• /PublishingImages/FB_Home.png

  Facebook Home

  24. september 2013 - Peter Uranjek

  Facebook je letos začel poglabljati svojo mobilno strategijo. Imeti samo eno aplikacijo med mnogimi ni več dovolj. Zuckerberg želi prevladati nad vsemi drugimi aplikacijami na vašem mobitelu. Te strategije se je lotil na dva načina. S pomočjo HTC-ja so naredili svoj lasten mobitel - HTC First, poleg tega pa je predstavil paket aplikacij, imenovan Facebook Home.

  Facebook Home je trojanski konj. Je popolna predelava Androidovega grafičnega vmesnika. Kot recimo Nova ali Apex Launcher. Združi začetni in zaklenjeni zaslon ter doda novo aplikacijo za sporočanje (Chat Heads). Vse ostalo spravi v predal. Ko namestite in prvič zaženete Facebook Home, vas vpraša za uporabniško ime in geslo (če še niste vpisani) in to je to. Vsakič, ko boste odklenili zaslon, vas tam bo pričakala vaša časovnica (Timeline). Če sem natančen, vas bo pričakala, še preden dejansko odklenete zaslon. Ta se namreč sploh ne zaklepa več, ampak samo ugasne. Tudi če imate nastavljeno zaklepanje z vzorcem ali številčno kodo, se ta skrije pod časovnico. Nič ne sme odtegniti vaše pozornosti od časovnice, tudi varnost ne.

  Po časovnici se lahko pomikate ali pa jo pustite, da se predvaja sama. Z enim pritiskom po ekranu se prikažejo bližnjice do všečkanja in komentarjev, z dvema pa kar povšečkate, karkoli je pod prsti. Bolj enostavno ne bi moglo biti. Na dnu ekrana vas čaka vaša šarmantna podoba. Potegnite jo v levo in odprli boste klepet, navzgor za vse aplikacije in desno za zadnjo zagnano aplikacijo. To je vse, kar najdete na začetnem zaslonu. Nobenih pripomočkov (widgetov) ali bližnjic. Obvestila o sporočilih in podobnem vas čakajo sredi zaslona, lahko jih tapnete dvakrat in preberete, ali jih podrsate z zaslona v pozabo.

  Morda še pomembnejši del Facebookovega Facelifta je Facebook sporočanje - ljubkovalno imenovano Chat Heads. Sem so združili sporočila SMS in Facebookov klepet. Vsakič, ko vas kdo ogovori, se na ekranu pojavi njegova slika. Ko jo tapnete, se odpre pogovor. Chat Head sedi nad ostalimi aplikacijami, ampak jih ne moti, ker ga lahko po mili volji premetavate po zaslonu (ali z njega). Zelo priročen je za daljši klepet, ker vam ni treba skakati iz ene aplikacije v drugo.

  http://www.youtube.com/watch?v=Lep_DSmSRwE

  Vse ostalo, kar bi vas lahko zmotilo, Facebook Home pospravi v predal, imenovan Aplikacije. Tu si lahko ustvarite nekaj bližnjic ali pa brskate po vsej šari naenkrat. Seveda lahko tudi hitro spremenite svoj status ali objavite fotografijo ali dve.

  V prvih devetih dnevih je Facebook Home preneslo pol milijona ljudi. Če ga bodo dejansko uporabljali, je Zuckerbergu uspelo. Med testiranjem sem opazil, da je moja uporaba Facebooka zelo narasla. Tudi ko sem se namenil početi vse kaj drugega, sem se za nekaj minut izgubil v časovnici. Enostavno zato, ker je takoj pred očmi. Na njen račun sem zanemarjal ostale socialne mreže (oprosti, Twitter), celo telefonske pogovore (oprosti, mama).

  Bolj od zapravljenega časa me skrbi za varnost. Tudi, če si nastavite zaklepanje zaslona z vzorcem ali kodo, lahko kdorkoli brska po časovnici in celo pušča komentarje v vašem imenu. Odklepanje je namreč potrebno samo, če hočete dejansko zagnati kakšno aplikacijo.

  Za mnoge bo tako ekstremna poenostavitev Androida moteča. Meni je bila. Po eni strani res olajša dostop do časovnice, po drugi strani pa po nepotrebnem otežuje dostop do vsega ostalega. Že samo številčnico mobitela je treba iskati med vsemi aplikacijami. Lahko si jo seveda nastavite med “bližnjice”, ampak tudi te so spravljene za začetnim zaslonom. Od celotne izkušnje bom najverjetneje obdržal samo Facebook Sporočanje. Chat Heads so resnično zabavna in uporabna rešitev za klepetanje. Ostalo bo počakalo, dokler mi Zuckerberg ne vrne vremena na začetni zaslon.

  Facebook Home je za izbrane mobitele na voljo v trgovini Google Play.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1126
24. september 2013
Facebook Home
Aplikacije
Android