• EU in sodobne tehnologije

  24. september 2013 - Tehnik

  Pogosto je v birokraciji Evropske unije težko videti kaj več kot zgolj birokracijo, a občasno se med rezultati njihovega dela najdejo tudi dosežki, ki prinesejo pozitiven učinek na razvoj in uporabo tehnologije in elektronskih medijev. V zadnjem času je največ pozornosti verjetno dobil dogovor o univerzalnem polnilcu, ki bo stopil v veljavo že naslednje leto, mi pa smo smo izbrskali še nekaj novejših dogajanj.

  Evropska komisija vs. Apple

  Apple je nedavno sporočil, da bo odslej iPhone mogoče servisirati in uveljavljati garancijo v katerikoli državi, ne zgolj v državi nakupa. Posledično je sedaj tudi v Sloveniji mogoče odnesti iPhone na servis, čeprav ga Apple pri nas uradno ne prodaja. Skorajda istočasno so sporočili, da bo odslej mogoče aplikacije za iOS razvijati s celo paleto programskih jezikov, s čimer so spremenili svojo odločitev izpred par mesecev in odprli pot velikemu številu novih razvijalcev.

  Čeprav pri Applu tega niso nikoli izpostavili, sta obe njihovi odločitvi povezani s postopki, ki jih je zoper Apple začela voditi Evropska komisija zaradi potencialne zlorabe monopolnega položaja na trgu in neupoštevanja svobodnega trga v EU.

  Evropski parlament za enotni trg digitalnih vsebin

  Francoska evropska poslanka Marielle Gallo je za Parlament in Komisijo predstavila poročilo o zaščiti avtorskih pravic na enotnem evropskem trgu in prišla do zaključka, ki se ga združenja lastnikov avtorskih pravic že vse predolgo otepajo. Poročilo jim je sicer pritrdilo, da zaščita avtorskih pravic (predvsem glasbe, filmov in programske opreme) v Evropski uniji ni dobra, zato so avtorji poročila  predlagali uvedbo Evropskega zakona o avtorskih pravicah, ki bi urejal tudi kaznovanje kršiteljev, hkrati pa so izpostavili nekaj še pomembnejšega. Kot navajajo v poročilu, enotni trg digitalnih vsebin v EU že obstaja, vendar je piratski, saj je tako mnogim uporabnikom najlažje priti do vsebin, ki jih želijo. Komisiji zato predlagajo, da naj se osredotoči na ustanovitev enotnega trga z enotnimi licencami za celotno EU, kar bo državljanom omogočilo preprost dostop do širokega nabora glasbe in filmov pod istimi pogoji, ne glede na to v kateri državi živijo. Parlament je poročilo Gallove in njene predloge  podprl, a na dejanske rezultate bo vseeno treba še počakati.

  Evropska komisija za znižanje porabe elektrike v telekomunikacijah

  Po ocenah Evropske komisije porabijo tehnološka podjetja kar 8 % celotne električne energije, zato so začeli z iniciativo za zmanjševanje porabe elektrike v širokopasovnih omrežjih in podatkovnih centrih. Iniciativa je prijazno povabilo podjetjem naj se pridružijo in dosežejo zastavljene cilje 50 % nižje porabe energije, preden bodo sprejeli standarde, ki bodo od njih to zahtevali. Iniciativi se je zaenkrat pridružilo več kot 40 velikih evropskih telekomunikacijskih IT podjetij, vključno z nekaterimi največjimi, Komisija pa ocenjuje, da naj bi prihranki na elektriki znašali 4,5 milijarde evrov letno.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1436
24. september 2013
EU in sodobne tehnologije
Novice