• /PublishingImages/findmyiphone.jpg

  Find My iPhone in druge novosti iOS 4.2

  24. september 2013 - Tehnik

  Apple je le predstavil dolgo pričakovano posodobitev operacijskega sistema iOS za iPhone, iPod Touch in iPad. Najbolj željno so jo seveda pričakovali lastniki slednjih, saj je to prva različica iOS 4, ki je na voljo za te tablice ter jim končno prinaša večopravilnost, oziroma hitro preklapljanje med aplikacijami. Glavni novosti iOS 4.2, AirPlay in AirPrint, sta bili napovedovani že mesece vnaprej in sta med Applovimi navdušenci veljali za ključne, čeprav dejansko nista najbolj uporabni. Nadgradnja je prinesla tudi zelo dobrodošlo presenečenje - brezplačno uporabo storitve Find My iPhone.

  AirPlay

  AirPlay je tehnologija s potencialom, a je v trenutni izvedbi, vsaj pri nas, skorajda povsem neuporabna. Gre za standard brezžičnega prenosa videa, ki nadgrajuje Applov dokaj uspešen standard AirTunes. Slednji omogoča predvajanje glasbe iz iTunes na združljive naprave znotraj omrežja WLAN, AirPlay pa brezžično predvajanje videa.

  Žal AirPlay omogoča zgolj predvajanje videa iz naprav iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) na združljive naprave, ki so zaenkrat omejene na nov Apple TV. V prihodnje naj bi omogočal tudi predvajanje videa iz ene i-naprave na drugo in najverjetneje tudi v povezavi z računalniki, a dokler ekosistem naprav ne bo bistveno večji in podpora bolj raznolika, bo AirPlay ostal nišna tehnologija.

  AirPrint

  Podobno bi lahko rekli tudi za AirPrint, ki omogoča tiskanje neposredno iz iPhona, iPada in iPod Toucha. Čeprav je sama potreba po takšni storitvi najverjetneje majhna, pa je večje število zmogljivosti zmeraj dobrodošlo. A trenutno je podprtih le slab ducat novih HP-jevih tiskalnikov, tako da je že preizkus te funkcionalnosti težaven. Apple je sicer napovedoval, da naj bi AirPrint omogočal tiskanje preko večine tiskalnikov, povezanih prek računalnika, vendar te možnosti na koncu niso vključili v iOS 4.2, jo pa obljubljajo za eno izmed prihodnjih nadgradenj.

  Brezplačen Find My iPhone

  Kot pove že angleško ime storitve, storitev ponuja možnost iskanja izgubljenega iPhona. V novi različici je to ime sicer nekoliko zavajajoče, saj poišče tudi iPod Touch ali iPad, če sta povezana v omrežje.

  Find My iPhone je sicer na voljo že par let, vendar je bila storitev doslej na voljo zgolj uporabnikom Applove plačljive storitve Mobile.me, sedaj pa je brezplačna. Za uporabo je najprej potrebno namestiti aplikacijo Find My iPhone iz App Stora, nato pa storitev aktivirati. Tukaj nastopi nenavadna in precej nesmiselna težava: aktivacija storitve na uporabniškem profilu v iTunes Store (oz. App Store) je mogoča samo z eno izmed i-naprav zadnje generacije - iPhonom 4, iPadom ali iPod Touchem 4. generacije (jesen 2010). Uporaba Find My iPhone je mogoča na prav vseh i-napravah, ki jih je mogoče nadgraditi na iOS 4.2 (torej tudi iPhone 3G in 3GS, iPod Touch 2. in 3. generacije), vendar je brez naprave nove generacije ne moremo aktivirati.

  Uporaba je preprosta in brez težav deluje tudi v Sloveniji. Po namestitvi aplikacije se vanjo prijavimo s svojim uporabniškim imenom in geslom za iTunes Store, nato v nastavitvah (Settings) pod razdelkom Mail, Contacts, Calendars dodamo nov račun za Mobile.me, kamor ponovno vnesemo isto uporabniško ime in geslo ter jo zaključimo na računalniku, kjer z brskalnikom obiščemo http://me.com, se prijavimo in že lahko začnemo iskati svojo i-napravo.

  Spletni vmesnik napravo locira povsem natančno, tudi brez uporabe GPSa, poleg prikaza na zemljevidu pa omogoča tudi, da na napravi vklopimo piskanje (npr. če je ne najdemo v stanovanju), jo zaklenemo, da onemogočimo nepooblaščen dostop, ali pa jo na daljavo kar izbrišemo. Če naprava ni povezana v omrežje, je na zemljevidu ne bomo videli, piskanje, zaklep ali izbris podatkov pa se bo začel izvajati ob prvi vzpostavitvi povezave.

  Pomembne povezave:TechCrunchNastavitve za Find My iPhone

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1462
24. september 2013
Find My iPhone in druge novosti iOS 4.2
Aplikacije
iOS