• /PublishingImages/Flipboard3.jpg

  Flipboard - prava revija na iPadu

  24. september 2013 - Tehnik

  Medijske aplikacije na tablicah in iPadu so nas le delno navdušile. Nekatere so sicer prinesle dobre vsebine, spet druge so bolj pritegnile z vizualno podobo, toda le malo jih je izkoristilo prednosti, ki jih prinaša nova platforma v navezi s tehnologijami in koncepti, ki živijo v oblaku in družabnih omrežjih.

  Tu stopi na oder aplikacija Flipboard. Osnovna zamisel je preprosta: aplikaciji določimo različne vire novic, ta pa jih prikaže v obliki revije. Viri so lahko izredno različni: Flickr, Twitter, Facebook in Google Reader, z zadnjo posodobitvijo tudi Instagram. Flipboard nato te vire prikaže v minimalistično oblikovani postavitvi revije, po kateri lahko listamo kot po običajni reviji.

  Toda Flipboard resnično zablesti šele v določenih pogojih. Na primer, pri pregledovanju objav prijateljev na Twitterju, Flipboard ne kaže le objav, temveč iz objav, ki vsebujejo povezave na članke, slike ali video posnetke, te vsebine samodejno naloži iz vira in jih prikaže. Tako ne vidimo le povezave, temveč tudi prvih nekaj odstavkov članka ali pa fotografijo. Če želimo pregledati celotno vsebino, se preprosto dotaknemo članka in ta se naloži v vgrajenem brskalniku. Celotna izkušnja je brezhibna, saj niti za trenutek ne izgubimo občutka, da beremo revijo.

  Enako deluje tudi pri pregledovanju objav na Facebooku ali novic v Google Readerju. Določeni viri novic so celo prilagojeni pregledovanju v Flipboardu. To pomeni, da bralnik ne prikazuje le spletne strani ali vsebin iz vira RSS, temveč jih prilagodi prikazu v vaši osebni reviji. Pogrešamo lahko le, da se prebrane novice ne prenašajo nazaj v Google Reader, kar zmanjša koristnost pri branju virov RSS.

  Pomoč pri odkrivanju vsebin

  Skratka, Flipboard je elegantno in izredno zmogljivo orodje za spremljanje novic. Toda  osebni viri novic in prijatelji na Twitterju so šele začetek zabave. V aplikaciji je več vnaprej pripravljenih virov z različnih področij, ki so jih izbrali uredniki Flipboarda. Tako se nam ni treba naročati na vire RSS spletnih strani ali uporabnike Twitterja. Preprosto izberemo že pripravljene vire s področij, ki nas zanimajo in že imamo pripravljeno specializirano revijo.

  Prav tako lahko na Twitterju ustvarimo seznam uporabnikov, ki jim sicer ne sledimo, in ga uvozimo v Flipboard. Če  izberemo New York Times, Economist, BBC News in Al Jazeero imamo v nekaj trenutkih pripravljen časopis z novicami in analizami najpomembnejših svetovnih medijev. V izjemno okusno oblikovani reviji, ki presega številne samostojne medijske aplikacije, imamo tako združene novice iz različnih virov.

  S Flipoardom lahko tako brez težav ostanemo na tekočem s prijatelji na Facebooku, svetovnimi novicami ali pa specifičnimi področji. Še bolje, lahko si ustvarimo skupine novic, ki si jih ogledamo samo občasno ali pa ko potrebujemo navdih – recimo fotografije dneva.

  Skoraj leto po predstavitvi iPada lahko rečemo, da je Flipboard ena  redkih aplikacij, ki je uresničila obljube o čarobnosti. Flipboard pa ni več edina aplikacija, ki poskuša premakniti meje na področju družabnih revij na iPadu. Pred kratkim je namreč prispela aplikacija Zite, ki uporablja podoben pristop, le da vključuje še nekaj dodatnih možnosti kot so samostojno učenje aplikacije o tem kakšnih člankov si želimo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1520
24. september 2013
Flipboard - prava revija na iPadu
Aplikacije
iOS