• /PublishingImages/android-tablet-phone-gmail.jpg

  Družini Android se vsak dan pridruži 850.000 novih naprav

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Google je lahko z uspehom svojega mobilnega operacijskega sistema Android več kot zadovoljen. Čez lužo je že osvojil več kot polovico tržnega deleža med pametnimi telefoni, skupno pa lahko po celem svetu najdemo že preko 300 milijonov Android naprav. Lahko sploh še kdo ustavi osvajalski pohod zelenega robotka?

  Vse večja izbira Android naprav

  Prejšnji teden je Larry Page, soustanovitelj in izvršni direktor spletnega giganta Google, v letnem pismu za vlagatelje ponosno izpostavil neverjeten uspeh Androida. Google vsakodnevno zabeleži že preko 850.000 dnevnih aktivacij naprav Android, pri tem pa sodeluje s kar 55 proizvajalci in preko 300 mobilnimi operaterji iz vsega sveta.

  Android na MWC 2012

  Tudi letos bodo proizvajalci poskrbeli, da bo izbira Android naprav različnih oblik, velikosti in funkcionalnosti precej pestra. Na MWC smo lahko že videli nekaj telefonov, ki se jim bodo pravi Android navdušenci težko odrekli: nove serije HTC One, LG Optimus in Sony NXT (test telefona Sony Xperia S si lahko že prebereš na Tehniku). Sony bo poskušal inovirati tudi s tehnologijo "lebdečega dotika" na telefonu Xperia Sola, vsi pa seveda nestrpno pričakujemo tudi najavo telefona Sasmung Galaxy S III.

  ICS se počasi prebija na trg, kmalu že Jelly Bean?

  A bogat nabor naprav še zdaleč ni edina prednost Androida. Page nas je v svojem pismu spomnil še na enostavno prehajanje med klasičnimi računalniki in mobilnimi napravami s pomočjo produktov, kot so Gmail, Google Docs in po novem tudi s spletnim brskalnikom Chrome, ki pa je zaenkrat na voljo le za Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

  ICS je sicer Page posebej izpostavil kot velik napredek za Android, saj se moderni uporabniški vmesnik brez težav prilagaja različnim oblikam tako telefonov kot tablic. Škoda je le, da večina Android telefonov v naših žepih še ni dočakala ICS nadgradnje. Po najnovejših Googlovih podatkih lahko namreč ICS najdemo šele na dobrih 3 % aktivnih Android naprav. Večino (slabih 64 %) tako še vedno poganja Android 2.3 Gingerbread. No, proizvajalci še vedno obljubljajo, da bo do poletja večje število naprav deležno nadgradnje.

  Gmail ICS na Android tablici in telefonu

  Poleti se sicer potihem že pričakuje prvi vpogled v naslednjo veliko različico Androida, ki naj bi nosila imel Jelly Bean. Primeren dogodek za najavo večjih novosti bo vsekakor Googlova razvijalska konferenca I/O, ki se bo odvijala med 27. in 29. junijem v San Franciscu. Zanimanje za ta dogodek je že sedaj ogromno, saj so bile karte razprodane v manj kot pol ure! A brez skrbi; Google bo poskrbel tudi za video prenos najbolj zanimivih delov konference, tako da bomo lahko dogajanje spremljali tudi na daljavo.

  Se nam kmalu obeta Nexus tablica?

  Poletje naj bi bilo za Android zanimiv tudi zaradi tega, ker naj bi končno dočakali tudi Googlovo prvo Nexus tablico v sodelovanju s podjetjem Asus. Po poročanju The Verge je bil prvotno načrtovan izid v maju in cena 249 USD, a naj bi zaradi želje po nižji ceni datum zamaknili vsaj na julij. No, če bomo zaradi tega res dočakali spodobno Android tablico pod 200 USD, se ne bomo pritoževali, a ne?

  Sicer pa je Google v zadnjem času že poskrbel za kar nekaj večjih Android novosti. Android Market se je preimenoval v trgovino Google Play in pod imenom "Play" našel svojo mesto med bližnjicami na prvi strani spletnega brskalnika Google, število Android aplikacij se vztrajno bliža pol milijonu in že diha Applovi iOS trgovini App Store za ovratnik (trenutno stanje: Google Play 450.000, App Store 550.000 aplikacij). Dobili smo tudi prvi vpogled v Googlov skrivnostni laboratorij Google X, kjer že nastajajo Googlova Android očala prihodnosti.

  Android tako nedvomno ostaja ena izmed glavnih prioritet za Google in zaenkrat še nič ne kaže na to, da bi se bliskovita rast Android kmalu zaustavila. Prej nasprotno; če se bo trenuten trend nadaljeval, bomo kmalu Android srečevali na vsakem koraku in ne le na telefonih!


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
339
24. september 2013
Družini Android se vsak dan pridruži 850.000 novih naprav
Novice
Android