• /PublishingImages/App-Inventor-Android-telefon.jpg

  Google App Inventor v praksi [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Google je že julija predstavil orodje App Inventor, s katerim naj bi bilo ustvarjanje aplikacij za operacijski sistem Android enostavno kot sestavljanje Lego kock. Ko je v naše e-poštne nabiralnike končno prispel invajt, smo tudi sami preiskusili, ali te obljube držijo.

  Namestitev: priprava računalnika in telefona

  App Inventor je zaenkrat še v zaprti beta fazi, zato je potrebno za dostop zaprositi preko posebnega obrazca. Kot smo vajeni pri Googleovih storitvah, je dostop vezan na Gmail račun, vendar je App Inventor le deloma spletna aplikacij.

  Pred uporabo je namreč potrebno poskrbeti za inštalacijo posebnih komponent. Osnovni pogoj za uporabo je nameščena Java 6 in dodatek AppInventorExtras, ki je na voljo za operacijske sisteme Windows, Mac OS X in Linux.

  Android emulator

  Če želimo med gradnjo aplikacijo opazovati neposredno na Android telefonu, je potrebno posodobiti določene privzete nastavitve na telefonu. App Inventor lahko sicer uporabljamo tudi brez Android telefona, saj App Inventor vključuje tudi emulator. Seveda pa so določene funkcije v emulatorju omejene.

  App Inventor: oblikovanje na spletu in sestavljanka v Javi

  Ko se končno prebijemo čez vse namestitve in nastavitve, lahko začnemo z gradnjo Android aplikacij. App Inventor je sestavljen iz dveh osnovnih delov:

  • Designer: spletna aplikacija, v kateri določamo videz aplikacije, dodajamo komponente in določamo osnovne lastnosti komponent.
  App Inventor - Designer
  • Blocks Editor: java aplikacija, ki jo poženemo iz Designerja in preko katere komponentam določimo obnašanje. Npr. kaj se zgodi, ko uporabnik pritisne določen gumb. Programiranje poteka s sestavljanjem koščkov sestavljanke za različne komponente.
  App Inventor - Blocks Editor

  Preko Blocks Editorja se lahko povežemo z Android telefonom, ki je priklopljen preko USB-povezave, ali z emulatorjem.

  App Inventor - Android telefon

  V obeh primerih se aplikacija sproti posodablja, tako da lahko enostavno preverjamo delovanje komponent.

  Vodiči nam pomagajo pri učenju

  Za lažje spoznavanje orodja, je Google pripravil vrsto vodičev, ki nas vodijo čez postopek priprave enostavnih, pa tudi bolj kompleksnih aplikacij.

  App Inventor - Tutorials

  Pri testiranju sem se brez večjih težav prebila skozi osnovne vodiče, vendar nisem prepričana v to, da so vodiči dovolj enostavni za nekoga, ki ne pozna osnovnih konceptov programiranja. Prvi vodiči te še vodijo korak za korakom, zadnji izmed osnovih vodičev pa že zahteva, da obvladaš določene postopke iz prejšnjih vodičev.

  Je App Inventor dovolj enostven za začetnike?

  Vsekakor je programiranje s sestavljanjem koščkov sestavljanke bolj enostavno. Ni ti potrebno poznati pravih ukazov ali paziti na pravilno oblikovano kodo. Vseeno pa moraš točno vedeti, kaj želiš narediti in kako lahko do tega prideš.

  App Inventor code

  Zato sem v dvomih, kako bodo v App Inventorju znašli popolni začetniki. Že postopek namestitve, nastavitve telefona in preklapljanje med različnimi komponentami orodja ne bodo mačji kašelj za nekoga, ki mu že nameščanje preprostih programov ni povsem jasno. Designer del je sicer dokaj preprost in dobro dokumentiran, v Blocks Editorju pa že moraš vsaj približno vedeti, kaj so to spremenljivke, pogojni stavki ipd.

  Omejitve App Inventor aplikacij

  Google App Inventor predstavlja kot "enostaven, vendar zmogljiv". Oboje je do določene mere res, vendar se v praksi izkaže, da ima App Inventor kar nekaj omejitev. No, upoštevati je seveda potrebno dejstvo, da je orodje še v beta različici.

  Prva stvar, ki me je pri testiranju zmotila, je to, da App Inventor aplikacije zasedejo precej spomina. Že pri sestavljanju aplikacije s povezanim telefonom se lahko hitro posloviš od vsaj 4 MB internega spomina telefona. Tudi na SD-kartici moraš imeti dovolj prostora, saj jo App Inventor uporablja za shranjevanje slik iz aplikacij.

  Android - low on space

  Tudi končana, zapakirana aplikacija hitro zasede par mega spomina. In tu ni govora o super kompleksnih aplikacijah, ampak o enostavnih aplikacijah s par vrsticami kode.

  Druga omembe vredna omejitev je ta, da aplikacije zaenkrat podpirajo le en zaslon. Prav tako zaenkrat še ni ustrezno podprta uporaba aplikacije pri zasuku zaslona v vodoraven položaj. Omenjeni omejitvi naj bi sicer kmalu odpravili. Omejen je tudi dostop do naprave (npr. dostop in shranjevanje datotek nista podprta) in do spletnih API-jev.

  Ne podpira Android Marketa

  Če računaš na objavo App Inventor aplikacij na Android Marketu, imam prav tako slabo novico. App Inventor aplikacije namreč niso konfigurirane na način, ki bi bil primeren za objavo na Marketu. No, če sem čisto iskrena, je glede na trenutno velikost aplikacij, to v bistvu dobra novica. Vseeno pa lahko s prijatelji App Inventor aplikacije izmenjaš preko aplikacijske datoteke (.apk) ali QR kode, ki jo dobiš, ko aplikacijo zapakiraš.

  Za koga je torej App Inventor sploh uporaben?

  Glede na vse omejitve se gotovo sprašuješ, ali se sploh splača ubadati z App Inventorjem. Če je tvoj cilj profesionalna izdelava aplikacij za Android Market, je odgovor ne. App Inventor namreč ni nadomestilo za Android SDK. Če pa se šele učiš osnov programiranja in želiš ustvarjati aplikacije predvsem za osebno rabo, pa je odgovor pritrdilen.

  Google tudi na svojih straneh izpostavlja predvsem uporabnost App Inventor v poučevanju. In ravno tu je trenutno verjetno največja priložnost za uporabo App Inventorja. Za učence in študente, ki šele spoznavajo programiranje, je App Inventor dovolj enostaven, zabaven in zmogljiv, da spodbudi domišljijo in morda koga navduši, da se začne s programiranjem bolj resno ukvarjati.

  Učenje

  Zaenkrat torej App Inventor vidim predvsem v računalniških učilnicah na šolah in faksih.

  Povzetek

  Prednosti:
  • enostaven spletni vmesnik za oblikovanje aplikacij;
  • programiranje brez pisanja ukazov in preverjanje kode;
  • enostavne možnosti za deljenje aplikacij (datoteka, QR koda, namestitev na priklopljeni telefon);
  • kljub enostavnosti Blocks Editor ponuja precej naprednih programskih funkcij;
  • odlično orodje za učenje in poučevanje programiranja;
  • Android telefon ni nujen, možnost uporabe emulatorja.
  Slabosti:
  • še v beta različici, za uporabo potrebno povabilo;
  • zamuden postopek priprave računalnika in telefona;
  • počasno zaganjanje Blocks Editorja in emulatorja ter pri počasno povezovanje s telefonom/emulatorjem (Java);
  • nekompatibilnost z Android Marketom in tehnične omejitve aplikacij;
  • velikost App Inventor aplikacij.

  Kakšne so pa tvoje izkušnje ali pričakovanja glede App Inventorja?

  Dodatne povezave:

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
214
24. september 2013
Google App Inventor v praksi [M:Android]
Aplikacije
Android