Redmi Note 7 Pro in kamere naslednje generacije z 48 MP

Matej Ribič 23. januar 2019 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/redmi-note7-ribic-jan19-hero.jpg

Xiaomi že od nekdaj predstavlja znamko, ki za vaš denar ponudi ogromno, tokrat pa na spletu navdušuje z novim mobitelom Redmi Note 7 Pro.

Gre za naslednika oziroma različico Pro modela Redmi Note 7, ki je že izšel ta mesec, ampak zanj po vsej verjetnosti še niste slišali, saj je namenjen izključno kitajskemu trgu. Redmi Note 7 je pričakal izjemno topel sprejem, razlog za to pa je predvsem nov Samsungov senzor, ki obljublja odlične fotografije. Tako Samsung kot tudi Sony sta lansko poletje predstavila nove senzorje, s katerimi bodo opremljene bodoče kamere na mobitelih in ki podpirajo vse do 48 MP, takšni mobiteli pa bodo prišli na trg že letos. Redmi Note 7 Pro bo tako lahko v celoti izkoristil Sonyjevo kamero z 48 MP, opremljen pa bo z novim čipom Snapdragon 675. Kupiti ga bo mogoče že od 200 EUR dalje.

 

Redmi Note 7 Pro po vsej verjetnosti ne bo na voljo pri nas, ga bo pa verjetno mogoče dobiti na evropskem trgu. Ob njegovi izdaji bomo tako lahko primerjali Samsungov in Sonyjev senzor, mobitel pa bo eden izmed prvih, ki bo opremljen z obetavnim senzorjem z 48 MP. Po vsej verjetnosti bomo te senzorje kmalu lahko videli tudi pri znamkah, ki so na slovenskem trgu bolj znane, tako Samsung kot tudi Sony pa obljubljata kakovost slik naslednje generacije.

 

Še preden se vprašate, zakaj pri mobitelih sploh potrebujemo 48 MP, vam naštejem nekaj prednosti, ki jih s seboj prinaša tak senzor. Mobitel bo opremljen s kamero Sony IMX586, ki bo omogočala povečavo, brez vpliva na kakovost (Lossless Digital Zoom). Kamera z 48 MP bo ob nizki svetlobi združila sosednje slikovne pike in ponudila sliko v nižji ločljivosti, ampak bo ta bistveno svetlejša. Proizvajalec prav tako obljublja do štirikrat boljši dinamični razpon, ki bo še dodatno izboljšal naše slike, senzor pa bo ponujal tudi zajem posnetkov do ločljivosti 4K pri 90 sličicah na sekundo. Sonyjev senzor po diagonali meri le 8 milimetrov in po trditvah proizvajalca te kamere na mobitelih ne bodo prodirale iz ohišja, kot se je to dogajalo v preteklosti pri mobitelu Nokia Lumia 1020 in tudi danes pri Huaweiju P20 Pro (oba sta opremljena z velikim senzorjem in ločljivostjo 40 MP).

 

Vse to se sliši nekoliko predobro, da bi bilo res, sploh glede na ceno. Da bomo takšne mobitele lahko kupili že od 200 do 250 EUR, je res neverjetno, razlog pa je dokaj nizka cena senzorja. Sonyjev IMX586 stane le 27 USD. Vsekakor bo treba počakati in se nato prepričati o obljubljeni kakovosti, brez dvoma pa bodo takšni senzorji bistveno okrepili mobitele nižjega razreda. Mogoče bo leto 2019 leto, ko bodo slike ne glede na to, koliko denarja bomo odšteli za mobitel, odlične.

Viri: weibo.com, news.samsung.com, sony.com, mi.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. januar 2019
4410
23. januar 2019
Redmi Note 7 Pro in kamere naslednje generacije z 48 MP
Android