• /PublishingImages/Facebook_Messenger-inbox.jpg

  Facebook klepet sedaj kot Android in iOS aplikacija

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Facebook je včeraj predstavil aplikacijo Facebook Messenger, ki olajša pošiljanje sporočil prijateljem na Facebooku in izven njega. Aplikacija je za Android in iOS naprave na voljo brezplačno, med drugim pa podpira tudi skupinski klepet, enostavno pošiljanje slik in deljenje naše lokacije.

  Pošiljanje sporočil in prejemanje obvestil

  Uporaba aplikacije Facebook Messenger je povsem preprosta. Po prijavi s Facebook računom imamo dostop do svojega Facebook nabiralnika s celotno zgodovino sporočil. Ustvarimo lahko tudi novo sporočilo in ga pošljemo poljubnemu številu prijateljev. Pri izbiri prijateljev imamo na voljo tako Facebook prijatelje kot prijatelje iz imenika telefona. Slednje deluje le, če imamo na Facebooku vklopljeno možnost pošiljanja SMS-sporočil.

  Pregled sporočil v aplikaciji Facebook Messenger Izbira prijateljev v aplikaciji Facebook Messenger Vir slik: Facebook

  Sporočilom lahko kot priponko dodamo tudi sliko ter vklopimo lociranje. Slednje je uporabno predvsem, če želimo prijateljem na hitro pokazati, kje smo. Seveda pa lahko podatke o lokaciji tudi skrijemo. Izmenjava sporočil je takojšnja, tako da lahko Messenger uporabimo tako za klepet kot za pošiljanje Facebook sporočil. Pri testiranju na iOS je klepet potekal brez težav in sporočila so res res v trenutku prenašala iz ene naprave na drugo.

  Pogovor s sliko v Facebook Messenger aplikaciji Prikaz lokacije v aplikaciji Facebook Messenger Vir slik: Facebook

  Facebook Messenger - ikona z obvestilomPa še to - aplikacija nam s pomočjo potisnih obvestil pomaga pri tem, da ne spregledamo sporočil prijateljev. Prejemanje obvestil lahko v nastavitvah po želji izklopimo tako za celotno aplikacijo kot za posamezen klepet, v katerem so npr. prijatelji preveč klepetavi. Zanimivo pa je, da lahko označimo, da se obvestila zamaknejo za eno uro ali do 8-ih zjutraj, tako da nas obvestila ne zmotijo med spanjem ali drugimi pomembnimi opravili.

  Aplikacija je za Android uporabnike brezplačno na voljo na Android Marketu, za uporabnike iOS naprav (iPhone, iPod Touch in iPad) pa preko App Store. Zaenkrat sicer kaže, da sta obe različici na voljo le na ameriškem trgu, bo pa verjetno podpora za druge države dodana kmalu.

  Facebook Messenger pomemben del Facebook strategije

  Facebook Messenger je zaenkrat samostojna aplikacija, seveda pa lahko pričakujemo, da bo funkcionalnost Messenger aplikacije sčasoma vključena tudi v glavno Facebook aplikacijo. Predstavitev Messengerja je za Facebook pomembna tudi zato, ker s tem ponuja podobno funkcionalnost, ki jo mobilna aplikacija Google+ že omogoča s sistemom Huddle.

  Mimogrede, Facebook Messenger aplikacija je precej podobna aplikaciji Beluga za skupinsko pošiljanje sporočil, ki je je Facebook kupil v marcu. Kot kaže, je torej sporočanje zelo pomemben del Facebookove dolgoročne strategije. Naj spomnimo, da so novo usmeritev z uvedbo enotnega družabnega nabiralnika nakazali že novembra lani. Pred kratkim pa je bil (z že klasičnim neodobravanjem uporabnikov) prenovljen tudi sistem za klepet, ki sedaj podpira skupinski klepet in video klice v navezavi z največjim ponudnikom internetne telefonije Skype.

  Skrita Facebook aplikacija za iPad

  Vir slike: TheNextWeb

  V naslednjih mesecih poleg tega pričakujemo še več zanimivih novosti s strani Facebooka. Med drugim naj bi kmalu dočakali uradno iPad aplikacijo. Vse glasnejše pa so tudi govorice o projektu Spartan, ki naj bi uvedel napredno, HTML5 različico Facebooka za mobilne naprave s posebno platformo za razvijalce aplikacij.

  O vseh Facebook novostih, vezanih na mobilne naprave, bomo seveda še naprej poročali na Tehniku. V komentarjih pa te vabimo, da nam zaupaš svoje izkušnje z novo Facebook Messenger aplikacijo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
265
24. september 2013
Facebook klepet sedaj kot Android in iOS aplikacija
Aplikacije
Android, iOS