• /PublishingImages/flipboard-htc-desire.jpg

  Flipboard: imej novice in objave prijateljev vedno pod palcem [Android in iOS]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Flipboard za AndroidKo me prijatelji z novim iPad-om vprašajo za priporočila za dobre aplikacije, je moj prvi odgovor vedno: Flipboard. Aplikacija, ki ti na podlagi različnih novičarskih virov ali družabnih omrežij sestavi prilagojeno revijo, po kateri je užitek listati z obračanjem strani. Konec leta je Flipboard dobil iPhone različico, sedaj pa končno prihaja tudi na Android telefone.

  Na voljo beta različica za Android, zelo podobna iPhone aplikaciji

  Flipboard za Android je sicer trenutno še v beta različici, a na večje težave pri testiranju na HTC Desire nisem naletela. Če želiš na svoj e-poštni račun prejeti povezavo do .apk datoteke z aplikacijo, obišči uradno stran, lahko pa uporabiš kar neposredno povezavo za prenos.

  Po videzu in delovanju je Flipboard za Android skoraj identičen iPhone različici. Največja razlika je trenutno ta, da Android različica (še) ne podpira sekcije "Audio", ki na iOS napravah omogoča poslušanje raznih podcastov in radijskih postaj ob listanju po člankih v aplikaciji. Ta funkcija je bila sicer tudi v iOS različico dodana šele pred kratkim, tako da se bo verjetno tudi v Fliboard za Android prebila naknadno.

  Flipboard za Android in za iPhone

  Med aplikacijo Flipboard za Android (leva dva zaslona) in iPhone (desna dva zaslona) razlik skoraj ni

  Enostavna sinhronizacija med napravami s Flipboard računom

  Ko zaženemo aplikacijo, se nam pokažejo kvadratki za različne vire, ki jih sami izberemo. V Flipboard lahko dodaš uporabniške račune iz vseh večjih, pa tudi nekaterih manj znanih družabnih omrežij (Android različica podpira: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Tumblr, Google Reader, Flickr, 500px, Sina Weibo, Renre) in tako na drugačen način dostopaš do objav prijateljev. Seveda pa lahko izbiraš tudi med novičarskimi viri glede na tematiko, med katerimi najdemo vrsto priznanih tujih časopisov in revij ter spletnih medijev.

  Flipboard ponuja pester nabor različnih virov

  Flipboard ponuja pester nabor različnih virov novic

  Kvadratke z viri lahko premikaš podobne kot ikone na domačen zaslonu, za hitrejše urejanje pa lahko klikneš na ikono za iskanje, kjer lahko hitro dodajaš in urejaš izbrane vire. Če imaš za branje na voljo le par minutk, je dobro izhodišče privzeta sekcija "Cover stories", v kateri so zbrane zgodbe, za katere Flipboard meni, da so najbolj zanimive.

  Flipboard podpira tudi lastne uporabniške račune, ki ti omogočajo lažjo sinhronizacijo nastavitev na različnih napravah. Če recimo Flipboard že uporabljaš na iPad-u, moraš le nastaviti svoj Flipboard račun in ob prijavi se bodo vsi kvadratki in družabni računi postavili na mesto, kjer si jih vajen/a. To seveda omogoča tudi uporabo aplikacije večim osebam na isti napravi, čeprav na telefonu ta možnost ni tako zanimiva kot na tablicah.

  Branje novic in dostop do družabnih omrežij

  Ko izbereš enega izmed virov, se ti v različici za telefone prikaže povzetek posamezne novice. Za listanje po viru s palcem potegneš po zaslonu gor, kot da bi listal/a po karticah. Ob tem aplikacija prikaže še zelo realistično animacijo prepognjenega lista. Tak način listanja je idealen za uporabo aplikacije z eno roko, ko npr. čakamo v vrsti ali se vozimo z avtobusom.

  Pregledovanje povzetka novic v aplikaciji Flipboard

  Pregledovanje povzetka različnih vrst novic v aplikaciji Flipboard

  Če nas katera izmed novic podrobneje zanima, se jo dotaknemo in s tem odpremo celoten članek, v katerem so na prijeten način prikazane tudi slike in video posnetki, če jih članek vsebuje. Pri daljših člankih lahko spet uporabimo listanje s potegom palca navzgor. Nazaj na stran s povzetki novic ali naslovnico z vsemi viri se lahko pomaknemo s potegom v desno.

  Oblike novic se v aplikaciji Flipboard razlikujejo glede na vrsto in vir

  Oblike novic se v aplikaciji Flipboard razlikujejo glede na vrsto in vir

  Ker sta videz in način uporabe Android različice identična v iPhone aplikaciji, si lahko v spodnjem videu za boljšo predstavo uporabe ogledaš kar demo za iPhone.

  Poleg udobnega branja aplikacija Flipboard ponuja še vrsto uporabnih funkcij. Zanimive članke lahko seveda posredujemo prijateljem ali jih s komentarjem delimo na katerem izmed podprtih družabnih omrežij. V splošnih nastavitvah aplikacije lahko prilagodimo tudi velikost besedila v člankih ali nastavimo katero izmed storitev za shranjevanje člankov (Instapaper, Pocket, Readability).

  Android različica podpira tudi celozaslonski način, ki bo gotovo odlično izgledal na telefonih z večjimi zasloni ter preprost widget v dveh velikostih, a žal slednji ne podpira listanja po novicah.

  Flipboard Android widget v dveh velikostih

  Flipboard Android widget v dveh velikostih izpisuje naslove aktualnih novic

  Flipboard ostaja ena izmed najboljših in najlepših aplikacij za branje novic

  Če torej želiš na svojem telefonu imeti dostop do različnih novic in družabnih omrežij na enem mestu v posebno čarobni obliki, ti vsekakor priporočam, da že sedaj preiskusiš beta različico aplikacije Flipboard za Android. Ob izidu za iPad dve leti nazaj je aplikacija naredila pravo revolucijo in je še sedaj zgled za mnoge razvijalce in oblikovalce aplikacij. Tudi v Android različici me je navkljub beta oznaki aplikacija že navdušila in upam, da bo kmalu na voljo tudi v Trgovini Google Play.

  Flipboard za Android

  Pa še namig: da ne boš zamudil/a zanimivih člankov na Tehniku, ti seveda svetujem, da v Flipboard dodaš tudi naš blog. Najlažje to narediš z uporabo storitve Google Reader, ki podpira možnost branja RSS virov (povezava do RSS vira Tehnika). Prijetno branje ti želim! :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
360
24. september 2013
Flipboard: imej novice in objave prijateljev vedno pod palcem [Android in iOS]
Aplikacije
Android, iOS