• /PublishingImages/photquest-app.jpg

  Ena na dan, oziroma Lifelogging

  24. september 2013 - Tehnik

  Fotografija je lahko umetnost, lahko pa je le zabava. Vsekakor pa velja tudi za fotografijo, tako kot za večino stvari, da vaja dela mojstra. Zakaj ne bi poskusili lifelogginga?

  Najprej si oglej ta slavni video:

  To je le eden od mnogih primerov ljudi, ki so se dalj časa fotografirali vsak dan (v primeru tega dekleta so minila 3 leta), nato pa fotografije zmontirali v video. Cel kup jih seveda najdeš na YouTubu. Za tak pristop je spletna kamera na namiznem ali prenosnem računalniku primernejša oprema kot mobitel, saj je (načeloma) na istem mestu, tako se tudi mi lažje postavimo v isti položaj, lahko pa seveda uporabimo tudi katero izmed številnih aplikacij, ki so namenjene prav tovrstnim projektom. In seveda, ni se potrebno omejevati na to, da fotografiramo sami sebe, fotografiramo lahko tudi spreminjajoči se svet okoli nas.

  Aplikacija Project 365 v osnovnem oknu prikaže koledar v mesečnem pogledu, v katerega nato vsak dan dodamo eno fotografijo. Lahko jo posnamemo ali izberemo iz knjižnice ter dodamo komentar. Fotografije lahko tudi delimo s prijatelji na družabnih omrežjih (Facebook, Twitter, začuda ne Flickr) ali pošljemo po e-pošti. Lahko si nastavimo dnevni opomnik. Osnovna različica ima oglasno vrstico in omogoča samo lokalno shranjevanje fotografij, za polno različico, ki ponuja tudi shranjevanje fotografij v oblak, pa je v trgovini App Store potrebno odšteti 0,79 evra.

  Photo 365 - Remember Your Year One Photo at a Time je na voljo zgolj v plačljivi različici, prav tako za 0,79 evra, in v osnovi ponuja iste funkcionalnosti kot Project 365, vendar je bolj dodelana in "spolirana". Prejela je precej pohval pomembnejših spletnih medijev in celo postala aplikacija tedna v ameriškem App Storu. Tako da, če ste se že odločili porabiti 79 centov, potem je ta aplikacija boljša odločitev kot Project 365.Photo365 ima zelo podobno ime, a ponuja precej manj funkcionalnosti in je bistveno slabše oblikovana. Še slabše se obnese iPic365, ki je polna izjemno nadležnih emotikonov in clipart ikon.PhotoQuest ponuja nekoliko drugačen koncept. Uporabnikom vsak dan zada nalogo (quest) naj posnamejo eno določeno vrsto fotografije; na primer najboljšo poletno fotografijo, najboljšo fotografijo predalnika in tako naprej. Uporabniki nato glasujejo za najboljšo objavljeno fotografijo, vsak pa lahko glasuje samo enkrat in objavi eno fotografijo. V času pisanja se PhotoQuest še ni prav zares prijel, saj je na dan le po nekaj deset objav.

  Podobnih lifelogging projektov, ki spodbujajo k snemanju ene fotografije na dan je ogromno tudi na spletu, na primer 365project.org, za inspiracijo pa se je treba seveda ozreti zgolj na Flickr in Spletne albume Picasa.

  Če se ti namerno dnevno fotografiranje ne zdi dovolj obsesivno početje, lahko preizkusiš aplikacijo Lifelapse, ki jo je treba le zagnati, nato pa vsakih 30 sekund samodejno posname fotografijo in iz tega projekta naredi video. Razvijalci poleg aplikacije za 79 centov prodajajo tudi "priročno" torbico za okrog vratu imenovano Lifepouch (za 9,99 evra). Svoj iPhone ali iPod Touch preprosto položimo v Lifepouch, da nam visi na sredi oprsja, od koder nato snema fotografije. Bržkone že oblikujejo primerno kapo/klobuk/čelado, kar bi omogočilo boljše vidno polje in uporabnika naredilo še bolj čudaškega :-)

  Poznaš še kakšno aplikacijo za lifelogging? Imaš zanimive izkušnje? Pusti nam komentar.

  Aplikacije so na voljo za iOS, preizkusili smo jih na mobitelu iPhone 4.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1563
24. september 2013
Ena na dan, oziroma Lifelogging
Aplikacije
iOS