• /PublishingImages/android_market-front-cropped.jpg

  Google podrobneje predstavil Honeycomb in nakupe znotraj Android aplikacij

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Android Honeycomb Bee logoPo tem, ko je Google pred kratkim predstavil predogled SDK-ja za Android 3.0 Honeycomb, je včeraj na posebnem dogodku poskrbel še za podrobnejšo predstavitev prihajajočega operacijskega sistema za tablice. Poleg Honeycomb-a so predstavili še spletno različico Android Marketa in lasten sistem nakupov znotraj Android aplikacij.

  Honeycomb SDK v praksi

  O glavnih novostih, ki jih Android 3.0 Honeycomb prinaša na Android tablične računalnike, smo na Tehniku pisali že prejšnji teden. Na včerajšnji predstavitvi tako nismo videli nič zares novega, smo pa lahko videli primere aplikacij, ki izkoriščajo zmogljivosti Honeycomba.

  Predstavitev je vsekakor zanimiva za vse razvijalce, ki načrtujete razvoj za Android tablice, zato priporočamo ogled vsaj prve polovice videa z včerajšnjega dogodka, ki vsebuje praktične primere uporabe novega SDK-ja. Med drugim sta bili predstavljeni dve novi igrici za Android tablice in aplikacija CNN, ki na Android tablice prinaša bogat nabor vsebin in novic v video formatu.

  Android Market na spletu in z novimi možnostmi zaslužka

  Druga polovica včerajšnjega dogodka je bila namenjena novostim v povezavi z Android Marketom. Že včeraj smo na Tehniku predstavili spletno različico Android Marketa, ki razvijalcem omogoča, da z dodatnimi elementi, kot je npr. video, predstavljajo svoje aplikacije.

  Spletni Android Market

  Druga pomembna novost je uvajanje nakupov znotraj Android aplikacij, objavljenih na Android Marketu. Možnost prodaje digitalnih vsebin znotraj mobilnih aplikacij (in-app purchases) že nekaj časa omogoča Applov iOS, kjer prihodek od prodaje znotraj aplikacij že krepko presega prihodke od oglaševanja.

  Kot zanimivost naj omenimo še, da je tudi podjetje RIM včeraj oznanilo, da bo nova različica aplikacijske tržnice BlackBerry App World podpirala nakupe znotraj aplikacij.

  Omejitve in zahteve nakupov znotraj Android Aplikacij

  Google je za integracijo nakupov znotraj aplikacij že predstavil osnovne zahteve za uporabo:

  • Za omogočanje nakupov znotraj Android aplikacij je potreben Google Checkout merchant račun (beri: Slovenije še ni na spisku podprtih držav).
  • Nakup znotraj aplikacij je lahko vključeno le v aplikacije, ki so objavljene na Android Marketu.
  • Uporabniki bodo lahko nakupe opravljali na Android napravah z različico 1.6 ali višje, vendar pa bodo uporabniki morali imeti nameščeno tudi uradno Android  Market Aplikacijo različice 2.3 ali višje, ki trenutno še ni na voljo.
  • Zaračunavanje znotraj aplikacij se bo lahko uporabljalo le za prodajo digitalnih vsebin.
  Nakupi znotraj aplikacij

  Se pravi, iz Slovenije ponujanje in uporaba nakupov znotraj Android aplikacij zaenkrat še ne bo možna. So pa podrobne informacije glede implementacije nakupov znotraj aplikacij že na voljo na uradnem vodiču za Android razvijalce.

  Primer aplikacije z nakupi: Tap Tap Revenge za Android

  Hkrati z najavo nakupov znotraj Android aplikacij nas je razveselila tudi novica, da na Android platformo končno prihaja igrica Tap Tap Revenge, ki jo uporabniki iOS naprav že dobro poznajo. Za pokušino objavljamo kratek video, ki predstavlja tako sistem nakupa znotraj aplikacije kot samo igro. Definitivno pa bo igrico še bolj zabavno preizkusiti na Android tablicah s Honeycombom ;)

  Bodo Android tablice s Honeycombom končno konkurenca za iPad?

  Honeycomb bo razvijalcem končno omogočil razvoj aplikacij, ki bodo primerljive obstoječim iPad aplikacijam. Pri tem sicer velja opomba, da tablic s Honeycombom še ni na trgu, hkrati pa v kratkem pričakujemo že najavo nove različice iPad-a. Vseeno pa napoved Androida za tablice kaže na to, da bo bitka na trgu tabličnih računalnikov končno postala bolj zanimiva.

  Po našem mnenju si je Google s Honeycombom in novim spletnim Android Marketom teren dobro pripravil, želimo si le, da bi lahko tudi pri nas tako razvijalci kot uporabniki našo državico kmalu dodali na zemljevid držav, v katerih je mogoča prodaja in nakup tako aplikacij kot dodatnih vsebin znotraj aplikacij. Upanje umre zadnje, kajne? :)

  Dodatne povezave:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
229
24. september 2013
Google podrobneje predstavil Honeycomb in nakupe znotraj Android aplikacij
Novice
Android