• /PublishingImages/Google_Offers.jpg

  Google Wallet želi tvoj mobitel spremeniti v denarnico

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Google WalletGoogle je končno potrdil govorice: Google Wallet in Offers sta novi storitvi, ki bosta na telefonih omogočili mobilno plačevanje s tehnologijo NFC. Googlova denarnica bo kot aplikacija sprva na voljo v ZDA na Android telefonu Nexus S, napoveduje pa zanimivo prihodnost plačevanja in zbiranja popustov z mobiteli.O tehnologiji NFC, ki napravam vseh vrst omogoča plačevanje s kratkim dotikom na terminalu, se zadnje čase veliko govori. Tudi na Tehniku smo že pisali o različnih možnih načinih uporabe. A ker se NFC šele počasi prebija na naše naprave, do sedaj še ni bilo ponudnika, ki bi podpiral NFC plačevanje z mobiteli.

  Google Wallet in Offers testno v ZDA

  Kot kaže, se je Google odločil narediti prvi korak s storitvijo Google Wallet. V sodelovanju s podjetji Citi, MasterCard, First Data in Sprint želi namreč Google naš telefon spremeniti v denarnico, ki bo omogočala enostavno in hitro plačevanje. Hkrati bo Googlova denarnica preko storitve Google Offers zmožna zbirati tudi različne kupone za popuste in kartice zvestobe za sodelujoča podjetja.

  Google Offers

  Google Offers omogoča zbiranje popustov in kartic zvestobe (vir: Google)

  Kot smo že vajeni pri vseh novih Googlovih storitvah, bo tudi Google Wallet sprva testno na voljo le v ZDA. Kot že rečeno, bo na začetku Googlov Android telefon Nexus S, ki ga v ZDA prodaja mobilni operater Sprint, edini mobitel z Google Wallet aplikacijo. Nexus S je sicer že nekaj časa na voljo tudi v Mobitelovi ponudbi.

  Google Wallet bo sprva možno povezati z MasterCard kartico banke Citi in Google Prepaid Card, ki jo bo možno napolniti s katerokoli kreditno kartico. Plačevanje pa bo možno na mestih, ki že podpirajo sistem MasterCard PayPass (MasterCard plačilne kartice z NFC čipom).

  Plačevanje z Google Wallet

  Postopek plačevanja z aplikacijo Google Wallet (vir: Google)

  Veliko vprašanje pri mobilnem plačevanju je gotovo varnost in zasebnost. Google zagotavlja, da bo za oboje dobro poskrbljeno z enkripcijo podatkov in različnimi varnostmi mehanizmi v programski opremi. Tako npr. druge Android aplikacije ne bodo imela dostopa do podatkov o naši kreditni kartici v Googlovi denarnici. Dodatno zaščito bo nudila tudi PIN-številka za potrditev transakcije in dejstvo, da je NFC antena v mobitelu aktivna le, ko je zaslon prižgan.

  Google Wallet in varnost

  Za dostop do Google Wallet je potrebna PIN-koda (vir: Google)

  Ali bo Google postal vodilen na področju mobilnega plačevanja?

  Kljub temu, da sta Google Wallet in Offers na papirju zelo zanimivi storitvi, bomo verjetno še nekaj časa morali naokoli hoditi s klasično  denarnico. Zaenkrat namreč še ni znano, kdaj bo storitev na voljo tudi izven meja ZDA in kdaj bodo podprti tudi drugi pametni telefoni z NFC čipi. Google je načeloma pripravljen podpreti tudi druge operacijske sisteme, a mobitelov z NFC čipi zaenkrat še ni na pretek. Google menda pričakuje, da bo do leta 2014 okoli polovica pametnih telefonov imela integrirane NFC čipe.

  Hkrati velja omeniti, da so nekateri skeptični tudi glede Googlove zmožnosti nudenja tovrstne storitve. Predstavnik PayPal-a, vodilnega ponudnika spletnega plačevanja, opozarja na to, da je tehnologija le en del zagotavljanja plačevanja in da drugačen način plačevanja ni nujno sam po sebi boljši od obstoječih načinov. No, PayPal sicer že toži Google, ker naj bi bivši PayPal-ov zaposleni prekršil pogodbo in Googlu predal zaupne informacije.

  Tožba sicer po eni strani kaže na to, da je Google projekt vzel zelo resno. Iz spodnjega videa je razvidno tudi, da je Google za nudenje možnosti plačevanja preko Google Wallet že prepričal nekaj znanih prodajnih mest.

  Prvi koraki v smeri mobilnega plačevanja z NFC so torej v teku, le čas pa bo pokazal, ali je to pot v pravo smer. Na Tehniku vsekakor ne bi imeli nič proti denarnici v mobitelu, ki bi zmanjšala balast v naših žepih in združila vse kartice zvestobe, ki nam jih vztrajno ponujajo že skoraj vse trgovine. Kaj pa ti meniš? Zaupaš Googlu in bi uporabljal/a Googlovo denarnico?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
254
24. september 2013
Google Wallet želi tvoj mobitel spremeniti v denarnico
Aplikacije
Android