• /PublishingImages/WarnerBros-Inception-DarkKnight.jpg

  Glasniki prihodnosti: filmi kot aplikacije

  24. september 2013 - Tehnik

  Mobilne naprave, predvsem mobiteli in tablice, naj bi predstavljali rešitev in nekakšno svetlo prihodnost tiska, knjig, glasbe in tudi filma. Možnost dostopa do vseh vsebin prek katerekoli naprave kadarkoli si to zaželimo, je ena izmed osnovnih obljub ponudnikov vsebin. A žal še zmeraj obljuba, ki je ne morejo držati. Globalne glasbene in video trgovine, kot sta iTunes in Amazon, so Slovenijo povečini preskočile, novejše inovativne storitve, kot sta denimo Spotify in Netflix, pa se sploh ne želijo spuščati v nočno moro, ki jo predstavljajo avtorske pravice. Evropski parlament se sicer zavzema, da naj bi celotna EU imela to področje skupno urejeno, kar bi vsekakor olajšalo prihod tovrstnih ponudnikov v Slovenijo (kakor tudi v druge manjše države EU s svojimi jeziki), vendar evrokratski mlini meljejo res počasi, tako da se to ne bo zgodilo prej kot v dveh do petih letih.

  A prosti trg včasih vseeno deluje. Čeprav smo za Apple očitno premalo pomembni, pa nas ni spregledal eden največjih filmskih studijev Warner Bros., ki je nedavno pričel preizkušati nov prodajni kanal za svoje filme. V Applovem App Storu so namreč predstavili "aplikacijski izdaji" dveh svojih večjih uspešnic, Viteza teme (The Dark Knight) izpred dveh let in lanski Izvor (Inception).

  Aplikaciji lahko najdeš tudi v slovenskem App Storu pod angleškimi naslovi filmov, Inception: App Edition in The Dark Knight: App Edition. In kaj je aplikacijska izdaja? V bistvu ponuja bolj ali manj iste vsebine kot DVD, torej celoten film in dodatke, kot so utrinki s snemanja, obsežna galerija fotografij, posterjev in celo glasbo iz filma. Do neke mere so izkoristili interaktivno naravo naprave in vključili še objave iz Facebooka in Twitterja o vsakem posameznem filmu. Oba filma si lahko ogledamo tudi s slovenskimi podnapisi.

  Pa cena? Aplikaciji sta brezplačni, vendar prikažeta le prvih 5 minut filma in omogočata dostop le do nekaterih dodatkov, za poln dostop pa je treba plačati. Za Viteza teme je treba odšteti 7,99 EUR, za Izvor pa 14,99 EUR, kar ni poceni, je pa ceneje kot DVD. Po plačilu si lahko film ogledamo prek pretočnega zapisa (streaming), ali ga shranimo na disk naprave, pri čemer pa zasede 2,2 GB. Tradicionalna logika pravi, da je DVD vseeno fizičen medij, ki ostane in ga lahko kasneje podarimo ali odprodamo, česar z aplikacijo pač ne moremo. Poleg tega si lahko DVD ogledamo na televizorju ali računalniku, če ga "ripnemo", pa tudi na mobitelu ali tablici, medtem ko smo pri aplikaciji obsojeni na iPhone, iPad Touch in/ali iPad. Po drugi strani je DVD lomljiv fizični medij, medtem ko bo aplikacijski izvod filma ostal za vedno povezan z našim računom v App Storu. Vsekakor pa je treba priznati, da DVD trenutno zmaga, saj si vsebine i-naprave ne moremo ogledati na televizorju, vsaj ne brez nekaj preprek. Applov protokol za prenos videa prek brezžičnih omrežij AirPlay ima sicer precej potenciala, vendar je trenutno na voljo zgolj s precej omejenim naborom naprav, medtem ko so predvajalniki DVD povsod.

  In kako se obnese v praksi? Ogled filma je zelo preprost, slika pa odlična. Seveda je na i-napravah slika praviloma odlična, saj je zaslon relativno majhen (vsaj v primerjavi s televizorjem). Dodatki so zanimivi (na primer predstavitev naprave PASIV za povezovanje sanj v Izvoru), vendar bi jih seveda lahko bilo še več (npr. režiserjev komentar), a glede na odprto naravo aplikacij, je seveda povsem možno, da jih bodo še dodajali.

  Je to prihodnost? Morda. V kolikor bi bil ogled na večjem številu naprav (in predvsem na televizorju) preprostejši, bi se tehtnica pričela premikati v smer aplikacijskih izdaj. Fizični mediji so za glasbo in filme nedvomno preteklost, vendar pa je za filme vsekakor večja verjetnost, da jih bo nadomestila storitev, ki bo primarno namenjena televizorju in ne mobitelu. Čeprav si bo filme zagotovo mogoče ogledati tudi na njem.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1507
24. september 2013
Glasniki prihodnosti: filmi kot aplikacije
Aplikacije
iOS