• /PublishingImages/Android-Jelly_Bean-google_search.jpg

  Google predstavil Android 4.1 Jelly Bean in tablico Nexus 7

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Kljub temu, da Android 4.0 Ice Cream Sandwich uporablja šele 10 % Android uporabnikov, je Google svojo razvijalsko konferenco I/O začel s predstavitvijo različice 4.1 z imenom Jelly Bean. Tokratna nadgradnja večjih sprememb ne prinaša, je pa Google končno predstavil tudi svojo tablico Nexus 7, ki jo bo poganjala neokrnjena različica najnovejšega okusa Androida.

  Android 4.1 Jelly Bean teče kot po maslu

  Že oznaka nove različica Androida nakazuje na to, da Jelly Bean, ki je na Google kampusu že dobil svojo simpatično skulpturo, prinaša predvsem manjše novosti. A to seveda ne pomeni, da so le-te kaj manj zanimive.

  Najprej je Google predstavil projekt "maslo" (Project Butter), ki izboljša delovanja celotnega operacijskega sistema. V Jelly Bean bodo različni elementi sistema bolje sodelovali med seboj, izboljšana je tudi odzivnost dotikov na zaslonu, razvijalci pa bodo dobili nova orodja, ki jim bodo pomagala pri optimizaciji aplikacij (podrobna predstavitev razvijalskih novostih je že na voljo v uradni dokumentaciji). No, kar je za uporabnike pomembno je to, da bo Jelly Bean deloval tekoče kot po maslu, sploh v primerjavi s prejšnjimi različicami Androida.

  Dobrodošla in še bolj opazna novost je izboljšano urejanje bližnjic in widgetov na domačih zaslonih. Slednje precej spominja na uporabniški vmesnik, ki ga je pred kratkim predstavil Sharp. Bolj prilagodljiva in zmogljiva bodo tudi obvestila, ki bodo podpirala različna priročna dejanja (npr. vračanje klica, upravljanje z alarmom, hitro odgovarjanje na sporočila). Tisti, ki pri pisanju uporabljate glasovno tipkanje, bo razveselila možnost prepoznavanja glasu brez podatkovne povezave (za začetek bo sicer podprta samo ameriška angleščina). Izboljšana bo tudi dostopnost za slepe in slabovidne uporabnike.

  Manjše izboljšave bodo deležne tudi osnovne Android aplikacije. V aplikaciji Kamera za zajem slik bo sedaj olajšan dostop do že posnetih slik. Podobno funkcionalno sicer že ponujata tako Windows Phone kot iOS. Izboljšav bo deležna tudi funkcionalnost NFC Bean za hitro in enostavno izmenjavo vsebin in povezovanje naprav. Trgovina Google Play bo sedaj povečala nabor vsebin s filmi, TV serijami in revijami. Seveda je vprašanje, kaj od tega bomo lahko kupovali pri nas.

  Lepši, pametnejši Google iskalnik sam ponuja relevantne informacije

  Precej pozornosti je bilo deležen tudi Google iskalnik. Vizualno lepši, pri ponujajo odgovorov pametnejši. Kot je te dni moderno, je seveda velik poudarek na izboljšanem glasovnem iskanju. Ne glede na način iskanja se bo novi iskalnik potrudil ponuditi lepo oblikovano kartico z najboljšim odgovorom. Slednje precej spominja na način odgovarjanja, ki ga je uvedla jabolčna virtualna asistentka Siri. Za razliko od Siri pa so pri Google iskalniku vedno na dnu strani pri roki tudi klasični Google rezultati (s sponzoriranimi AdWords oglasi, seveda).

  Še najbolj zanimiva novost iskalnika je funkcija Google Now, ki glede na lokacijo in okoliščine ponudi relevantne informacije. Npr. v bližini avtobusne postaje bo iskalnik sam znal prikazati napovedi prihodov avtobus, v primeru, da imamo v koledarju sestanek, pa nam bo znal povedati, kdaj moramo zapustiti trenutno lokacijo, da bomo pravočasno prišli na sestanek.

  Jelly Bean na voljo julija, Android vztrajno osvaja svet

  V nove bonbončke, ki jih prinaša Jelly Bean, bodo uporabniki novih Nexus naprav lahko ugriznili že naslednji mesec. Seveda je zopet vprašanje, kdaj bodo vsi proizvajalci Android naprav poskrbeli za nadgradnjo. Pri nadgradnji na ICS se namreč z ažurnostjo niso ravno izkazali. Upamo lahko le, da jim bo Jelly Bean z manj radikalnimi spremembami lažji izziv.

  Mimogrede, Google je med predstavitvijo postregel tudi z nekaj zanimive statistike. Do sedaj je bilo po celem svetu aktiviranih že 400 milijonov Android naprav, Android družini pa se sedaj vsak dan pridruži že milijon novih naprav.  Vse te Android naprave pa lahko sedaj uživajo že v več kot 600.000 aplikacijah.

  Zmogljiva in cenovno dostopna tablica Nexus 7

  Luč sveta je končno ugledala tudi prva Nexus tablica, o kateri se je šušljalo že kar nekaj časa. Oznaka Nexus seveda pomeni, da bo tablico poganjala neokrnjena Googlova različica Androida. Kot se za Nexus napravo spodobi, bo seveda na trg prišla z najnovejšim okusom Androida 4.1 Jelly Beam. V celotnem sistemu pa je seveda poudarek na Googlovih storitvah, za katere je Google pripravil kopico uporabnih widgetov.

  Googlova tablica Nexus 7 z Android 4.1 Jelly Bean

  Tablico bo izdelovalo podjetje Asus, uradno pa se bo imenovala Nexus 7. Kot smo pri Android tablicah vajeni, ime izvira iz 7 palčnega (17,78 cm) HD zaslona z resolucijo 1280 x 800. Za nemoteno delovanje najnovejšega Androida bo skrbel 1,3 GHz štiri-jedrni Tegra 3 procesor, GeForce 12-jedrni GPU, 1 GB RAM-a, na tablici ne bo manjkala tudi 1,2 megapikselna sprednja kamera za video klice in NFC-čip za enostavno izmenjavo vsebin. Baterija na tablici naj bi zdržala do 9 ur gledanja HD videa, tablica pa bo na voljo bo v 8 in 16 GB različici.

  Lepo presenečenje je tudi cena. Za 8 GB različico bo namreč potrebno odšteti le 199 ameriških dolarjev (249 USD pa za 16 GB različico), kar je povsem primerljivo z Amazonovo tablico Kindle Fire. Ob nakupu nam bo Google podaril tudi 25 USD dobroimetja za trgovino Google Play ter nekaj ekskluzivnih vsebin. Za začetek lahko Američani, Kanadčani, Angleži in Avstralci tablico Nexus že sedaj naročijo v trgovini Google Play, razpošiljati pa jo bo Google začel v sredini julija. Dodatne države bodo dodane naknadno. Upajmo, da bo pri tem Google pomislil tudi na nas!

  Več o tablici lahko izveš v spodnjem predstavitvenem videu.

  Nexus Q za predvajanje Google Play vsebin v domačem kinu

  Na koncu uvodne predstavitve razvijalske konference je Google predstavil še multimedijsko napravico Nexus Q, ki nam bo v domačem kinu olajšala predvajanje glasbe, filmov in drugih vsebin, ki smo jih kupili v trgovini Google Play. Seveda se Nexus Q odlično razume z različnimi Android napravami, kar bo idealno za gledanje filmov ali poslušanje glasbe v prijetni družbi. Q bo sprva za 299 USD na voljo le čez lužo, več o tej igrački pa lahko izveš v spodnjem videu.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
372
24. september 2013
Google predstavil Android 4.1 Jelly Bean in tablico Nexus 7
Novice
Android