• /PublishingImages/GPS-vs-IPS-Google_Maps.jpg

  Finci želijo izkoristiti Zemljino magnetno polje za navigacijo znotraj stavb

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Kdo danes ne pozna tehnologije GPS? Večina nas GPS že redno uporablja na svojih pametnih telefonih za navigacijo pri različnih aktivnostih na prostem. A kaj, ko je GPS povsem neuporaben v zaprtih prostorih, npr. v nakupovalnih centrih, muzejih ipd. Ekipa finskih raziskovalcev želi ta problem rešiti s sistemom, ki se zgleduje po navigacijskih sposobnostih ptičev in drugih živali.

  Če je GPS (Global Positioning System) že vsem dobro znana kratica, veliko manj ljudi pozna sorodno kratico IPS. In ne, ne mislim na tehnologijo IPS (in-plane switching), ki jo najdemo na marsikaterem sodobnem monitorju. IPS je namreč kratica tudi za Indoor Positioning System, kar bi lahko prevedli kot sistem za pozicioniranje v notranjih prostorih.
  GPS (levo) in IPS (desno)

  GPS nas vodi zunaj (levo), IPS pa znotraj (desno) (vir: Google Maps)

  V praksi to pomeni, da nas lahko tehnologija IPS zaradi večje natančnosti v neznanem nakupovalnem centru pripelje neposredno do police z iskanim izdelkom, seveda v pravem nadstropju. Ob tem nas lahko sosednja polica opozori še na posebno akcijo, saj ve, da smo v bližini. IPS bo omogočal tudi pametnejše aplikacije za vodenje po muzejih, da o aplikacija, ki znajo točno beležiti, koliko časa preživimo v postelji in koliko na tekaški stezi na fitnesu, niti ne govorimo.

  IPS z uporabo magnetnih polj

  Skratka, možnosti za uporabo tehnologije IPS je veliko. A žal za tehnologijo še ni uveljavljenega standarda, zato različna podjetja še vedno iščejo najboljši način za nudenje tovrstnih lokacijskih storitev. Zanimivo rešitev je pred kratkim predstavilo finsko podjetje IndoorAtlas, ki so ga ustanovili raziskovalci iz Univerze v mestu Oulu. Slednje velja za enega izmed najbolj severnih večjih mest na svetu, znan pa je tudi po tem, da ga Nokia uporablja kot svoj živi laboratorij za razvoj novih tehnologij.

  Pri razvoju tehnologije IndoorAtlas so finski inženirji tokrat navdih dobili kar pri živalih, ki Zemljino magnetno polje oziroma lokalne anomalije v polju uporabljajo pri navigaciji. Motnje magnetnega polja povzročajo tudi sodobne stavbe s svojimi betonskimi in jeklenimi strukturami, zato je z meritvami teh posebnih odtisov možno ustvariti natančne zemljevide stavb. Sodobni pametni telefoni so že nekaj časa serijsko opremljeni s kompasi, ki lahko zaznajo motnje v magnetnem polju, tako da pot do aplikacije na tej točki ni več daleč.

  Kako se torej uporablja tehnologija IndorAtlas? Prvi korak za nekoga, ki bi v svoji aplikaciji želel ponuditi IndoorAtlas, je nalaganje klasičnega, 2D načrta vsakega nadstropja, nato pa se je potrebno s posebno aplikacijo Map Creator sprehoditi po stavbi in zbrati informacije o magnetnem polju. Ko to opravimo, je zemljevid pripravljen in ga lahko s pomočjo lastne aplikacije ponudimo uporabnikom Android in iPhone telefonov. Natančnost tega sistema naj bi se gibala med 0,1 do dveh metrov.

  IndoorAtlas za IPS pozicioniranje

  Kratko predstavitev tehnologije si lahko ogledaš v spodnjem videu, več tehničnih podrobnosti, vključno s primerom API-ja za Android razvijalce, pa najdeš v predstavitvenem članku.

  Google za svoj IPS uporablja WiFi, Nokia Bluetooth

  Sicer pa mlada ekipa podjetja IndoorAtlas ni edina, ki se ukvarja s problemom pozicioniranja v notranjih prostorih. Google je že konec lanskega leta začel v Google Zemljevide za Androd vključevati zemljevide večjih nakupovalnih centrov, letališč in postaj javnega prometa v ZDA in na Japonskem. Za lociranje Google uporablja strateško pozicionirane WiFi dostopne točke v posamezni stavbi in 2D prostorske načrte, natančnost pa naj bi se gibala tam okoli petih metrov.

  Nokia želi z uporabo tehnologije Bluetooth 4.0 in 3D prostorskih načrtov zagotoviti še večjo natančnost svojega IPS sistema. Ker ima Bluetooth manjši domet kot WiFi, je potrebno pri Nokiinem sistemu v stavbe namestiti večje število Bluetooth oddajnikov, s katerimi lahko nato komunicirajo pametne naprave. Tovrstna tehnologija naj bi omogočala natančnost na okoli 30 centimetrov, zato ima Nokia zanimive ideje tudi o interaktivnih družabnih igrah znotraj stavb. Več o tehnologiji in primerih uporabe, ki vključujejo tudi vožnjo kvadrikopterja Parrot Drone, si lahko ogledaš v spodnjem videu.

  Seveda pa se s tehnologijo IPS ukvarjajo še druga večja in mala podjetja, saj IPS prinaša vrsto zanimivih komercialnih priložnosti. Za lastnike stavb bo vsekakor najbolj privlačen sistem, ki bo omogočal kar se da natančno lociranje brez prevelikih zagonskih stroškov. In ravno zato je zanimiv pristop, ki ga je ubralo podjetje IndoorAtlas, saj od upraviteljev stavb za razliko od Googlovega in Nokiinega sistema ne zahteva nobene dodatne strojne opreme, potrebno je opraviti le začetne meritve magnetnega polja.

  No, ne glede na to, kateri standard se bo uveljavil za lociranje IPS, je dobra novica za nas, uporabnike, ta, da so naši pametni telefoni že opremljeni z vsemi ustreznimi senzorji.

  Viri in dodatne informacije:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
380
24. september 2013
Finci želijo izkoristiti Zemljino magnetno polje za navigacijo znotraj stavb
Aplikacije