• /PublishingImages/GoogleDocs_Android_add_doc.jpg

  Google Docs za Android omogoča pretvorbo slik v dokumente

  23. september 2013 - Alja Isaković

  GoogleDocs za Android - ikonaGoogle je končno predstavil Android aplikacijo, ki ponuja enostaven in hiter dostop do Google Dokumentov. Med najbolj zanimivimi funkcijami sta gotovo možnost pretvorba slike v dokument s prepoznanim besedilom in možnost deljenja dokumentov s kontakti na telefonu. Žal pa ima aplikacija tudi nekaj pomanjkljivosti.

  Aplikacija najboljši vtis naredi ob zagonu, saj je osnoven uporabniški vmesnik enostaven in prijeten za uporabo. Ponuja vse osnovne funkcije, ki jih pričakujemo v tovrstni aplikaciji: možnost brskanja in iskanja po dokumentih, pregledovanje glede na tip dokumentov, dodajanje in urejanje dokumentov.

  Žal smo pri pregledovanju in urejanju dokumentov razočarano ugotovili, da aplikacija pri tem uporablja kar (nekoliko neroden) spletni vmesnik, ki je na voljo tudi brez aplikacije na naslovu docs.google.com.

  Google Docs za Android - osnovni vmesnik

  Pri pregledovanju seznama dokumentov lahko dokumente preimenujemo, označimo kot priljubljene z zvezdico ali delimo z osebami iz imenika pri katerih imamo zapisan njihov e-poštni naslov. Zanimivo je, da dokumentov ne moremo brisati ali jih dodeliti v zbirke.

  Pri ustvarjanju novih dokumentov aplikacija ponudi tri možnosti: dokument, preglednica in dokument iz slike. Slednja oblika je glavna novost, ki jo prinaša aplikacija. Pri zajemu slike se namreč zaznano besedilo s pomočjo tehnologije OCR (Optical Character Recognition) pretovori v besedilo, ki ga je možno urejati.

  Pri testiranju te funkcije smo prišli do zelo mešanih rezultatov. Uspeh pretvorbe v besedilo je precej odvisen od pogojev zajema slika (svetloba, kontrast med črkami in papirjem). Pri testiranju smo ugotovili tudi, da pretvorba ne dela, če je besedilo v sliki obrnjeno, zato se priporoča zajem slike v pokončnem položaju mobitela.

  Google Docs za Android - dodajanje dokumentov

  Za lažje dodajanje novih dokumentov aplikacija ponuja tudi preprost widget. Le-ta ponuja hiter dostop do aplikacije, priljubljenih dokumentov, ki jih imamo označeno z zvezdico ("Starred"), možnost hitrega zajema in shranjevanja slike ter dostop do menija za ustvarjanje novih dokumentov.

  Google Docs za Android - widget

  Če uporabljaš več Google računov, aplikacija omogoča tudi menjavo med računi. Privzeto se ob zagonu sicer samodejno prikažejo dokumenti, vezani na glavni Google račun, ki ga imamo določenega na telefonu. Ker aplikacija zaseda kar precej prostora, je dobrodošla tudi možnost, da lahko v nastavitvah aplikacije določimo velikost pomnilnika in po potrebi pomnilnik izpraznimo.

  Glede na to, da gre za Googlovo aplikacijo, nas je sicer razočaralo dejstvo, da aplikacije ne moremo premakniti na spominsko SD-kartico, kjer bi ji lahko dodelili še več prostora za pomnilnik.

  Aplikacija Google Docs zaradi navedenih pomanjkljivosti še ne deluje čisto dodelano. V prihodnje bi si vsekakor želeli izboljšanega vmesnika za urejanje dokumentov, pogrešamo pa tudi možnost "offline" dostopa do dokumentov brez povezave do spleta. Vseeno se aplikacijo splača preizkusiti, sploh če na mobitelu pogosto uporabljaš Google Dokumente, saj je dostop preko aplikacije vseeno nekoliko hitrejši. Aplikacije je brezplačno na voljo na Android Marketplace-u, za hiter dostop lahko skeniraš tudi spodnjo QR kodo.

  Google Docs za Android - QR koda


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
248
24. september 2013
Google Docs za Android omogoča pretvorbo slik v dokumente
Aplikacije
Android