• /PublishingImages/hbo-go-ipad3.jpg

  HBO GO

  24. september 2013 - Tehnik

  HBO je najbolj priljubljena skupina premijskih televizijskih programov na svetu, znana po izboru najnovejših filmov in kakovostni lastni televizijski produkciji. Med njihovimi najbolj odmevnimi serijami so vsekakor Prava kri, Igra prestolov, Sopranovi in Pod rušo, filme pa pogosto pričnejo predvajati že manj kot leto dni po kinematografski premieri. Poleg 24-urnega televizijskega sporeda na petih programih (HBO, HBO Comedy, Cinemax, Cinemax 2 in po novem še HBO HD) pa HBO tudi v Sloveniji že nekaj časa ponuja storitev HBO OD (HBO On Demand – na zahtevo), ki jo uporabniki SiOL BOX-a najdemo na kanalu 44. HBO OD ponuja ogled prek 200 filmov in serij v udobju domačega kavča, kadar koli si to zaželimo.

  Tron: Zapuščina v HBO GO na iPadu

  Čeprav je kavč fina stvar, pa si film ali serijo včasih želimo ogledati tudi kje drugje. Na primer v kuhinji, na terasi ali na obisku pri sorodnikih. Televizorja, SiOL BOX-a in celotne napeljave pač ne moremo vlačiti s seboj. Lahko pa odslej v takih primerih uporabimo HBO GO. To je nova HBO-jeva storitev, ki njihove vsebine prinaša na računalnike, mobitele in tablice. Uporaba je nadvse preprosta in za naročnike HBO brezplačna.

  Vroče vsebine HBO GO v spletnem brskalniku

  Tehnične zahteve

  Na računalniku je treba zgolj obiskati spletno stran HBO GO, za mobilne naprave pa sta na voljo aplikaciji za Android in iOS. Pri uporabi z računalnikom je poglavitna tehnična zahteva nameščeno aplikacijsko ogrodje Microsoft Silverlight, ki deluje v okoljih Windows (Windows XP ali novejši) in Mac OS X (Mac OS X 10.4 ali novejši, le v računalnikih z Intelovim procesorjem) z večino najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov (Firefox in Safari na obeh sistemih, Chrome in Internet Explorer pa samo na Windows). Pri zahtevah strojne opreme je naveden zgolj 2 GHz procesor.

  Izbor filmov HBO GO na iPadu

  Pri aplikacijah so na iOS podprti mobiteli iPhone od 3GS naprej, iPod touch od 3. generacije naprej in oba iPada. Za Android so zahteve nekoliko bolj zapletene, podprti so mobiteli z ločljivostjo vsaj 480 × 800 pik, 512 MB pomnilnika in gigaherčnim procesorjem ter Androidom 2.0 ali novejšim. Pri HBO tudi preizkušajo mobitele posameznih proizvajalcev, ki so navedeni na spletni strani HBO GO. V času pisanja tablice s Honeycombom še niso bile podprte.

  Uporaba

  HBO GO je mogoče uporabljati na do treh napravah hkrati. Pred prvo uporabo se moramo registrirati, kar je najbolje narediti na spletni strani, saj je vnos podatkov lažji, stran tudi ponuja več možnosti, predvsem možnost odstranitve posameznih naprav. Ko smo enkrat opravili registracijo, se na kateri koli napravi preprosto prijavimo v HBO GO s svojim SiOL-ovim e-poštnim naslovom in geslom, ki smo ga določili pri registraciji. Za uporabnike z več napravami je lahko nekoliko nevšečno trajanje odstranitve naprave, saj je za prijavo nove naprave treba počakati kar štiri ure po odstranitvi trenutne naprave. Žal zgolj odjava znotraj aplikacije ali strani v spletnem brskalniku ne zadošča.

  Vroče vsebine HBO GO na iPadu

  Prvi zagon aplikacije prikaže izpostavljene vsebine ("Vroči izbor"), na mobitelu v stolpcu ali razpredelnici, na tablici in računalniku pa z enim filmom ali serijo v ospredju čez večino zaslona in vrstico ostalih vsebin na dnu. V brskalniku izberemo posamezne kategorije (Filmi, Serije, Dodatne vsebine, Izvirna produkcija, Imperij pregrehe II.) iz menija na vrhu strani, na iPadu ali mobitelu pa s pritiskom na ikono v zgornjem desnem kotu. Vsebine v kategoriji se nato prikažejo v mreži, podobni ploščicam v Windows Phone 7. To nas je najbolj navdušilo na računalniku, kjer se nato posamezni film ali serija samodejno poveča, prične pa se prikazovati tudi napovednik zanj. Klik na posamezno ploščico prikaže osnovne podatke (trajanje, kratek opis), možnost predvajanja vsebine ali napovednika ali dodajanja v "Moj izbor". Tega najdemo v brskalniku spodaj levo na strani, na mobilnih napravah pa v zgornjem levem kotu. Ko vsebino dodamo v eni izmed naprav, se pojavi tudi v ostalih. Drug način dostopa do vsebin je z iskalnikom, ki je v brskalniku na standardnem mestu zgoraj desno, v mobilnih napravah dosegljiv s pritiskom na simbol povečevalnega stekla poleg napisa HBO GO.

  Izbor vsebin HBO GO na mobitelu HTC Sensation

  Ogled filmov in serij

  Ko si izberemo film ali serijo po svojem okusu, kliknemo predvajanje in po krajšem preverjanju licence ter predpomnjenju (buffering), se predvajanje prične. HBO priporoča za ogled na računalniku vsaj 1 Mb/s proste pasovne širine, na mobilnih napravah pa vsaj 512 Kb/s. Pri tako visokih zahtevah je jasno, da lahko ogled filmov prek mobilnega omrežja hitro izprazni zakupljeno količino prenosa podatkov, zato je priporočljivo uporabljati HBO GO predvsem kadar se nahajamo v domačem brezžičnem omrežju. Kljub krepko višji pasovni širini (20 Mb/s SiOL optika in 15 Mb/s DSL) je med preizkušanjem na mobilnih napravah občasno prihajalo do zastojev v predvajanju in kockaste slike. Na računalniku teh težav nismo opazili. Vsebine si lahko ogledamo v celozaslonskem načinu s črtami zgoraj in spodaj, ali pa s povečavo na cel zaslon (z odrezanimi robovi ob straneh). Med predvajanjem lahko izberemo tudi podnapise, če jih želimo. Privzeto se prikažejo le v brskalniku, v aplikacijah mobilnih naprav pa jih moramo najprej izbrati s pritiskom na zaslon in več pritiski na napis "podnapis" (iOS), oziroma prvi gumb z leve na Androidu. Privzeto je "hrv" za hrvaščino, en pritisk preklopi na "slv", oziroma slovenščino, še en na "srb" v srbščino, četrti pa izklopi podnapise. Takšen je seveda izbor v regiji Adria. Na iPadu (ne pa tudi na iPhonu ali Androidu) se nam je pri izbiri podnapisov aplikacija večkrat zaprla. To je bil sicer edini večji hrošč, ki smo ga opazili, in bo najbrž kmalu odpravljen s posodobitvijo aplikacije, a zaenkrat je vseeno priporočljivo izbrati podnapise takoj na začetku predvajanja, da ne bo težav kasneje. Na vseh napravah, tudi na mobitelih, je bil ogled filmov odlična izkušnja. Ne glede na velikost zaslona je bila slika zmeraj kakovostna, podnapisi pa berljivi brez težav.

  Alica v čudežni deželi na HBO GO na mobitelu HTC Sensation

  HBO GO pa ni zgolj namenjen ogledu filmov in serij, temveč ponuja tudi nekaj bonbončkov. Pri izboru podrobnih podrobnosti o vsebini si lahko poleg dodajanja v Moj izbor in ogleda napovednika ogledamo tudi komentarje drugih uporabnikov, priporočila drugih vsebin in kdaj bo izbrani film ali serija prihodnjič na sporedu. Poleg tega lahko podatke o vsebini delimo tudi s prijatelji prek e-pošte, Facebooka ali Twitterja.

  Komentarji k vsebinam na HBO GO na mobitelu HTC Sensation

  Ali je vredno ogleda?

  Še najboljša aplikacija za ogled filmov in serij je lahko povsem neuporabna, če ne ponuja zanimivih vsebin. A za HBO GO tega nikakor ni moremo trditi. Izmed vsebin, ki so v času pisanja na voljo, lahko priporočimo kriminalno serijo Imperij pregrehe II. o mafijcih in policistih v času prohibicije v Atlantic Cityju, fantazijsko sago Igra prestolov in skeče britanskih komikov Armstronga in Millerja, med filmi pa so nas najbolj navdušili ZF spektakel Tron: Zapuščina, stripovska pustolovščina Poraženci, švedski triler Dekle z zmajskim tatujem (ameriška različica bo kmalu v naših kinematografih) in oskarjevska argentinska drama Skrivnost njihovih oči. Nikakor pa ne zapravljajte svojega dragocenega časa s stripovskim vesternom Jonah Hex. Ker pa HBO GO ponuja vsebine za zelo raznolike gledalce, je koristno vedeti, da vsebuje tudi možnost starševskega nadzora (najdete jih med nastavitvami), kjer je mogoče določiti omejitev starosti za filme. Tako ne bo treba skrbeti, da bi vaš otrok preklopil iz Zlatolaske na Dekle z zmajskim tatujem, saj mu nekaterih scen v tem filmu RES ne želite razlagati.

  Kratki podatki o filmu na iPadu

  Aplikacija HBO GO Slovenia je brezplačno na voljo v trgovini App Store in na tržnici Android Market.

  HBO GO smo preizkusili na računalniku MacBook Pro, iPadu prve generacije, iPhonu 4 in HTC Sensationu.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1594
24. september 2013
HBO GO
Aplikacije
Android, iOS