• /PublishingImages/primerjava-dropbox_box_skydrive_googledrive.jpg

  Dropbox, Box, SkyDrive, Google Drive: katerega izbrati?

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Shranjevanje datotek v oblaku postaja vse bolj samoumevno, saj tako najlažje zagotovimo dostop do datotek kjerkoli in kadarkoli jih potrebujemo brez nerodnih USB-ključkov ali pošiljanja datotek preko e-pošte. Prednosti uporabe oblaka za shranjevanje so jasne, a vse težje postaja odločitev glede tega, katerega ponudnika shranjevanja v oblaku izbrati.

  Da bo odločitev nekoliko lažja, si tokrat poglejmo primerjavo med štirimi najbolj znanimi ponudniki brezplačnega prostora v oblaku, ki nam poenostavijo dostop do datotek tudi na mobilnih napravah.

  Dropbox

  Mobilne aplikacije za DropboxDropbox je med tokrat predstavljeno četverico verjetno najbolj splošno poznan in priljubljen, predvsem na račun dodelane funkcionalnosti kot je npr. enostavno deljenje map ali povezav do poljubne datoteke in tesna integracija s tremi glavnimi namiznimi operacijskimi sistemi (Windows, Mac, Linux). Za uporabnike mobilnih naprav (Android, iOS) je privlačna tudi možnost samodejnega nalaganja posnetih slik na Dropbox, s čemer lahko pridobimo do 3GB dodatnega prostora. Kar nekaj dodatnega prostora lahko dobite tudi uporabniki novejših Samsungovih in HTC-jevih Android telefonov.

  Integracijo z Dropboxom za shranjevanje podatkov ali izdelavo varnostnih kopij podpira tudi vrsta drugih mobilnih aplikacij, zato je Dropbox račun precej uporabna zadeva za uporabnike pametnih telefonov.

  Ker je imel v zadnjem času Dropbox nekaj težav z zagotavljanjem varnosti, so pred kratkim kot novost uvedli dvo-stopenjsko preverjanje identitete ob prijavi na novi napravi. Pri tem ti Dropbox pošlje SMS-sporočilo z varnostno kodo ali kodo generiraš s katerokoli mobilno aplikacijo, ki podpira protokol TOTP (Time-based One-Time Password). Če uporabljaš Dropbox, se ti to funkcijo vsekakor splača vklopiti za boljšo zaščito datotek.

  Box

  Mobilne aplikacije za Box

  Storitev Box odlikuje predvsem enostavno nalaganje datotek preko spletne strani, saj želeno datoteko le potegnemo iz namizja (ali drugod) v brskalnik. Tudi Box ponuja enostavno deljenje povezav do datoteke, uporabna je tudi možnost vgradnje (embed) datotek na spletne strani. Za razliko od Dropboxa pa Box za navadne uporabnike ne ponuja namiznih aplikacij, ki bi omogočale odpiranje, dodajanje in sinhronizacijo datotek preko mape v pregledovalniku datotek. Ta funkcionalnost je na voljo le poslovnim uporabnikom, zato je Box precej bolj razširjen pri tem segmentu uporabnikov.

  No, na srečo imamo tudi zasebni uporabniki za uporabo storitve Box na mobilnih napravah na voljo mobilne aplikacije, tako da tu uporaba spletnega brskalnika ni obvezna. Tudi Box zunanjim razvijalcem aplikacij ponuja možnost povezovanja s storitvijo, tako da ga lahko marsikdaj najdemo kot alternativo Dropboxu (po mojih izkušnjah sicer več mobilnih aplikacij podpira Dropbox).

  SkyDrive

  Mobilne aplikacije za SkyDrive

  Microsoftova rešitev SkyDrive za shranjevanje datotek v oblaku je kljub radodarnosti s prostorom zaenkrat še slabše poznana. Pred kratkim je bil spletni del storitve deležen moderne Windows 8 preobleke, novost je tudi Android mobilna aplikacija. Že nekaj časa lahko SkyDrive brez spletnega brskalnika uporabljamo na Windows in Mac računalnikih ter iOS napravah. Seveda pa SkyDrive ne manjka tudi na Windows Phone telefonih, na katerih je integracija s storitvijo še tesnejša, saj lahko vklopimo samodejno nalaganje vseh posnetih slik na SkyDrive.

  Kot Microsoftova storitev ima SkyDrive še dodaten privilegij integracije s spletno različico pisarniške zbirke Microsoft Office, ki je Microftov odgovor na vse bolj priljubljene Googlove Dokumente. Kar preko brskalnika lahko tako s pomočjo SkyDrive ustvarimo nove Word, Excel, PowerPoint in OneNote dokumente.

  Google Drive

  Mobilne aplikacije za Google Drive

  Če Microsoft konkurira Googlu na področju spletnega urejanja dokumentov, mora seveda Google Microsoftu (in ostalim) konkurirati na področju shranjevanja dokumentov v oblaku. Letos spomladi smo končno dočakali Google Drive, Googlovo storitev za dokumente v oblaku, čeprav so del te funkcionalnosti že dlje časa ponujali Googlovi Dokumenti. Sedaj je delo s temi dokumenti še lažje, saj lahko Google Drive uporabljamo kot namizno ali mobilno aplikacijo, ki poskrbi za sinhronizacijo datotek vseh vrst.

  Glavna prednost Google Drive je gotovo možnost ustvarjanja in urejanja dokumentov preko spletnega brskalnika, čeprav je čisto iskreno Microsoftov spletni vmesnik za to veliko bolj dodelan. Ima pa Google prednost pri tem, da so njihovi Dokumenti že dokaj dobro poznana možnost za skupno ustvarjanje dokumentov, pa tudi Google računi so veliko bolj priljubljeni od Windows Live računov.

  Ostale alternative

  Tokrat predstavljene storitve so seveda šele vrh ledene gore, verjetno pa so zaradi prepoznavnosti in razširjenosti trenutno najboljša izbira. Za uporabnike Applovih naprav je zanimiva tudi storitev iCloud, ki omogoča enostavno prehajanje med dokumenti na namiznih Mac računalnikih in mobilnih iOS napravah, a kaj ko Applu ni v interesu ponuditi aplikacij za katerekoli druge operacijske sisteme. Prav tako ima iCloud zelo omejene možnosti za deljenje vsebin, tako da ni zares primerljiv z ostalimi predstavljenimi storitvami.

  Seveda pa ni nujno, da se odločimo le za eno storitev. Dropbox lahko denimo uporabljamo za slike, Box v službi, SkyDrive za ustvarjanje Office dokumentov, Google Drive za skupno izdelavo anket ali kaj drugega.  Če uporabljaš več storitev, ti lahko prav pride tudi storitev Otixo, s katero na enem mestu dostopaš do vseh datotek različnih ponudnikov.

  Otixo povezuje različne storitve v oblaku

  Primerjava: Dropbox, Box, SkyDrive, Google Drive

  Za konec si poglejmo še tabelo s primerjavo glavnih značilnosti vseh štirih storitev. Osnovna funkcionalnost (nalaganje datotek, map, deljenje) je pri vseh dokaj podobna, a kljub temu se pri ponudnikih pojavljajo manjše razlike glede brezplačnega prostora, ki nam je na voljo, podprtih platform in dodatnih funkcij.

  Primerjava: Dropbox, Box, SkyDrive, Google Drive (tabela)

  Nam zaupaš, kaj ti najraje uporabljaš za shranjevanje datotek v oblaku?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
399
24. september 2013
Dropbox, Box, SkyDrive, Google Drive: katerega izbrati?
Aplikacije
Android, Windows Phone 7, iOS