• /PublishingImages/HTC-HD7-Tehnik_000030-s.jpg

  HTC HD7 - test na dlani

  23. september 2013 - Alja Isaković

  HTC HD7 je pametni telefon, ki ga odlikujeta ogromen 4,3 palični zaslon na dotik in oblika, prilagojena zabavi ter igram. HTC nam že nekaj časa ponuja kakovostne telefone, večja neznanka je tokrat bil operacijski sistem Windows Phone 7. Ali je Microsoftu v sodelovanju s HTC-jem le uspelo ponuditi nekaj svežega na trgu pametnih telefonov?

  Tehnične specifikacije

  • Deluje v omrežjih: 2G in 3G
  • Velikost: 122 x 68 x 11,2 mm
  • Masa: 162 g
  • Zaslon: 4,3″ LCD kapacitivni zaslon na dotik, ločljivost 480 x 80o
  • Tipkovnica: virtualna (pokončna in ležeča)
  • Zvok: Dolby Mobile in SRS surround zvok, 3,5 mm stereo vtič za slušalke
  • Pomnilnik: 8 GB
  • Delovni pomnilnik: 576 MB
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon QSD8250, 1 GHz
  • Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, Micro USB 2.0, GPS
  • Fotoaparat: 5 MP s samodejnim ostrenjem in dvojno LED bliskavico
  • Snemanje videa: 720p HD video
  • Operacijski sistem: Windows® Phone OS 7
  • Ostalo: vgrajeno stojalce, Xbox LIVE integracija, urejevalnik Office dokumentov, digitalni kompas, senzor bližine in osvetlitve, ...
  • SAR vrednost: 1.21 W/kg
  • Baterija: Li-Ion, 1230 mAh
   • v pripravljenosti: do 320 ur
   • čas pogovora: do 380 minut

  Strojna oprema - velik zaslon, dobra izdelava

  Oblika telefona HTC HD7 je prilagojena zabavi in vodilu "Monster entertainment". Prva stvar, ki jo opaziš, je gotovo velik, 4,3 palični zaslon na dotik, ki prekriva večino sprednje strani telefona. Zaslon ponuja visoko ločljivost 480 x 800, vendar kljub svetlosti nima najboljšega kontrasta in vidnih kotov. Slednje pomanjkljivosti pri navadni uporabi niso tako opazne, vseeno pa ne gre za zaslon najvišje kakovosti.

  HTC HD7 z Windows Phone 7

  Pod zaslonom najdemo tri kapacitivne tipke, ki jih predpisuje operacijski sistem Windows Phone 7 (Nazaj, Start, Išči). Sprednjo stran telefona na vrhu in na dnu obdajata dva zvočnika spodobne kakovosti, ki ju lahko izboljšamo z uporabo HTC-jeve aplikacije Sound Enhancer. Manjša pomanjkljivost zvočnikov je le, da sta vidni reži zelo privlačni za prah in žal ne preveč enostavni za čiščenje.

  Telefon ob strani obdaja gladek plastičen pas, ki v rokah nekoliko drsi. Na vrhu telefona se na desni strani nahaja gumb za zaklep telefona, priključek za slušalke pa najdemo na dnu telefona zraven USB vtiča za polnjenje. Telefonu so v paketu priložene tudi slušalke s tipkami za upravljanje in običajni HTC-jev Micro USB polnilec.

  Poleg tega ima HTC HD7 le še dve fizični tipki ob desni strani telefona - tipko za upravljanje glasnosti in dvostopenjsko tipko, namenjeno kameri. Ta omogoča aktiviranje kamere tudi, ko je telefon zaklenjen - kar pomeni, da pomembnih trenutkov ne bomo zamudili zaradi iskanja možnosti slikanja ali snemanja po menijih. Pri tem velja omeniti, da se je potrebno na tipko za kamero nekoliko navaditi, saj se včasih ne odziva čisto tako, kot bi pričakovali (s tipkama za zaklepanje in glasnost teh težav ni).

  HTC HD7

  Kakovost slik vgrajene 5 megapikselne kamere je solidna, ni pa primerljiva s kakšnimi boljšimi fotoaparati v telefonih. Tudi video posnetki v HD ločljivosti (720p) ne ponujajo presežkov. Pri nočnem slikanju je uporabna vgrajena (zelo močna!) bliskavica, primere slik posnetih med sončnimi prazniki pa si lahko pogledaš spodaj.

  HTC HD7 fotografija HTC HD7 fotografija 2HTC HD7 fotografija 3

  Na zadnji strani telefona po pričakovanjih najdemo lečo kamere in dvojno LED bliskavico. To dvoje obdaja zložljivo kovinsko stojalce, ki omogoča, da uživamo v gledanju videov na ogromnem zaslonu, ne da bi telefon morali držati v rokah. Kljub temu, da je stojalce le na eni strani telefona, ponuja solidno oporo, malo bolj nestabilno je le, če imamo telefon priklopljen na napajanje (vhod za napajalni kabel je namreč na sredini drugega konca telefona).

  HTC HD7 s stojalcem

  Telefon je velikosti navkljub prijeten v roki, predvsem zaradi trpežne plastike na zadnji strani, ki smo je že vajeni iz podobnih HTC-jevih telefonov. Odstranjevanje pokrovčka, ki skriva baterijo in prostor za SIM-kartico, je dokaj preprosto. Celoten videz nekoliko pokvari le ožja reža med pokrovčkom in spodnjo tretjino telefona.

  Baterija sama ni nič posebnega. V slabem tednu testiranja sem telefon ob navadni uporabi polnila na približno dva dni, kar pri telefonu takšne velikosti in zmogljivosti pričakovano.

  Programska oprema - Windows Phone 7

  Od HTC-ja smo vsekakor pričakovali kakovostno in prijetno školjko telefona, večji izziv na testiranju je bil tokrat operacijski sistem Windows Phone 7, ki je luč sveta ugledal šele pred nekaj meseci.

  Priznati moram, da sem bila kot zaprisežena Apple uporabnica do novega Windows telefona malce skeptična. Ok, videi na spletu so izgledali zanimivi, ampak ali je Microsoftu res končno uspelo narediti operacijski sistem, ki je prijazen do uporabnika? Telefon, ki ne zahteva naše polne pozornosti, ampak ponuja hiter dostop do ključnih informacij?

  Odgovor je vsekakor - DA, saj so se vsi predsodki so se razblinili ob prvem stiku s telefonom. Windows Phone 7 je preprost in prijeten za uporabo.

  WIndows Phone 7 People

  WIndows Phone 7 enoten imenik in prikaz prijateljev (vir: Microsoft)

  Začetna nastavitev telefona je povsem preprosta - pod nastavitvami dodaš e-poštne račune, ki jih uporabljaš (npr. Google), telefon pa sam poskrbi za sinhronizacijo e-pošte, kontaktov in koledarja. Če dodaš še Facebook račun, se seznamu stikov dodajo tudi podatki Facebook prijateljev. Enostavno in izjemno hitro! Pohvale vredno je tudi to, da mi je Windows Phone 7 celo za Applovo e-pošto sam nastavil vse potrebno ;)

  Windows Phone 7 Connector Mac OS X

  Windows Phone 7 Connector tudi za Mac uporabnike

  Preprost prenos multimedijskih vsebin (fotk, videa) iz namiznega računalnika na telefon omogoča Zune Software (na Windowsih), za Mac OS X pa je na voljo nekoliko okrnjen Windows Phone 7 Connector, ki prenaša vsebine iz programov iTunes in iPhoto. Zune Software načeloma omogoča tudi nakup glasbe, aplikacij in drugih vsebin, vendar žal ne na naši strani Alp, zato polne funkcionalnosti (nakup aplikacij) še ne moremo izkoriščati.

  Windows Phone 7 sicer že sam po sebi ponuja osnoven nabor aplikacij in orodij, ki naj bi jih uporabniki najpogosteje potrebovali. Nov uporabniški vmesnik Metro olajša dostop do aplikacij in funkcij telefona z združevanjem vsebin v stičišča (angl. hubs). Med najbolj zanimivimi je denimo stičišče People, ki združuje imenik in najnovejše objave prijateljev iz Facebook in Windows Live omrežja (pogrešam le podporo za Twitter).

  Najbolj prepoznavni element uporabniškega vmesnika so gotovo dinamične ploščice (angl. live tiles), ki pri marsikateri aplikaciji ponujajo tudi hiter vpogled v vsebino. Barvo ozadja in ploščic lahko po želji spreminjaš, kar se pozna tudi v drugih aplikacijah. Vsekakor je Metro v dobrem pomenu besede trenutno najbolj barvit uporabniški vmesnik na pametnih telefonih.

  Na splošno HTC HD7 prijetno preseneča z odzivnostjo vmesnika ter s prijetnimi prehodi pri izbiri in odpiranju aplikacij (1 GHz procesor tu vsekakor pomaga). Z uporabniškega vidika je osvežujoče, da je na zaslonu ponavadi to, kar potrebuješ, in nič več. Dober primer tega je vrstica stanja na vrhu zaslona, ki ponavadi prikazuje le uro, podatke o bateriji in signalu pa po potrebi prikličeš z dotikom na vrhu zaslona. Se pa denimo pri povezovanju na brezžično omrežje prikaže animirana ikonica, tako da si vseeno obveščen o pomembnem dogajanju na telefonu.

  HTC HD7 Internet Explorer

  HTC HD7 spletni brskalnik (vir: HTC)

  Preprostost se kaže tudi v osnovnih aplikacijah, pri katerih dodatnih navodil skorajda ne potrebuješ, hkrati pa se zlahka osredotočiš na samo vsebino. Brskanje po spletu z mobilnim Internet Explorerjem in pregledovanje pošte je tudi zaradi velikega zaslona čisti užitek, svoje prispeva tudi odlična virtualna tipkovnica. Na trenutke celo pozabiš, da si na mobilni napravi, saj se je zelo enostavno "izgubiti" v neskončno velikem zaslonu.

  Upoštevati je sicer potrebno, da je Windows Phone 7 nov operacijski sistem, zato občasno naletiš tudi na kakšne pomanjkljivosti. Telefon bo recimo šele s prvo nadgradnjo dobil možnost kopiranja in lepljenja besedila, zaenkrat še ni podprta slovenska tipkovnica (beri: pozabi na sumnike pri pisanju), med nastavitvami ni možno izbrati poljubnega zvonjenja (lastne mp3 datoteke), in še kaj bi se našlo.

  Kljub temu moram priznati, da preprostost sistema odtehta večino pomanjkljivosti. Telefoni Windows Phone 7 pač niso naprave, s katerimi bi se vseskozi ukvarjal, ampak naprave, ki ti pomagajo pri vsakodnevnih opravilih in pri katerih operacijski sistem poskuša biti v ozadju. In to delo s preprostim, prijetnim uporabniškim vmesnikom zelo dobro opravlja.

  Programska oprema - aplikacije in igre

  Pri opisu pametnih telefonov se dandanes ne moremo izogniti tudi vtisom o aplikacijah, ki so na voljo za telefon. Na tem področju Windows Phone 7 gotovo nekoliko zaostaja, saj gre za popolnoma novo platformo, ki trenutno na Marketplace-u ponuja le okoli 7.000 aplikacij (iPhone in Android telefoni imajo na voljo po nekaj sto tisoč aplikacij).

  Windows Phone 7 Marketplace

  Windows Phone 7 Marketplace (vir: Microsoft)

  Žal za našo deželico kot na Android Marketu tudi na WP7 Marketplace-u še ni omogočena prodaja in nakup plačljivih aplikacij (ki so pogosto boljše kakovosti), tako da smo omejeni na ponudbo brezplačnih aplikacij. Zato se vsekakor lahko veselimo aprila, ko bodo na voljo prve slovenske aplikacije iz natečaja M:Windows Phone 7 :)

  HTC Hub na telefonu HTC HD7

  HTC HD7 in HTC Hub (vir: HTC)

  Na srečo se je HTC tudi na Windows Phone 7 izkazal z naborom lastnih aplikacij. Na HTC HD7 je namreč prednaloženo HTC stičišče (HTC Hub), ki ponuja atraktiven prikaz trenutnega vremena (podobno priljubljenemu widgetu z Androida) in dostop do dodatnih HTC-jevih aplikacij. Med slednjimi velja omeniti predvsem Photo Enhancer za dodajanje posebnih učinkov fotografijam, Sound Enhancer za posebne učinke pri poslušanju glasbe in gledanju filmov, nepogrešljiva pa je tudi aplikacija Connection Setup, ki na podlagi izbrane države in mobilnega operaterja poskrbi za vse potrebne nastavitve telefona.

  Kar nekaj uporabnih brezplačnih aplikacij ponuja tudi Microsoft ter nekaj znanih ponudnikov spletnih storitev (Facebook, Foursquare). Pogrešam pa npr. aplikacijo Dropbox, boljšo aplikacijo za YouTube, dobrodošla bi bila tudi kakšna Googlova aplikacija za Google dokumente, Google Maps ipd. Windows Phone 7 ima sicer vgrajeno Bing iskanje in Bing zemljevide, kar pa pristaše Googlovih storitev verjetno ne bo navdušilo. Na srečo vsaj Gmail spodobno dela preko privzete aplikacije za e-pošto.

  Pri uporabi aplikacij me je zmotilo le to, da se navkljub uporabi WiFi omrežja pogosto opazi počasno nalaganje spletnih vsebin (npr. v Facebook aplikaciji) - slednje je še toliko bolj opazno zaradi sicer hitrega in odzivnega sistema. Pohvaliti se moram tudi s tem, da mi ravno zaradi počasnega nalaganja s spleta dvakrat uspelo sesuti Marketplace aplikacijo (za ponovno delovanje je bil potreben reboot), sicer pa tovrstne težave niso ravno pogoste.

  Windows Phone 7 Games hub

  Windows Phone 7 stičišče za igre (vir: Microsoft)

  Kot zanimivost velja omeniti še, da veliko iger, ki so sicer plačljive, ponuja možnost brezplačnega testiranja. Kratki testi so sicer ravno dovolj, da se nam še bolj cedijo sline po možnosti nakupa aplikacij, saj telefon brez težav poganja različne igre kot je npr. Need For Speed. Dostop do iger je sicer pod Windows Phone 7 združen v stičišču Games, ki ponuja tudi možnost povezovanja z Xbox LIVE računom (žal na Tehniku zraven telefona nismo dobili tudi testnega Xboxa ;)).

  Povzetek

  Priznam, da me je HTC HD7 v slabem tednu uporabe precej očaral in zaenkrat me vrnitev na Android še ne mika. HD7 združuje kakovostno HTC školjko in operacijski sistem Windows Phone 7, ki je dovolj pameten, da se z njim ni potrebno posebej ukvarjati. Poleg tega je glavni adut telefona nedvomno ogromen zaslon, v katerega se lahko popolnoma potopiš in hitro opraviš vse, kar potrebuješ. Gre za telefon, ki prepriča z uporabniško izkušnjo in ki zna uporabnika zabavati brez nepotrebne navlake.

  In ja, glede na to, da gre za enega prvih Windows Phone 7 telefonov, ima vsekakor določene pomanjkljivosti tako s strojne (slabši kontrast zaslona, nenavadna tipka za kamero, povprečen fotoaparat) kot s programske plati (pomanjkanje aplikacij, prva različica sistema), kar mu bodo tehnološki navdušenci gotovo zamerili. Za tiste, ki iščete preprost, a zmogljiv telefon, ki je prijeten za uporabo, pa je HTC HD7 že sedaj dobra izbira. Upamo lahko le, da bo Microsoft nadaljeval z razvojem platforme, saj že sedaj precej obeta.

  HTC HD 7 je na voljo pri Mobitelu v paketu Super/Mega Povezani za 242 €, v paketu Opti Povezani za 299 €, v Splošni akciji za 349 € in v redni prodaji za 624 €. Cene veljajo ob sklenitvi ali podaljšanju naročniškega razmerja za 24 mesecev (razen pri ceni v redni prodaji). Cene veljajo na dan objave članka, morebitne spremembe cen so objavljene na www.mobitel.si.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
230
24. september 2013
HTC HD7 - test na dlani
Novice
Windows Phone 7