi na večjo porabo baterije, sploh če uporabljajo napredne funkcije telefona kot npr. GPS senzor za določanje lokacije. Ne pozabite tudi na to, da se nekateri widgeti redno posodabljajo, kar prispeva k večji porabi prenosa podatkov. Na srečo nekatere aplikacije omogočajo nastavitev intervala posodabljanja, tako da lahko na ta način omejimo potreben prenos podatkov.

  Nastavitve widgeta v aplikaciji Vreme SLO

  V nastavitvah aplikacije Vreme SLO imamo kopico možnosti za widget, tudi nastavitev intervala podosabljanja

  Premikanje in odstranjevanje widgetov

  Premikanje in odstranjevanje widgetov ali bližnjic poteka po podobnem principu kot dodajanje. Na želenem widgetu ali ikoni zadržimo dotik dokler se na dnu zaslona ne prikaže ikona koša za smeti. Widgete ali ikone lahko sedaj potegnemo v koš in jih tako odstranimo ali premaknemo na želen prazen del zaslona. Widgete ali ikone lahko premikamo tudi med zasloni tako, da jih pomaknemo na levi oz. desni rob zaslona.

  Premikanje in brisanje Android widgetov ali ikon

  Zaslon za premikanje in odstranjevanje widgetov in ikon za bližnjice z ikono koša

  Kako do novih widgetov

  Android Market žal ne ponuja posebne kategorije za prikaz aplikacij, ki vsebujejo widgete. Si pa lahko pri brskanju po Marketu pomagamo z iskalnikom. Če denimo iščemo widget za prikaz stanja baterije, lahko v iskalnik vpišemo "battery widget". V Marketu lahko najdemo widgete za zelo različne stvari od widgetov za prikaz novic, vremena, widgete za uporabljanje s funkcijami telefona do zabavnih widgetov za preganjanje dolgčasa - izbira je res pestra.

  Različni Android widgeti

  Različne vrste Android widgetov

  Katere widgete pa vi najraje uporabljate na svojem Android telefonu?

  Dodatne povezave:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
206
24. september 2013
Dodajanje in urejanje Android widgetov
Aplikacije
Android