• /PublishingImages/desitre-vs-legend.jpg

  HTC Desire ali HTC Legend? To je zdaj vprašanje

  24. september 2013 - Jan Ferme

  Pred dnevi sem dodobra pretestiral HTC Desire in HTC Legend. Ker razlika v ceni ni velika in verjetno kolebaš katerega bi vzel, naj ti pri tem pomagam. Pri primerjavi se bom osredotočil na razliko v strojni in programski opremi, ki jima je skupna to je operacijski sistem Android verzije 2.1.

  Ohišje

  Najprej bi rad izpostavil najbolj očitne razlike v njuni sestavi. Ohišje Desireja je narejeno iz kvalitetne plastike, ki lepo zaokrožuje celotno podobo mobitela. Čeprav je ta plastika lepa na pogled je žal tudi precej dovzetna za praske, zato priporočam dodatno zaščito v obliki etuija. Legend ima veliko bolj prefinjeno izdelano ohišje, saj so ga izdelali iz enega kosa aluminija. Legendovo ohišje je bolj odporno na praske, ampak kar je bolj pomembno je to, da je veliko elegantnejše. Legend ima tudi "brado", upognjen del sprednje ploskve navzgor, ki zna marsikoga motiti.

  Drobovje

  Druga velika razlika med Desirejem in Legendom je v taktu srca, pardon, procesorja. Desireju tiktaka s surovo močjo 1 GHz, medtem ko Legendu komaj s 600 MHz. O uporabniški izkušnji z mobitelom, kateremu tik-taka jedro pri 1 GHz, pa res nimam nič slabega za povedati. No, skoraj nič slabega. Visok takt procesorja je namreč kar požrešen za baterijo. Legendovih 600 MHz ni malo, ampak spet pa ne toliko veliko, da bi se nad tem navduševal. Procesorski takt Legenda je v zlati sredini trenutnih mobitelov. Ali se razlika v taktu pozna kaj pri samem izvajanju Androida pa v nadaljevanju.

  Delovni pomnilnik je zelo pomemben del strojne opreme pri pametnih mobitelih. Tudi tukaj velja pravilo: več je bolje. Desire ga ima kar 576 MB, to je več kot pol gigabajta! Seveda se to pozna pri sočasnem izvajanju več aplikacij hkrati, ker vse deluje gladko. Legend ima na žalost samo 384 MB delovnega pomnilnika, kar je skoraj 200 MB manj. Samo izvajanje operacijskega sistema ne trpi, se pa malo muči pri izvajanju več aplikacij hkrati.

  Zaslon, kamera in baterija

  Tako Desire kot Legend se oba ponašata z AMOLED zaslonom, ki porabi manj energije kot klasični LCD zasloni na mobitelih in ima odlične barve ter kontrast. Razlika med zaslonoma je v velikosti in sicer ima Desire za 1,3 cm daljšo diagonalo od Legenda. Vendar je bistvena razlika med njunima zaslonoma v ločljivosti. Desire ima ločljivost 800 x 480 pik, medtem ko ima Legend samo 480 x 320 pik. Zaradi višje ločljivosti izgleda Desirejev zaslon bolj jasen medtem ko je Legendov kar malo meglen, ampak te meglenosti ne boste opazili, če ju ne boste primerjali drugega ob drugem ali prešli iz mobitela, ki ima višjo ločljivost kot Legend.

  Ostanejo nam še klasične komponente zdaj že vseh pametnih mobitelov, to so Wi-Fi, GPS, akcelometer, Bluetooth, digitalni kompas ... Vse delajo kot morajo, tako da tukaj ne bom izgubljal besed. Fotoaparat je pri obeh s tipalom 5 MP in z avtomatskim ostrenjem ter bliskavico. Fotografije so popolnoma primerljive in noben tu ne izstopa posebej.

  Baterija je problem pri obeh mobitelih oz. kar pri vseh pametnih mobitelih. Desirejeva zdrži okoli 8 ur intenzivne rabe, medtem ko Legendova 12 ur. Priporočam polnjenje vsako noč, pa še kdaj imajte polnilec s sabo za vsak primer.

  Programska oprema

  Oba pametna mobitela prideta z nameščenim operacijskim sistemom Android verzije 2.1 in nameščenim vmesnikom Sense. Android je odličen operacijski sistem, ki z novo verzijo vmesnika Sense zasije v polni luči. Izvajanje samega operacijskega sistema je gladko na obeh mobitelih, kljub temu da ima Legend šibkejši procesor.

  Verziji sta seveda za uporabnika identični, tako da tukaj ni razlik. Na obeh mobitelih si lahko nastavite svoje widgete za vreme, zapiske, bližnjice do programov in še in še. Največja razlika je samo v velikosti tipk pri ležeči virtualni tipkovnici. Desire ima občutno večje in omogoča lažje pisanje tistim, ki imajo velike prste, medtem ko ima Legend dosti manjše in namenjene tanjšim prstom.

  Zaključek

  Tako Desire kot Legend sta odlična mobitela ampak namenjena vsak svoji ciljni publiki. Desire je namenjen največjim tehnološkim navdušencem in tistim, ki imajo večje prste, saj ima dovolj veliko virtualno tipkovnico. Legend je namenjen tistim, ki cenijo obliko in estetiko ohišja iz aluminija. Torej, Desire bi priporočal moškim, Legend pa ženskam, čeprav zmeraj obstajajo izjeme. :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
639
24. september 2013
HTC Desire ali HTC Legend? To je zdaj vprašanje
Novice
Android