• /PublishingImages/epistle.jpg

  Poveži različne platforme - Dropbox

  24. september 2013 - Tehnik

  Med najkoristnejšimi spletnimi storitvami, ki so se v zadnjem času pojavile na trgu, je nedvomno Dropbox. Če je slučajno ne poznaš, gre za spletno stran, ki omogoča shranjevanje dokumentov in drugih datotek v oblaku, ki so nam po nalaganju na voljo na vsaki napravi, s katero lahko dostopamo do spleta. Dropbox najdeš na naslovu www.dropbox.com.

  Toda Dropbox ni koristen le za varnostno kopiranje pomembnih dokumentov ali za izogibanje pošiljanju večjih datotek po pošti. Na tabličnih računalnikih in pametnih mobitelih je namreč čedalje več aplikacij, ki podpirajo shranjevanje neposredno v Dropbox, kar bistveno olajša življenje z različnimi platformami. Če uporabljamo naprave različnih proizvajalcev, hitro ugotovimo, kako zamudno in neprijetno je pošiljanje datotek po elektronski pošti ali ročno prenašanje z ene naprave na druge.

  Za primer, kako si lahko olajšamo delo, si bomo ogledali, kako lahko besedilne datoteke preprosto uporabljamo na iPadu, mobitelu Android in osebnem računalniku z operacijskim sistemom Windows. Prvi korak je, da na osebni računalnik namestimo aplikacijo Dropbox, ki jo dobimo na prej omenjeni spletni strani podjetja in se z registracijo prijavimo v storitev. Pri namestitvi izberemo mapo, ki naj se samodejno sinhronizira s spletno različico. Računalnik bo vse spremenjene datoteke samodejno naložil v oblak in jih prenesel nazaj, če bodo spremenjene na drugi napravi.

  Naslednji korak je iPad. Na Applovi tablici je veliko aplikacij, ki omogočajo urejanje besedila in shranjevanje v Dropbox. Osebno priporočam dve – PlainText ali iA Writer. Prvi je minimalističen in izredno osnoven urejevalnik, ki pa je na voljo brezplačno.

  iA Writer nas bo prikrajšal za 99 centov, ki pa jih je vsekakor vredno plačati. Glavna lastnost aplikacije je namreč to, da tipkovnici doda še eno vrstico, na kateri so na voljo najpomembnejša ločila ter smerne tipke za premikanje po besedilu. Vključena sta celo gumba za skok za celo besedo, s čimer urejanje besedila na iPadu postane zelo znosno. Obe aplikaciji samodejno ustvarita mape, v katere shranjujeta datoteke, tablica pa bo preprosto prenesla podatke v oblak, aplikacija na osebnem računalniku pa poskrbela, da bomo imeli naslednjič, ko bomo sedli za mizo, na disku že vse spremenjene datoteke.

  Zadnji korak je pametni mobitel Android. Osebno sem se odločil za aplikacijo Epistle. Aplikacijo namestimo in v nastavitvah določimo mapo v storitvi Dropbox, od kjer naj pridobi seznam datotek. Ko to storimo, imamo možnost ustvarjanja in urejanja navadnih besedilnih datotek tudi na Androidu.

  S tako ureditvijo datotek ni treba pošiljati po e-pošti ali ročno usklajevati med seboj. Ne glede na to, katero napravo ali platformo uporabljamo, imamo vedno pri roki pravo datoteko, ki jo lahko urejamo in nato že čez nekaj sekund odpremo na drugi napravi.

  Zaslonske slike: kookLab, HogBay Software, Dropbox

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1539
24. september 2013
Poveži različne platforme - Dropbox
Aplikacije
Android, iOS