• /PublishingImages/Facebook_Home-Cover_Feed.jpg

  Facebook predstavil svoj nov dom na Androidu, HTC pa nov mobitel HTC First

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Facebook telefon je končno ugledal luč sveta! In ne gre le za eno napravo, čeprav je bil danes predstavljen HTC First, prvi mobitel, ki bo imel prednaloženo aplikacijo Facebook Home. Slednja bo na različnih Android napravah ponudila moderen uporabniški vmesnik s poudarkom na kontaktih in seveda globoko integracijo s Facebookom. Od 12. aprila jo bomo lahko namestili tudi na HTC One X(+), Samsung Galaxy S III in Galaxy Note II.

  Facebook Home poudarja stike s prijatelji

  Facebook Home torej ni povsem ločena različica Androida, ampak t.i. "launcher" aplikacija, ki jo bomo lahko na svoj Android mobitel (in kasneje tudi tablico) brezplačno prenesli iz trgovine Google Play. Facebook Home nam po nato pri pogledu na mobitel ponujal zaslon, na katerem se z velikimi slikami prikazujejo novice prijateljev, nov način za pregledovanje obvestil ter prijaznejši vmesnik za sporočanje. Pri vsem tem bo poudarek na kontaktih (naših Facebook prijateljih) in ne na samih aplikacijah.

  Zaslon, ki ga bomo z aktiviranim Facebook Home videli po pritisku na gumb za odklepanje mobitela, torej ne bo deloval nič kaj zaklenjeno. Zaradi poudarka na velikih slikah ga Facebook zato imenuje kar "Cover Feed". Prikazane slike na tem zaslonu bomo lahko enostavno "všečkali" in komentirali ter s potegi prehajali med različnimi novostmi. Seveda bo Facebook Home znal prikazovati tudi klasična obvestila iz aplikacij, posebnost pa bo nov način interakcije z obvestili s pomočjo gest. Na zaslonu "Cover Feed" bo prikazana tudi Facebook profilna slika lastnika, iz katere so dostopne bližnjice do sporočil (Facebook Messenger), vseh aplikacij in zadnje uporabne aplikacije.

  Logično je, da Facebook pri tem veliko pozornosti namenil ravno sporočanju. Uporabniški vmesnik Facebook Home ponuja nov pristop do sporočanja, ki ga Facebook ljubkovalno imenuje "Chat Heads". Ob prejemu sporočila, bodisi SMS ali preko Facebook Messengerja, se nam bo na zaslonu prikazal majhen krogec s sliko kontakta. Sporočilo bo mogoče hitro odpreti in nanj odgovoriti kar preko trenutne aplikacije (spletne brskalnika, igrice idr.). Krogce s slikami prijateljev bomo lahko obdržali na poljubnem mestu ob robu telefona ali skrili do prejema novega sporočila.

  Facebook Home in HTC First 12. aprila

  Kot že omenjeno, bo Facebook Home 12. aprila sprav na voljo za namestitev na mobitele: HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III in Samsung Galaxy Note II. Facebook je poleg tega predstavil še partnerstvo z različnimi operaterji in proizvajalci mobilnih naprav, ki bodo imeli možnost narediti naprave, posebej prilagojene za Facebook Home. Prvi korak v to smer bo naredil HTC z LTE mobitelom HTC First, ki bo naslednji teden ekskluzivno na voljo pri ameriškem operaterju AT&T. V Evropi bomo torej na HTC First in druge Facebook Home mobitele morali še nekaj časa počakati.

  HTC FIrst v štirih barvah

  Glede na videno, bo Facebook Home zelo zanimiva alternativa za tiste Android uporabnike, ki ste hkrati tudi aktivni na Facebooku. Uporabniški vmesnik izgleda res preprosto moderen, predvsem mi je bil všeč nov način za hitro preklapljanje med različnimi sporočili, tako SMS kot tistimi iz Facebook Messengerja. Sčasoma lahko seveda pričakujemo še več naprav, ki bodo Facebook Home imelo prednameščen tako kot HTC First. Bomo pa seveda na prve odzive uporabnikov morali počakati na konec naslednjega tedna.

  Boš tudi ti med tistimi, ki boš prihodnji teden poskusil/a Facebook Home na svojem mobitelu?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
495
24. september 2013
Facebook predstavil svoj nov dom na Androidu, HTC pa nov mobitel HTC First
Aplikacije
Android