• /PublishingImages/iphone_evolucija.jpg

  Enkrat iPhone, vedno iPhone

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Že od prve generacije dalje sem zadovoljen lastnik iPhona. Spomnim se, kako je po obdobju številnih napovedi in špekulacij leta 2007 Apple končno napovedal napravo, ki je popolnoma spremenila mobilni telefon, kot smo ga poznali. Na začetku sem se zmrdoval nad mobitelom, ki sploh ne omogoča pošiljanja MMS sporočil, kaj šele da bi podpiral omrežje tretje generacije. Vse to se je spremenilo, ko sem ga prvič preskusil na lastne oči!

  Prepričal me je s kombinacijo edinstvene in preproste uporabniške izkušnje. Zaslon se je dejansko odzival na vsak najmanjši dotik in vse skupaj je izgledalo nadvse čudovito. Seveda sem ga nemudoma kupil.

  Ni minilo leto dni in že je na trg prišel iPhone 3G. Kmalu po tem so nastopile aplikacije in seveda App Store. To je bil tudi glavni razlog, da sem star iPhone prav kmalu zamenjal za novejšega, ki je povrh vsega omogočal še hitrejše brskanje po spletu.

  Priznam, telefon je bil sprva poln raznih simulatorjev telesnih zvokov in navideznih vžigalnikov. Sčasoma je selekcija naredila svoje in nabral se je jagodni izbor aplikacij, brez katerih si danes težko predstavljam mobitel. Z vsakim novim nakupom sem bil malenkost bolj ujet v deželi jabolk.

  Ob napovedi naslednje generacije sem ostal ravnodušen. Hitrejši procesor, malenkost boljša kamera z možnostjo zajema videa in digitalni kompas se slišijo super, vendar niso bili zadostna motivacija za nakup različice 3GS. Manjkal je predvsem občutek tiste revolucionarne naprave, ki bo ponovno spremenila popolnoma vse.

  Tako od moje zadnje nadgradnje magičnega telefona mineva že drugo leto. Toliko časa brez navdušenja nad novostmi me je malenkost streznilo. Sprejel sem odločitev, da v kolikor naslednja različica iPhona ne bo vsaj za polovico tako razburljiva, kot na začetku, zamenjam platformo in se končno posvetim več kot odličnim Android telefonom. Ne glede na vložen denar v številne aplikacije.

  Kadar Apple napoveduje novosti, za geeke nastopi pravo božično vzdušje. No, mogoče malo pretiravam. Kljub vsemu sem se tisti večer udobno namestil pred računalnik, odprl približno deset spletnih strani, ki so pokrivale WWDC10 in s široko odprtimi očmi čakal kaj se bo pripeljalo po tekočem traku s tovarne čudežev …

  Bingo! Steve je razkril iPhone 4, ki me je prepričal s svojim odličnim zaslonom, trajanjem baterije, zajemom videa v HD ločljivosti in novo različico operacijskega sistema iOS 4. Odločitev za nakup je padla takoj! V veliki meri zaradi precejšnje nadgradnje strojne in programske opreme.

  Četrta generacija morda res ne zveni tako revolucionarno, kot sta bili prvi dve, vendar prinaša ravno pravo mero čarovnije in svežine, da ji pripisujem veliko uspeha. Morda tudi zaradi svoje distinktne razlike v vizualni podobi glede na prejšnjo različico.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1183
24. september 2013
Enkrat iPhone, vedno iPhone
Novice