• /PublishingImages/DSC_7479.jpg

  HTC HD2 - test na dlani

  24. september 2013 - Jan Ferme

  Microsoft je prejšnje leto predstavil težko pričakovani OS Windows Mobile 6.5 (sedaj se imenuje že Windows Mobile Classic). HTC je že vsem znano podjetje, ki izdeluje ne samo lepe, vendar tudi nadvse zmogljive pametne mobitele. HTC HD2 je bil predstavljen avgusta 2009 z osupljivimi specifikacijami: procesor Snapdragon takta 1 GHz, ogromen 4,3" (10,92 cm) kapacitivni zaslon z 800 x 400 piksli resolucije, 5 MPx kamera, GPS ... Toda center tega mobitela niso te osupljive specifikacije, vendar HTC-jev novi grafični vmesnik Sense, ki je Windows Mobile - starega dinozavra - popolnoma spremenil. Naj vam razkrijem, kako se je HTC HD2 odrezal na mojem testu.

  Strojna oprema

  HTC HD2 je čudovita pošast s strani strojne opreme. Mobitel izgleda ogromno, že skoraj tako kot kakšen mini tablični računalnik, pa to vseeno ni. Ko imaš enkrat ta mobitel v roki, si presenečen nad velikostjo, še bolj pa nad tankostjo, saj ta znaša samo 11 mm! Kako za vraga so v 11 mm natlačili vse te odlične strojne lastnosti plus baterijo seveda? V to se ne bom spuščal, ker nisem inženir strojništva, vendar je osupljivo. Zunanjost mobitela je precej enostavna: s petimi fizičnimi gumbi pod zaslonom, vtičem za slušalke in micro-USB vhodom spodaj, zvočnikom, kamero in dvojno LED bliskavico zadaj in gumboma za zvišanje in znižanje glasnosti na levi strani.

  Drobovje mobitela HTC HD2 je tisto, ki je najbolj burilo duhove. V njem se namreč skriva procesor Snapdragon s taktom 1 GHz, 512 MB ROM-a, 448 MB RAM-a, WiFi, Bluetooth 2.1, GPS, 5 MPx kamera z avtofokusom in dvojno LED bliskavico, reža za microSD kartice (do 32 GB), 3,5 mm vtič za slušalke, akcelometer, senzor za bližino in senzor za svetlobo. HTC HD2 se po svojih specifikacijah približa kateremu koli drugemu pametnemu mobitelu, kot sta npr. Motorola Milestone ali Nokia N900. Toda, ali so te specifikacije dovolj, da lepo poganja Windows Mobile OS 6.5?

  Zaslon je s svojimi 4,3 palci, kar je skoraj 11 cm, definitivno osrednja komponenta HTC HD2-ja. Resolucija 800 x 400 px mora navdušiti še tako skeptične uporabnike mobitelov. Na srečo je zaslon kapacitiven in občutljiv na več mestih hkrati (multitouch), torej uporablja isto tehnologijo kot iPhone. Multitouch je bil vgrajen v Windows Mobile 6.5 z vmesnikom Sense s strani HTC-ja, saj so pri Microsoftu prepočasni za kaj takega. Zaslon je zunaj lepo viden tudi pri močnejši svetlobi, barve in kontrast so naravnost osupljive. Povedano na kratko, zaslon je super.

  Kamera s 5 MPx je ena redkih slabih strani HTC HD2-ja. Najverjetneje je kriva programska oprema, saj so fotografije v slabih svetlobnih pogojih ob uporabi dvojne bliskavice polne zelenega šuma. Tudi ob dobrih svetlobnih pogojih kamera razočara. Fotografije po resoluciji že ustrezajo 5 MPx senzorju, vendar po kvaliteti zgolj tistemu z 2 MPx. Tudi avtofokus ni med najhitrejšimi, kar sem jih izkusil.

  Za pogovarjanje je HTC HD2 prijeten mobitel, glas na drugi strani je bil čist, brez popačenj v slušalki. Zvočnik na hrbtni strani mobitela je izjemno glasen. Prav presenečen sem bil nad glasnostjo. Še dobro, da HTC HD2 ni tako poceni, da si ga običajni osumljenci, ki glasno predvajajo glasbo na avtobusu ali vlaku in s tem motijo ostale potnike, ne bodo mogli privoščiti.

  O, baterija, večna pereča tema. Najprej se moramo spomniti, da ima HTC HD2 enega največjih zaslonov od trenutno obstoječih mobitelov, to je dejstvo, ki ga je treba vzeti v zakup. Baterija zdrži z zmerno uporabo (klici, smsi, brskanje preko WiFi-ja) dobrih 14 ur. To zadostuje za cel delovni dan. Če bi imel večjo baterijo, žal ne bi imel komaj 11 mm debeline.

  Programska oprema

  Srce mobitela HTC HD2 je na srečo enih in na žalost drugih Windows Mobile OS 6.5. Pri strojni opremi se ne porajajo nobena vprašanja, saj je odlična (razen kamere). Medtem, ko se pri programski opremi poraja kar nekaj vprašanj. Meni se poraja le tisto najbolj očitno. Ali je bila izbira Windows Mobile OS-a 6.5 res najboljša?. Res je, da je HTC s svojim vmesnikom Sense popolnoma prekril grd vmesnik Windowsa Mobile 6.5, res je, da se aplikacije odpirajo hitro, res je tudi, da je HTC dodal še dodaten brskalnik Opero, vendar ali  je bilo to dovolj, da so zakrili običajno slab priokus Windows mobitelov?

  Odgovoril bom z da in ne ter argumentiral. Kot sem že omenil, je HTC-ju odlično uspelo zakriti neroden Windows Mobile 6.5 sistem, prav tako so prenesli iz Androida npr. aplikacijo Peep, s katero lahko posodobljamo naš Twitter. Uspelo jim je vgraditi podporo za multitouch v skoraj vsako aplikacijo, popolnoma so spremenili domači zaslon (home screen), na katerem so razne bližnjice do programov in velika ura. Odlično so vgradili svojo tipkovnico, ki je res prve klase. Windows Media Player so zamenjali s svojim predvajalnikom glasbe, ki je prav lušten in hitro odziven. Čez tisto, kar je naredil HTC, nimam povedati nič slabega.

  Moti me, da je HTC HD2 na trenutke neodziven.Včasih, ko sem pritisnil gumb za vklop, je drsnik kljub mojemu premikanju prsta kar stal na mestu. Nekatere Windows aplikacije so bile zelo neodzivne in so se nenadoma ustavljale. Prav to nenadno ustavljanje Windows aplikacij mi je bilo nelogično, saj bi po vseh pravilih s toliko delovnega pomnilnika in tako močnim procesorjem moralo vse delati kot ur'ca. Žal je HTC HD2 še en dokaz, da odlična strojna oprema ni vse in da je operacijski sistem, srce mobitela, zelo pomemben faktor pri pozitivni izkušnji z mobitelom.

  Zaključek

  Skupen zaključek testa mobitela HTC HD2 bi povzel s tem, da gre za strojno močan mobitel, ki ima le eno slabo lastnost - Windows Mobile OS 6.5. To slabo lastnost velikokrat omili vmesnik Sense, da za nekaj časa povsem pozabim, da uporabljam Windows telefon in takrat je uporabniška izkušnja odlična. Pred tedni je bilo rečeno, da HTC HD2 žal ne dosega minimalnih standardov za Microsoftov novi mobilni OS Windows Phone 7 Series, vendar so se že pojavile fotografije HTC HD2-ja, ki ga je imel nameščenega. Tako da mislim, da se ni treba bati, da bi HTC HD2 preskočil ta cukrček.

  Mobitel HTC HD2 je na voljo v Mobitelovi ponudbi povezani 44/77 za 369 €, 33/55 za 429 € in v splošni naročniški akciji za 469 €, medtem ko je redna cena 630 €.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
627
24. september 2013
HTC HD2 - test na dlani
Novice