• /PublishingImages/LocationScout_Androidapp_screenshot.jpeg

  Filmske aplikacije za iOS in Android

  24. september 2013 - Tehnik

  Najbolj obiskana spletna stran povezana s filmom, IMDb.com, je nedavno dobila tudi aplikacijo za Android OS, ki omogoča preprost in hiter dostop do bolj ali manj vseh javno dostopnih podatkov o filmih. Poleg aplikacije IMDb pa tako za Androida kot za iOS obstaja cela vrsta aplikacij povezanih s filmom, ki obsega vse od iger in predstavitev novih filmov do pripomočkov za ustvarjanje lastnega filma. Ogledali smo si izbor nekaterih brezplačnih, ki so na voljo v App Storu in na Android Marketu.

  Splošni

  IMDb Platforma: iOS in Android OS Razvijalec: IMDb

  Največja zbirka informacij o filmih, filmarjih, igralcih, žanrih in vsem ostalem. Pred dokončno odločitvijo o ogledu filma ponavadi preverimo še oceno filma na IMDbju, saj na tej strani glasuje največje število ljudi, aplikacija (kot tudi stran) pa vključuje tudi povezave do ocen priznanih kritikov. Najbolj popolne so seveda informacije za ameriške filme, a vse bolj informirani so tudi glede evropskih, vključno s slovenskimi.

  Filmske novice

  SlashFILM Platforma: iOS in Android OS Razvijalec: Genwi

  Spletna stran slashfilm.com (oz. /Film kot se imenujejo sami) slovi po ažurnih novicah, ekskluzivnih intervjujih, podrobnih poročilih s filmskih festivalov in mnogih insajderskih podatkih s snemanj. Poleg tega imajo tudi priznano bazo filmskih kritikov, ki pišejo podrobne in poglobljene ocene vseh večjih filmov. Mobilna aplikacija se še povezuje z družabnimi omrežji, predvsem Twitterjem, in ponuja tudi dostop do zvočnih podcastov, ki jih ustvarjajo na /Filmu (opomba: ocene filmov trajajo od 45 minut do skoraj dveh ur).

  A.V. Club FilmPlatforma: iOS Razvijalec: The Onion A.V. Club je resna filmska in glasbena stran humorističnega medija The Onion. Ta je pred kratkim razvil tudi aplikacijo Onion News Network za Android OS, kar pomeni, da bo najverjetneje kmalu sledila tudi androidna različica A.V.Cluba. Ta ponuja bogat izbor novic, pristne intervjuje in poglobljene recenzije filmov, glasbe, knjig, televizijskih oddaj in računalniških iger. Mobilna aplikacija na lepo strnjen način predstavi novice in ocene ter nudi možnost ogleda napovednikov za nove filme.

  Produkcijske hiše

  SonyPicturesPlatforma: iOS Razvijalec: Sony Pictures

  Sony Pictures v prijetnem uporabniškem vmesniku ponudi seznam filmov tega filmskega studia, ki so trenutno v kinematografih, oziroma na poti tja. Tako si lahko ogledaš napovednike, fotografije in pri nekaterih filmih najdeš tudi povezave do (običajno brezplačnih) iger, ki so povezane s temi filmi.

  HBOPlatforma: iOS Razvijalec: HBO

  Aplikacija HBO v prvi vrsti prinaša spored tega programa in seznam filmov, ki so na voljo v njihovi videoteki HBO On Demand. Žal so ti podatki na voljo zgolj za ameriški HBO in ne tudi za slovenskega. Je pa v aplikaciji na voljo cela vrsta posebnih prispevkov iz serij njihove produkcije, predvsem Prava kri (True Blood) in Priskledniki (Entourage), ki so priljubljene tudi pri nas. Hkrati je tudi precej informacij o filmih, ki se par mesecev kasneje pojavijo tudi na našem HBO-ju.

  Kvizi

  Vanity Fair Movie TriviaPlatforma: iOS Razvijalec: Vanity Fair

  Revija Vanity Fair je ena izmed najbolj pomembnih hollywoodskih revij in posledično njihov kviz sodi med bolj zahtevne. Igralec ima na voljo omejen čas, vprašanja pa so razvrščena v celo serijo kategorij, med katerimi so sprva odklenjene samo tri. S pravilnimi odgovori odklepamo nove kategorije, medtem ko vprašanja postajajo vse težja.

  Ostali kvizi: Movie IQ (iOS), 2010 Movie Trivia (Android OS)

  Aplikacije za nadebudne filmarje

  Film BudgetPlatforma: iOS Razvijalec: Asbury MediaCom

  Aplikacija ponudi predlogo vseh stroškov za snemanje filma, od lokacije do opreme in osebja, kar omogoča dokaj preprost izračun stroškov. Dejansko lahko to narediš tudi z Excelovo preglednico, vendar je prednost aplikacije to, da jo lahko imaš zmeraj s seboj, na sestankih in podobno. Vseeno se bodo resni producenti najverjetneje odločili uporabiti kaj bolj konkretnega kot mobitel za načrtovanje stroškovne strukture filma.

  Location Scout Platforma: iOS in Android OS Razvijalec: Jeff Giffelt

  Aplikacija omogoča iskanje bližnjih snemalnih lokacij za filme in televizijo, z zemljevidi iz Google Maps in potjo do tja. Žal v Sloveniji ni pretirano uporabna, saj ima večna slovenskih filmov za lokacijo navedeno zgolj "Ljubljana, Slovenia", medtem ko pa denimo v ZDA lahko pridemo do stolpnice iz Umri pokončno, stavbe iz Iztrebljevalca in seveda do mesteca kjer so posneli Somrak. Kljub vsemu pa lahko pridemo do podatkov o snemalnih lokacijah mnogih filmov, aplikacija za Android OS pa vsebuje tudi beta različico nadgrajene resničnosti (AR), za delovanje moraš imeti naložen Wikitude.

  Ostalo

  RunPee Mobile Platforma: iOS in Android OS Razvijalec: Rock Software

  Preprosta in zelo uporabna aplikacija za vsak film navede kdaj je najbolj primeren čas za obisk stranišča. Pri filmu imamo možnost vklopiti merilec časa, tako da lahko pri navedeni minuti hitro reagiramo, poleg tega pa so navedeni tudi opisi dogajanja, oziroma dialogi na katere je treba biti pozoren. Poleg trenutkov za odmore med filmom, je pri večini zapisano tudi ali sledijo še kakšne scene po začetku napisov.

  Noč živih mrtvecev Platforma: iOS Razvijalec: ZooVision Platforma: Android OS Razvijalec: EZTakes

  Noč živih mrtvecev (Night of the Living Dead) je klasika med grozljivkami, ki pa ni več pod zaščito avtorskih pravic. Posledično si je film mogoče brezplačno ogledati na spletu, aplikaciji pa omogočata ogled filma v pretočnem zapisu tudi na napravah z iOS in Android OS.

  Festivali

  Če pogosto obiskuješ filmske festivale, so lahko mobilne aplikacije zelo priročne, saj nudijo hiter dostop do programa in opisov filmov, prek nekaterih pa je mogoče tudi nakupovati ali rezervirati vstopnice. Precej kakovostno aplikacijo je imel filmski festival v češkem letovišču Karlovy Vary, v prihodnje pa je bržkone mogoče pričakovati podobne rešitve pri večini večjih festivalov.

  Lokalno

  Čeprav mnoge izmed naštetih aplikacij vsebujejo tudi pregled sporedov v kinodvoranah, pa so vse omejene na ZDA. A te informacije so vseeno na voljo tudi za Slovenijo. Za spored kinematografov priporočamo aplikacijo KinoSporedi za iOS in Kino Spored ali W’sup za Android OS, ki smo jih že preizkusili pred nekaj meseci; če filme raje spremljaš na domačem televizorju, pa v prispevku o slovenskih aplikacijah za iOS najdeš tudi opis aplikacije TV Sporedi.

  Zaslonske slike: Androlib, iTunes,Tehnik


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1382
24. september 2013
Filmske aplikacije za iOS in Android
Aplikacije
Android, iOS