• /PublishingImages/glympse-android.jpg

  Glympse - na varen način prijateljem ali družini zaupaj, kje si

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Verjetno že poznaš lokacijske aplikacije, kot je Foursquare, pri katerih s pofočkanjem na določeni lokaciji prijateljem poveš, kje si. Kaj pa v primeru, da želiš le eni osebi za določen čas omogočiti, da na varen način sledi tvoji poti? Pri tem ti lahko pomaga brezplačna aplikacija Glympse.

  Glympse deljenje lokacijeAplikacijo Glympse lahko uporabljaš vseh večjih mobilnih platformah: Android, iOS (iPhone in iPad), Windows Phone 7 in BlackBerry. Mobilna aplikacija ti s pomočjo GPS-senzorja na telefonu omogoča, da želeni osebi ali osebam omogočiš vpogled v tvojo lokacijo za določen čas. Prijatelji lahko nato tvojo lokacijo spremljajo preko svojega telefona ali preko brskalnika na svojem namiznem računalniku oz. prenosniku.Mobilna aplikacija Glympse

  Glympse je v osnovi preprosta aplikacija, ki jo lahko uporabimo v različnih situacijah. Npr. pri izletu v neznanem mestu ti olajša iskanje izgubljenih članov odprave, zvečer ti olajša iskanje prijateljev v mestu, sodelavcem lahko omogočiš, da enostavno preverijo, kje si na sestanku ali na poti z avtom, družinski člani lahko spremljajo tvojo pot med kolesarjenjem ali tekom, če si s kom dogovorjen za prevoz, ti aplikacija pomaga pri načrtovanju prihoda in še bi lahko naštevali.

  Pošiljanje Glympsov in deljenje lokacije

  Uporaba aplikacije je povsem preprosta. Če želiš začeti z deljenjem, v aplikaciji ustvariš nov Glympse (možnost Send a Glympse). Pri tem najprej določiš, komu želiš Glympse poslati. Povabilo lahko pošlješ eni ali več oseb preko e-pošte ali SMS-sporočila.

  Nato določiš še trajanje deljenja lokacije (od 0 minut, s katerim prijatelju pošlješ le informacijo o trenutni lokaciji, do največ 4 ure), poljubno sporočilo ter morebitno končno lokacijo. V primeru, da vpišeš končno lokacijo, bo prijatelju prikazana tudi približna napoved tvojega prihoda.

  Aplikacija Glympse v Android različici

  Aplikacija Glympse v Android različici

  Če pogosto z isto osebo ali osebami deliš lokacijo, si lahko Glympse za hitrejši dostop shraniš tudi na seznam priljubljenih (Favorites). Android in iOS (iPhone) različica aplikacije omogočata tudi deljenje lokacija preko Facebooka in/ali Twitterja.

  Ko enkrat pošlješ Glympse, lahko prijatelji s povabilom spremljajo tvojo lokacijo in premike. Naenkrat imaš lahko aktivnih tudi več Glympsov (npr. za različne osebe in različno dolžino trajanja). Aktivne in pretekle Glympse si lahko pogledaš pod zgodovino (History), kjer lahko po potrebi tudi predčasno zaključiš z deljenjem lokacije. Aplikacija za delovanje seveda potrebuje podatkovni prenos.

  Ogled Glympsov in spremljanje lokacije

  Prijatelji lahko torej povabilo za spremljanje tvoje lokacije prejmejo preko e-pošte, SMS-sporočila ali preko objave na Facebooku oz. Twitterju. Za ogled ne potrebujejo posebne aplikacije, saj lahko povezavo do zemljevida z lokacijo prijatelja odpremo v skoraj vseh brskalnikih tako na telefonih kot na računalnikih. Potrebujemo seveda le povezavo z internetom za prenos podatkov.

  Glympse - primer spremljanja lokacije

  Pri ogledu lokacije so lahko na voljo tudi podatki o hitrosti (če se prijatelj npr. vozi), predvidenem času prihoda (če je določena končna destinacija) in trajanje deljenja lokacije. Če je prijatelj v nastavitvah aplikacije dodal svojo sliko, se tudi ta prikaže na zemljevidu, sicer pa ne.

  Različne načine ogleda Glympsov si lahko pogledaš v spodnjem videu.

  Glympse v praksi

  Glympse je nedvomno zelo uporabna aplikacija, ko želimo za določen čas deliti svojo lokacijo s tistimi, ki jim zaupamo. Njena glavna prednost je gotovo to, da podpira skoraj vse večje mobilne platforme; za razliko od npr. Applove iCloud storitve Find My Friends, ki je na voljo le iOS 5 uporabnikom. Hkrati je ogled Glympsa mogoč tudi na domačem računalniku, tako da lahko celo babici, ki verjetno nima pametnega telefona, nastavimo možnost spremljanja poti vnukov.

  Glavne omejitve aplikacije pa je nedvomno dejstvo, da je uporaba GPS-a za baterijo telefona precej požrešen hobi, zato je priporočljivo, da pred uporabo telefon do konca napolniš. Sicer lahko potrdim, da denimo HTC HD7, ki ga trenutno uporabljam in ki nima vrhunske baterije, brez težav zdrži nekaj urno deljenje lokacije, poraba podatkovnega prenosa pa je pri tem čisto zmerna. Malce pa dvomim v to, da bi baterija zdržala celodnevno deljenje brez polnjenja.

  Od operacijskega sistema telefona je odvisno tudi, ali bo aplikacija delovala v ozadju, zato je to dobro preveriti pod nastavitvami aplikacije.

  Glympse - Share Your Where

  Glede na vse skupaj pa ti lahko kljub določenim omejitvam aplikacijo le priporočam, sploh glede na ceno - zaenkrat je namreč uporaba aplikacije popolnoma brezplačna :) Aplikacije sicer verjetno ne boš uporabljal/a vsak dan, a prej ko slej prideš do situacije, ko potrebuješ točno tako storitev in svojo nalogo Glympse v tem primeru odlično opravi.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
287
24. september 2013
Glympse - na varen način prijateljem ali družini zaupaj, kje si
Aplikacije
Android, iOS