• /PublishingImages/DrawSomething-Facebook.jpg

  Draw Something: ustvarjalno risanje s prijatelji

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Te zanima, v čem je skrivnost igre Draw Something, ki je v le petih tednih dosegla 20 milijonov prenosov, 12 milijonov uporabnikov prepričala k redni uporabi in zasedla prva mesta lestvic tako Applovega App Store kot Android aplikacijske trgovine Google Play?

  Družabna, zabavna igra, pri kateri je pomembna predvsem domišljija

  Aplikacija Draw Something je v osnovi povsem preprosta in precej spominja na priljubljeno igro Pictionary. Pri igranju se najprej povežemo s prijateljem ali naključnim uporabnikom aplikacije, nato pa izmenično rišemo in ugibamo ponujene besede.

  Priznam, da sama aplikacije dolgo nisem preizkusila zato, ker moje risarske spretnosti verjetno prekaša marsikateri osnovnošolec. Po povabilu prijateljice pa sem jo le poskusila in je sedaj kar ne morem odložiti. Izkaže se, da risarska (ne)spretnost ni pogoj za uživanje v aplikaciji, saj je večji poudarek na domišljiji pri opisovanju besed, kot so npr. "tomahanks", "teenager", "mercury".

  Aplikacija sicer ponuja okoli 2500 besed, tako da sem do sedaj le enkrat risala isto besedo. Škoda le, da so vse besede v angleščini, kar je lahko vsekakor ovira za nas, ki nismo "native speakers", a se vseeno ponavadi da izbrati tudi bolj enostavne, splošno znane besede.

  Zabavno risanje s prsti

  Ko smo na vrsti za risanje, se lahko namreč odločimo za eno izmed treh ponujenih besed. Besede so razvrščene po zahtevnosti in številu kovancev, ki jih lahko z besedo zaslužimo, če soigralec pravilno dešifrira naše krace.

  Osnovne funkcije aplikacije Draw Something

  Osnovne funkcije aplikacije Draw Something (vir: OMGPOP)

  Pri risanju je tako vsekakor prednost, če igramo s prijateljem, saj lahko tako bolje ponudimo namige, ki jih prijatelj razume. Pri risanju si sama pogosto pomagam s kakšnimi slikami s spleta, pomaga pa tudi, da se najprej osredotočimo na najpomembnejši del slike in podrobnosti dodamo na koncu. Splača se ti investirati tudi v vsaj en dodaten paket barvnih svinčnikov, saj barvne risbe ponujajo več namigov.

  Dodatne barve lahko kupiš s kovanci, ki si jih prislužiš z uspešnim ugibanjem besed ali z nakupi znotraj aplikacije. Draw Something je sicer na voljo tudi v brezplačni različici, a z nakupom polne različice brez oglasov za 0,79 € enostavno prideš do 400 kovancev, kar bo dovolj za dodaten paket barv.

  Primer risb v aplikaciji Draw Something

  Par mojih "umetnin"

  Pri risanju so gotovo v prednosti uporabniki z večjimi telefoni, čeprav se da preverjeno tudi na 8,9 cm (3,5 palčnem) iPhone zaslonu marsikaj ustvariti. Risanje bo verjetno še lažje uporabnikom Samsung Galaxy Note s pisalom S Pen, a je tudi na drugih telefonih čisto zabavno s prsti poskušati delati natančne črte. Priznati moram sicer, da sama najraje rišem kar na iPad-u.

  Pri ugibanju besed poudarek na sodelovanju

  Vsakič, ko pridemo na vrsto, nas sicer poleg risanja čaka še ugibanje besed soigralca. Pri tem nam aplikacija ponudi animiran prikaz nastajanja risbe, tako da lahko sproti ugibamo, kaj nam želi prijatelj prikazati. Pri ugibanju imamo na voljo 12 črk, na srečo pa število poskusov ni omejeno, tako da lahko črke prestavljamo in razporejamo, dokler ne pridemo do prave besede.

  Zanimiva lastnost aplikacije je ravno v tem, da ponavadi ne poskušamo ovirati "nasprotnika", ampak da si poskušamo medsebojno pomagati. Tudi zato je po mojih izkušnjah najbolje igrati s prijatelji, ki jih lahko v aplikaciji zelo enostavno poiščemo ali povabimo k igranju preko Facebook prijave.

  Draw Something za Android in iOS

  Prav čar aplikacije Draw Something je težko opisati z besedami, zato ti predlagam, da jo kar sam/a preiskusiš na svojem Android telefonu ali iOS napravi. Morda pa te bodo k igranju spodbudile umetnine iz aplikacije, ki jih razvijalci objavljajo na svoji Facebook strani.

  Risbe iz aplikacije Draw Something na Facebook strani

  Nekateri v aplikaciji ustvarjajo prave umetnine (vir: Draw Something @ Facebook)

  Kot zanimivost naj omenim še to, da namerava podjetje OMGPOP po poročanju bloga Gigaom v prihodnje različice vključiti še možnost klepeta, podporo za enostavno shranjevanje in deljenje slik, potekajo pa menda tudi že pogovori o Draw Something televizijski oddaji.

  Če aplikacijo že uporabljaš, te vabim, da tudi z nami deliš svoje umetnine v  komentarjih :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
333
24. september 2013
Draw Something: ustvarjalno risanje s prijatelji
Aplikacije
Android, iOS