• /PublishingImages/ecomania-problem1.jpg

  Eko aplikacije

  24. september 2013 - Tehnik

  Ob svetovnem dnevu Zemlje, ki ga bomo obeležili 22. aprila, smo preverili, kako nam aplikacije lahko pomagajo pri skrbi za okolje. Tovrstnih slovenskih aplikacij ni veliko, tako izpostavljamo dve, dodali pa smo še primer dveh aplikacij za ameriški trg, ki spodbujata okolju prijazno vedenje in bi si jih želeli videti tudi pri nas.

  Ecomania - Moje lepo mesto

  Razvijalec: Ecosplet d.o.o.Platforma: iOS, Android

  Povsem sveža aplikacija in spletni portal Ecomania omogočata posredovanje podatkov o okoljskih problemih (npr. divjih odlagališčih, raztresenih smeteh), hkrati pa spodbujata reševanje tovrstnih problemov in povezovanje okoljsko ozaveščenih posameznikov. Ecomania je deloma podobna Foursquaru, saj z okolju prijaznim delovanjem (pobiranjem smeti, podpisom peticije, prijavo problema) pridobivamo točke in značke. Najbolj aktivni posamezniki lahko pridobijo naziv eko carja.

  Aplikacija Ecomania

  Za uporabo se moramo prijaviti s Facebook računom. Na domači strani aplikacije nas pričaka pet zavihkov: Prijatelji, Moja stran, Objavi, Brskaj in Opravila. Moja stran je uporabnikova stran, kjer so zbrani podatki o točkah, aktivnostih, značkah, prijateljih in top uporabnikih. V zavihku Objavi lahko objavimo problem, lepo lokacijo ali svojo okolju prijazno aktivnost (nakupujem odgovorno, uporabljam kolo ali javni prevoz). Ob objavi problema izberemo kategorijo in podkategorijo, aplikacija zazna našo lokacijo, dodamo le še komentar in fotografijo. Za vsako objavo prejmemo točke, dodatne točke prejmemo še za objavo na Facebooku in rešitev problema. Probleme lahko dodamo na seznam opravil, ki se nahaja v zadnjem zavihku, kjer lahko tudi podpišemo peticijo ali problem rešimo (npr. pospravimo smeti). V zavihku Brskaj so na voljo objave v naši okolici.

  Aplikacija Ecomania

  Podatki o večjih problemih (npr. divjih odlagališčih) bodo posredovani občinam in pristojnim institucijam z zahtevo po rešitvi problema. Pri manjših lokalnih problemih (npr. raztresene smeti) pa je zaželeno, da uporabniki problem rešijo sami ali s pomočjo prijateljev in tako poskrbijo za prijetnejše življenje v svojem lokalnem okolju. Ideja je dobra, a za uresničitev ciljev potrebuje veliko zavzetih uporabnikov. Aplikacija ne spodbuja le okolju prijaznega vedenja, ampak tudi večjo skrb za lokalno okolje v katerem živimo, saj lahko prijavimo tudi poškodovane prometne znake, nedelujočo razsvetljavo, poškodovane klopi v parku ...

  Aplikacija Ecomania

  Aplikacija je na voljo brezplačno v trgovinah App Store in Google Play.

  Popis odlagališč

  Razvijalec: Webile Tech d.o.o.Platforma: Android, BlackBerry, Symbian

  S pomočjo aplikacije lahko prijavimo divja odlagališča. Aplikacija pridobi našo lokacijo, dodamo le še opis in slike. Za prijavo odlagališča moramo po vnosu v začetnem meniju pritisniti še gumb prenos. Pobudnik razvoja aplikacije je društvo Ekologi brez meja, organizatorji akcije Očistimo Slovenijo. S prijavo odlagališča boste naredili prvi korak k čistejšemu okolju.

  Aplikacija Popis odlagališč

  Aplikacija je na voljo brezplačno.

  iRecycle in Recycle List

  Platforma: iOS, Android

  Aplikaciji, ki sta namenjeni ameriškim uporabnikom, s pomočjo lokacijskih storitev predlagata zbirna mesta za različne odpadke v naši bližini. Izberemo le kategorijo (plastični odpadki, elektronika, papir, nevarne snovi), nato izdelek (npr. baterije, računalniki) in že imamo na voljo seznam najbližjih zbirnih centrov.

  Aplikacija Recycle List

  Tudi pri nas se ne bi branili aplikacije s seznamom, ki bi na enem mestu zbral podatke o odlagališčih različnih odpadkov. Od trgovin, kamor lahko odnesemo odslužene baterije, do deponij za odpadni gradbeni material, aplikacija pa bi lahko vsebovala tudi navodila za razvrščanje smeti v primeren smetnjak.

  Aplikacija Recycle List

  Tovrstna aplikacija bi olajšala odlaganje odpadkov in vzpodbudila k odgovornejšemu ravnanju, saj ljudje pogosto ne vedo, kam lahko odnesejo določeno vrsto odpadkov.

  Če ne veš, kaj storiti z odsluženimi mobilnimi telefoni, telefonskimi aparati, baterijami ali polnilci, jih prinesi v Telekomov prodajni center, saj skupaj s partnerskimi podjetji skrbimo za okolju prijazno odstranitev.
  Aplikacije smo preizkusili na mobitelu iPhone 4.Zaslonske slike: Ecomania, Ekologi brez meja

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1623
24. september 2013
Eko aplikacije
Aplikacije
Android, iOS