• /PublishingImages/foursquare.png

  Foursquare - Povej prijateljem kje si

  24. september 2013 - Jan Ferme

  Foursquare je spletni servis, ki ti pomaga raziskati tvoje najljubše mesto na popolnoma nov način. Je mešanica med servisom, ki ti pomaga najti prijatelje, in novim vodičem po mestu. Foursquare ti pomaga, da izveš, kam hodijo tvoji prijatelji žurat, v službo oz. kamor koli. Možnosti so neomejene.

  Foursquare ni samo "strog" spletni servis, ampak je tudi zabavna interaktivna igra v realnem času. S tem, ko se na nekem mestu "pofočkaš", zbiraš točke. In ko zbereš dovolj točk, postaneš "župan" tistega mesta. Več v nadaljevanju.

  Kako deluje Foursquare?

  Foursquare deluje preko njihove aplikacije in preko mobilne spletne strani. Če imate katerega od naslednjih operacijskih sistemov, si prenesite njihovo aplikacijo:

  Foursquare lahko uporabljate povsod po svetu, edino kar morate paziti je, kakšen prenos podatkov uporabljate. Če uporabljate prenos podatkov tujega operaterja, namesto lokalnega Wi-Fija, zna biti na koncu meseca račun visok.

  Aplikacija zajame vašo trenutno lokacijo prek vgrajenega GPS-a v vašem mobitelu ali prek triangulacije stolpov za mobilne komunikacije. Glede na vašo trenutno lokacijo se vam izpišejo najbližje lokacije, ki so že vpisane. Če je slučajno ne vidite, jo najprej poiščite s funkcijo iskanja, drugače pa enostavno dodajte novo.

  Kaj je "check-in"?

  Kadar poveste Foursquare-u, kje ste in se "pofočkate", je to "check-in". Pofočkate se lahko kjerkoli, doma, v vašem najljubšem lokalu, v muzeju, pri znamenitostih ... Vsakič, ko se pofočkate, dobite točke za obisk na določeni lokaciji, potem dobite točke, če ste tam prvič in koliko krat ste se že pofočkali danes. Da ste se pofočkali, lahko poveste tudi svojim prijateljem na Facebooku in Twitterju ali pa nobenemu.

  Kako postanem "župan" svojega najljubšega lokala?

  Namen zbiranja teh točk na posameznih lokacijah je v tem, da postanete "župan" tiste lokacije in si s tem utrdite ugled med drugimi Foursquare uporabniki. Kadar se nekdo pofočka na lokaciji, katere vi ste župan, se mu avtomatsko izpiše, da ste to vi. Ampak pazite. Če se bo kdo večkrat pofočkal v vašem najljubšem lokalu kot vi, bo tako on postal župan tiste lokacije. Da bi lahko postlai župan, morate imeti naloženo profilno sliko prek Foursquare.com. Kot zanimivost naj omenim, da v ZDA nekateri lokali jemljejo Foursquare zelo resno in ponujajo posebne popuste županom njihovega lokala.

  Kaj so značke?

  Značke so nagrade, ki jih dobite, ko se pofočkate na zanimivih lokacijah. Spodaj sem pripravil zbirko najbolj znanih in dosegljivih značk v Sloveniji.

  Kaj so "nasveti" in "opravila"?

  Nasveti (tips) so kratka sporočila, ki jih lahko vnesete k vašim najljubšim lokacijam, tako da s tem pomagate drugim uporabnikom, npr. "V tem lokalu imajo pa res dobro kavo! :)". Opravila (to-dos) so pa kratka sporočila, namenjana samo vam v smislu "Vrni se še v ta lokal, ker imajo odlične rogljičke.".

  Kaj pomeni "off the grid"?

  "Off the grid" pomeni, da se lahko še zmeraj pofočkate kjer koli že želite, vendar za to ne bo nihče vedel, vaša lokacija bo ostala skrita. Ta funkcija je priročna, ker z njo še zmeraj zbirate točke in si lahko prislužite različne značke.

  Zaključek

  Foursquare se mi zdi odličen spletni servis z vedno večjo skupnostjo uporabnikov. Dejstvo je, da imajo dan danes že vsi pametni telefoni vgrajen GPS in dostop do mobilnega spleta, tako da razloga zakaj ne bi uporabljali Foursquare-a sploh več ni. V redu, razen, če ste paranoični, pa še to vas lahko pomirim, da vašo lokacijo lahko vidijo samo tisti, ki ste jih potrdili kot prijatelje.

  Uporabljaš Foursquare? Kako se ti zdi? Na koliko lokacijah si že župan/ka?

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
638
24. september 2013
Foursquare - Povej prijateljem kje si
Aplikacije
Android