• /PublishingImages/Facebook_Camera-select_take_photos.jpg

  Facebook predstavil novo aplikacijo za hitrejši zajem in deljenje fotografij

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Kljub nedavnemu nakupu priljubljene storitve Instagram za vrtoglavo milijardo ameriških dolarjev, je Facebook ravnokar predstavil svojo novo iOS aplikacijo Camera. Aplikacija podobno kot Instagram omogoča fotografiranje in dodajanje filtrov, glavna razlika pa je enostavna možnost deljenja več slik hkrati.

  Hkrati aplikacijo Facebook Camera odlikuje tudi hitrost in moderna podoba, za katero upam, da se bo kmalu preselila tudi v glavno Facebook aplikacijo, ki je pogosto boleče počasna. Ob zagonu aplikacije Camera se nam na vrhu zaslona pokaže bližnjica do možnosti zajema fotografij in tri nazadnje posnete slike iz foto galerije telefona. Pod tem trakom pa je prikazan seznam slik, ki so jih prijatelji dodali na Facebook.
  Pregledovanje slik prijateljev v aplikaciji Facebook Camera (vir: Facebook)

  Pregledovanje slik prijateljev v aplikaciji Facebook Camera (vir: Facebook)

  Moram priznati, da me je ta seznam kar navdušil, saj omogoča res enostaven pregled nad vsemi nedavno objavljenimi slikami. Lažje je tudi listanje po albumih kar iz seznama slik prijateljev, saj so slike v istem albumu dostopne s pomočjo listanja po vodoravnem traku. Tudi všečkanje in komentiranje je s pomočjo novih ikon, ki so prikazane v spodnjem levem kotu slik, veliko lažje dostopno kot v glavni aplikaciji. Na podoben način lahko seveda enostavno pregledujemo tudi lastne Facebook slike.

  Ko želimo na Facebook dodati lastno sliko, lahko, kot že omenjeno, izbiramo med možnostjo fotografiranja s kamero telefona ali izberemo eno ali več slik iz telefona. Pri fotografiranju posebnih možnosti nimamo; nastavljamo lahko le bliskavico in preklapljamo med zadnjo in sprednjo kamero telefona.

  Slike za objavo in obdelavo lahko izberemo iz telefona ali zajamemo s preprosto kamero (vir: Facebook)

  Slike lahko izberemo iz telefona ali zajamemo s preprosto kamero (vir: Facebook)

  Po zajemu slike (ali izbiri poljubne slike iz telefona), pa lahko sliko obrežemo in/ali jo oplemenitimo z enim izmed filtrov, ki ponujajo preproste učinke. Instagram ima pri tem še naprej bolj pestro izbiro, so pa Facebook filtri bolj jasno poimenovani (npr. Contrast, Light, Highlight).

  Poljubno število slik lahko nato izberemo za objavo na Facebooku, pri čemer seveda dodamo še komentar, lokacijo, zabeležimo prijatelje, ki so na sliki in določimo stopnjo zasebnosti objave. Celoten postopek je enostaven in hiter.

  Izbira filtra in objava fotografij v aplikaciji Facebook Camera (vir: Facebook)

  Izbira filtra in objava fotografij v aplikaciji Facebook Camera (vir: Facebook)

  Kaj torej nova aplikacija pomeni za nas, Instagram uporabnike? Brez skrbi, Facebook ima zaenkrat še naprej v načrtih vzdrževanje Instagrama kot samostojne storitve. Kljub temu, da Facebook Camera iz določenih vidikov ponuja isto funkcionalnost kot Instagram, sta aplikaciji vseeno še vedno dovolj različni, da bosta lahko našli vsaka svojo ciljno publiko. Prednost Instagrama ostaja tudi v tem, da omogoča deljenje fotografij tudi na druga družabna omrežja (Twitter, Tumblr, Flickr, Fousrquare) in ne le na Facebook.

  Facebook Camera je sicer zaenkrat brezplačno na voljo le v App Store v iOS različici za iPhone, iPod Touch in iPad uporabnike (za slednje v pomanjšani obliki). Držimo pesti, da se ji bodo kmalu pridružile tudi različice za ostale platforme, saj je aplikacija kljub preprostosti res dobro narejena in bo prišla prav vsem tistim, ki na svojem telefonu pogosto nalagate slike na Facebook.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
357
24. september 2013
Facebook predstavil novo aplikacijo za hitrejši zajem in deljenje fotografij
Aplikacije
iOS