• /PublishingImages/Google_Keep-Chrome.jpg

  Google Keep: še ena mobilna aplikacija za ustvarjanje beležk in zapiskov

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Raznih aplikacij za ustvarjanje beležk in zapiskov na pametnih telefonih res ne manjka. Med najbolj znanimi je gotovo Evernote, ki je na voljo na praktično vseh platformah, da raznih aplikacij proizvajalcev Android naprav niti ne omenjam. A kljub temu se je Googlu zadelo, da je to področje še neizkoriščeno, zato so včeraj javnosti predstavili storitev Google Keep, ki je na voljo preko spleta in v obliki Android aplikacije.

  Google Keep na spletu in na Android napravah

  Google Keep ne ponuja nič presenetljivo novega. Po namestitvi brezplačne aplikacije Google Keep na svoj Android mobitel (potrebna je Android različica vsaj 4.0), si lahko na domači zaslon namestimo bližnjice za hitro dodajanje zapiskov. V beležke lahko shranjujemo besedilo, slike, zvočne zapiske, sezname opravil ter izbiramo med različnimi barvami ozadja. Na tistih redkih napravah z Androidom 4.2+, je možno bližnjice za dodajanje zapiskov dodati tudi na zaslon za zaklepanje.

  Do svojih Google Keep zapiskov lahko dostopamo tudi preko spleta na naslovu http://drive.google.com/keep, kjer imamo na voljo pregled nad zapiski, ki precej spominja na priljubljeno storitev Pinterest. Google Keep seveda za sinhronizacijo zapiskov med napravami uporablja svojo oblačno storitev Google Drive. Google pa v ozadju poskrbi še za samodejni prepis zvočnih beležk (ne v slovenščini, seveda) in zmogljiv iskalnik po zapiskih.

  Zaenkrat je torej funkcionalnost precej omejena. Zanimivo je recimo to, da beležke Google Keep še ne moremo deliti s prijatelji, kot to lahko počnemo s preostalimi dokumenti in datotekami v Google Drive. Precej ostalih sorodnih storitev, vključno z Evernote, to že podpira. Google sicer obljublja, da bo v prihodnjih tednih omogočen dostop do zapiskov tudi neposredno preko Google Drive, vendar format zapiskov še ni znan.

  Negotova prihodnost Googlovih storitev izven Google+

  Super, še ena nova Google storitev, ne? No, malce nerodno je le dejstvo, da je Google novo storitev predstavil le teden za tem, ko so napovedali novo serijo Googlovega spomladanskega čiščenja storitev, ki se jim več ne splača vzdrževati. Jezo interneta so si tokrat nakopali s tem, da so na pokopališče Googlovih storitev dodali Google Reader. Gre za priljubljen bralnik za vire RSS, s pomočjo katerega sem tudi sama vsakodnevno spremljala novosti iz stotine mojih najbolj priljubljenih blogov in spletnih mest.

  Google Reader je menda kljub priljubljenosti odpustnico dobil zaradi nesojenega družabnega omrežja Google+, ki ga izven čet Googlovih zaposlenih le redko kdo uporablja. Zato se pri pojavi še ene "brezplačne" Googlove storitve seveda postavlja vprašanje, koliko časa bo sploh na voljo oziroma kdaj jo bo Google poskušal na silo povezati z omrežjem Google+? Zato bom sama Google Keep vsaj zaenkrat raje preskočila. Pa ne samo zaradi negotove prihodnosti, ampak tudi zaradi tega, ker res že obstaja cela množica alternativ za ustvarjanje zapiskov na 101 način, tako da res ni problem najti aplikacije, ki bi ustrezala tvojemu osebnemu stilu.

  Kaj pa ti praviš na Google Keep? Boš uporabljal/a to novo storitev ali imaš že priljubljeno aplikacijo za beleženje vseh pomembnih idej in spominov?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
487
24. september 2013
Google Keep: še ena mobilna aplikacija za ustvarjanje beležk in zapiskov
Aplikacije
Android