• /PublishingImages/jelly-bean-dialer.gif

  Google je predstavil Android 4.3 Jelly Bean

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Operacijski sistem Android je dobil še tretjo nadgradnjo Jelly Bean, tokrat označeno s številko 4.3. Le-ta prinaša predvsem novosti, ki bodo omogočile razvoj zmogljivejših aplikacij. Z uporabniškega vidika je še največja novost podpora omejenim profilom na tablicah. S tem bomo lahko npr. uporabniškim računom otrok omejili uporabo določenih aplikacij.

  Android 4.3 Jelly Bean je zanimiv predvsem zaradi tega, ker dodaja podporo za vrsto naprednih tehnologij. Razvijalci igric in drugih grafično bolj zahtevnih aplikacij se boste razveselili podpore za OpenGL ES 3.0. Uporabniki bomo to opazili pri še bolj realističnih in tekočih 3D grafikah.

  Najnovejši Jelly Bean dodaja tudi podporo za Bluetooth Smart, različico standarda Bluetooth 4.0 z nizko porabo energije. S tem se bodo lahko Android naprave povezovale z modernimi fitnes senzorji in drugimi napravami brez pretirane obremenitve baterije. Razvijalci aplikacij si lahko vse nove Android 4.3 API-je že ogledate na straneh za razvijalce.

  Z uporabniškega vidika bo poleg omejenih profilov na tablicah manjše nadgradnje deležna aplikacija za telefoniranje. Ob pritisku na številke bo Android pametno priporočal številke in imena iz imenika. Google je v novi različici dodal tudi izboljšano podporo za arabščino in druge, za nas eksotične, jezike, ki zahtevajo posebno postavitev. Izboljšan naj bi bil tudi algoritem, ki skrbi za prepoznavo dotikov na virtualni tipkovnici, s čemer bo vnos besedil še lažji. Seznam ostalih novosti si lahko ogledaš na uradni Jelly Bean strani.

  Skratka, že tretja reinkarnacija Jelly Beana ponovno ponuja cel kup manjših izboljšav za Android mobitele in tablice, ki bodo naredile vsakodnevno uporabo še bolj prijetno. Seveda boste izboljšave lahko prvi poskusili lastniki najnovejših Nexus naprav (Nexus 4, 7, 10, Galaxy Nexus), ostali pa boste morali počakati na nadgradnje proizvajalcev. HTC in Samsung sta že potrdila, da preučujeta novo različico in se odločata, katere naprave bosta blagoslovila z nadgradnjo. Iz Avstralije pa prihaja novica, da naj bi Samsung že načrtoval nadgradnjo 4.3 za Galaxy Note II, brez vmesne postojanke pri različici 4.2.2.

  Prav veliko časa za razmislek ne bo, saj se že za oktober napoveduje naslednja večja nadgradnja na Android 5.0 z ljubkovalnim imenom Key Lime Pie.

  Avtor: Manu Cornet

  Vir: Official Android Blog

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
548
24. september 2013
Google je predstavil Android 4.3 Jelly Bean
Novice
Android