• /PublishingImages/Google_Music-web.jpg

  Google preko Android Marketa sedaj ponuja tudi glasbo

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Google je že maja letos za izbrance v ZDA ponudil storitev Music Beta, ki je omogočala brezplačno shranjevanje glasbe v Googlovem oblaku in poslušanje preko spleta ali Android telefona. Storitev, po novem imenovana Google Music, je sedaj prosto dostopna vsem uporabnikom v ZDA. Ti bodo lahko na Android Marketu glasbo tudi kupovali ter jo delili z Google+ prijatelji.

  Google Music še naprej z brezplačnim nalaganjem v oblak

  Google Music v spletnem brskalniku

  Osnovna storitev Google Music ostaja ista kot v Beta različici: uporabniki iz ZDA lahko brezplačno v oblak naložijo do 20.000 skladb s svojega računalnika. Google obljublja tudi posebno aplikacijo za Windows, Mac OS X in Linux, ki bo ta postopek poenostavila. Naložene skladbe lahko nato uporabniki na Android telefonu ali preko spletnega predvajalnika predvajajo neposredno iz oblaka ali jih na telefonu označijo za poslušanje brez podatkovne povezave.

  Android Market z glasbeno trgovino, priložnost za glasbenike

  Music sekcija na Android Marketu

  Novost, ki jo je Google predstavil v sredo, pa je možnost nakupa glasbe preko nove glasbene trgovine na Android Marketu. Googlu k sodelovanju še ni uspelo prepričati vseh velikih založb, bodo pa tri glavne (Universal, EMI in Sony Entertainment) skupaj z vrsto manjših založb za začetek ponudile 8 milijonov skladb, kmalu naj bi se ta številka povzpela na 13 milijonov. Za primerjavo: Applov iTunes Store jih po vsem svetu ponuja 20 milijonov.

  Je pa Googlu uspelo prepričati vrsto znanih glasbenikov (Rolling Stones, Coldplay, Busta Rhymes, Shakira, Pearl Jam, Dave Matthews Band, Tiësto), da bodo ekskluzivno za Google Music ponudili svežo glasbo in posnetke koncertov. Poleg tega bo večina ekskluzivne vsebine oboževalcem na voljo brezplačno.

  Stran skupine na Android Marketu

  Google Music bo hkrati poskrbel tudi za še neuveljavljene glasbenike. Preko storitve Artist Hub se bodo lahko namreč predstavili tudi glasbeniki brez založbe ter uporabnikom Android Marketa prodajali svojo glasbo in druge vsebine. Google bo pri tem, tako kot smo vajeni že pri prodaji mobilnih aplikacij, pobral 30% delež od prodaje, podprta pa bo tudi povezava z YouTube kanali glasbenikov. Žal pa bo tudi možnost prodaje glasbe preko Artist Hub-a sprva na voljo le za glasbenike v ZDA.

  Google Music Android aplikacija, možnost deljenja na Google+

  Google Music kot Android aplikacija

  Seveda je ena glavna prednost storitve Google Music ta, da ponuja dostop do naložene ali kupljene glasbe tudi na Android telefonih. V ta namen je Google predstavil tudi novo uradno aplikacijo s svežim videzom, ki se bo lepo skladal z Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich. V prihodnjih dneh bo glasbena trgovina dodana tudi v aplikacijo Android Market na napravah, ki imajo nameščen vsaj Android 2.2 (Froyo).

  Deljenje kupljene glasbe na Google+

  Kot smo zadnje čase pri Googlu vajeni, bo nova storitev omogočala tudi enostavno deljenje kupljene glasbe na družabnem omrežju Google+. Pri tem je zanimivo, da bodo lahko prijatelji in sledilci na Google+ brezplačno poslušali celotne deljene skladbe ali albume. Poslušanje glasbe na tak način že deluje tudi v obstoječih Google+ aplikacijah.

  Različne možnosti, ki jih ponuja Google Music, si lahko pogledaš tudi v spodnjem predstavitvenem videu.

  Google Music in konkurenčne storitve Amazona, Appla ter ostalih

  Kljub temu, da Google svojo novo storitev predstavlja kot nekaj čisto novega, ni težko ugotoviti, da je Google Music odgovor na marsikatero obstoječo storitev konkurenčnih podjetij.

  Google Music - nakup glasbe in predvajanje od kjerkoli

  Amazon MP3 Store, Cloud Drive in Cloud PlayerMožnost shranjevanja glasbe v oblaku denimo brezplačno ponuja Amazon s storitvijo Cloud Drive. Tudi Cloud Drive omogoča dostop do glasbe preko spletnega brskalnika ali Android telefonov, Kindla Fire in iPad-a. Brezplačno je na voljo 5 GB prostora (do 1.000 skladb), z dodatno letno naročnino pa lahko ta prostor povečamo vse tja do 1.000 GB brez omejitve števila skladb.

  Amazon seveda ponuja tudi svojo digitalno glasbeno trgovino Amazon MP3 Store. Glasba, ki jo kupimo v Amazonovi trgovini, je prav tako dostopna preko Amazon Cloud Playerja, s tem da pri kupljeni glasbi omejitve prostora za shranjevanje ne veljajo. Žal pa tako kot za Google Music velja, da nobena od omenjenih Amazonovih spletnih glasbenih storitev v Sloveniji še ni podprta.

  Apple iTunes Store, iCloud in iTunes MatchiCloud iTunes v oblakuNajvečji igralec na področju prodaje glasbe preko spleta je seveda Apple, ki je vrata svoje iTunes Music Store odprl že pred osmimi leti. Od konca septembra je dostop do glasbene trgovine mogoč tudi pri nas. iOS 5 je na iNaprave s pomočjo storitve iCloud prinesel tudi možnost preproste sinhronizacije kupljene glasbe tako na računalnikih kot na iOS napravah.

  Ta teden smo dočakali še manjkajoči del iTunes v oblaku: iTunes Match. iTunes Match za 24,99 USD letno poskrbi za prenos glasbe, ki smo jo… kupili preko drugih kanalov, v iTunes oblak. Vendar pri tem Apple za razliko od Google Music in Amazon Cloud Drive poskrbi za to, da so v iCloud dodane skladbe v višji kakovosti. Se pravi, pri iTunes Match večinoma ne gre za prenos obstoječe zbirke (čeprav je tudi to možnost), ampak za to, da nam iCloud samodejno ponudi skladbe iz lastne zbirke v boljši kakovosti. Žal pa je trenutno iTunes Match na voljo le v ZDA.

  Facebook in SpotifyGoogle pa z možnostjo deljenja kupljene glasbe preko Google+ stopa na prste še nekomu: konkurentu Facebooku s povezanimi aplikacijami, kot je denimo Spotify. Spotfiy sicer za razliko od Google Music temelji na pretočnem poslušanju (streaming) glasbe (tudi na vseh večjih mobilnih platformah), vendar je v zadnjem času velik poudarek tudi na deljenju poslušane glasbe s Facebook prijatelji. Žal sicer tudi za Spotify velja, da še ni na voljo v Sloveniji.

  Zaenkrat pestra izbira le v ZDA

  Možnost dostopa do svoje glasbene zbirke od kjerkoli, na katerikoli mobilni napravi, postaja prioriteta za vse večje igralce na trgu. Tudi Nokia je denimo na svojih prvih Windows Phone telefonih veliko pozornosti namenila enostavnemu poslušanju in nakupovanju glasbe. Seveda vse večja konkurenca pomeni vse večjo izbiro za uporabnike. A kaj, ko lahko trenutno v bogati izbiri ponudnikov uživajo predvsem v ZDA.

  Google Music ni na voljo pri nas

  Zato upamo, da bodo tako Google Music kot druge konkurenčne storitve kmalu zašle tudi v naše kraje. Trenutno pri nas v enostavnem prenosu glasbe preko oblaka lahko uživate le iOS uporabniki, ki glasbo kupujete v iTunes Store, Android uporabniki pa bomo na tovrstno možnost morali še malce počakati.

  Katere storitve si ti najbolj želiš pri nas? Google Music, Amazon Cloud Player, iTunes Match, Spotify ali kaj drugega?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
293
24. september 2013
Google preko Android Marketa sedaj ponuja tudi glasbo
Aplikacije
Android